Τι Υπάρχει μέσα σε ένα PLC;

Post date: Apr 5, 2016 5:19:44 AM

Κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU)

H κεντρική μονάδα επεξεργασίας (Central Processing Unit)-CPU, είναι ο ΄΄εγκέφαλος΄΄ όλου του συστήματος.

Τα δεδομένα εισόδου που επεξεργάζεται μια CPU ενός PLC είναι δυαδικής μορφής και για το λόγο αυτό λέμε συνήθως ότι τα PLCs είναι 1 bit Boolean Processors (επεξεργαστές του 1 bit). Υπάρχουν βέβαια και επεξεργαστές με δυνατότητα επεξεργασίας πολλαπλών bits.

Ο μικροεπεξεργαστής της κεντρικής μονάδας (CPU), αφού δεχθεί τα υπό ψηφιακά σήματα εισόδου, τα επεξεργάζεται και πραγματοποιεί λογικές αποφάσεις σύμφωνα με τις εντολές του προγράμματος που βρίσκεται αποθηκευμένο στην μνήμη του. Η επεξεργασία του προγράμματος γίνεται συνεχώς κυκλικά.

Δηλαδή, ο μικροεπεξεργαστής ελέγχει συνεχώς τις διάφορες εισόδους, αν έχουν τάση ή όχι (επαφές κλειστές ή ανοικτές), επεξεργάζεται τις εντολές του προγράμματος και βάσει των λογικών αποφάσεων που λαμβάνει, εξαναγκάζει τις εξόδους να διεγερθούν ή όχι, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας έτσι τα διάφορα εξωτερικά στοιχεία (ρελέ, βαλβίδες κ.λ.π.) που βρίσκονται συνδεδεμένα σε αυτές. Συνήθως ένα PLC έχει μία μόνο CPU, η οποία όμως μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλές εισόδους και εξόδους.

Η μνήμη των επεξεργαστών των PLC μπορεί να είναι είτε πτητική είτε μη πτητική. Πτητική είναι η μνήμη η οποία χάνει το περιεχόμενο της όταν σταματήσει η τροφοδοσία (όπως για παράδειγμα η μνήμη RAM).

Battery-Backed-Up CMOS RAM: Είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος τύπος μνήμης. Παρόλο που οι περισσότερες μνήμες τυχαίας προσπέλασης είναι πτητικές, οι μνήμες τύπου CMOS καταναλώνουν τόσο λίγη ενέργεια που μια μικρή μπαταρία αρκεί για την ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση απώλειας τροφοδοσίας. Αυτές οι μπαταρίες ποικίλουν όσο αφορά τον χρόνο ζωής τους. Μπαταρίες με μικρό χρόνο ζωής είναι οι αλκαλικές και οι μπαταρίες υδραργύρου οι οποίες αντικαθίστανται περιοδικά (από 6 μήνες έως ένα έτος). Αντίθετα, υπάρχουν και μπαταρίες με μεγάλο χρόνο ζωής, όπως οι μπαταρίες λιθίου οι οποίες αντικαθίστανται κάθε 10 χρόνια καθώς και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, όπως οι μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου και Μολύβδου.

• ΕPROM Memory: Αυτός ο τύπος μνήμης είναι ηλεκτρικά προγραμματιζόμενος μόνο για ανάγνωση. Προγραμματίζεται με ηλεκτρικούς παλμούς και τα δεδομένα του μπορούν να χαθούν μόνο αν εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία και για το λόγο αυτόν λέγονται και UV-EPROM.

EEPROM Memory: Αυτός ο τύπος μνήμης είναι όπως και ο προηγούμενος, με τη διαφορά ότι μπορεί να χάσει τα περιεχόμενα της είτε με υπεριώδη ακτινοβολία είτε με ηλεκτρικούς παλμούς.