Een vondst gedaan?
Maar wat is een archeologische vondst? Meestal denken we bij een archeologische vondst aan tastbare voorwerpen zoals; aardewerk, pijpenkoppen, munten enz., maar je denkt niet meteen aan grondsporen zoals; funderingsresten en opvallende verkleuringen in de bodem. Toch gaat het bij beiden om archeologische resten. Het gaat hierbij altijd om een toeval vondst, die van het oppervlak is geraapt of is aangetroffen bij graafwerkzaamheden.Waarom is het melden van vondsten zo belangrijk? Een vondstmelding kan veel informatie geven over de lokale geschiedenis, en zo het verhaal over het verleden completer maken. Maar minstens zo belangrijk is de aanwijzing die deze vondst kan geven over eventuele archeologische resten die in dat gebied te vinden zijn.
Het melden!Omdat niet iedereen verstand heeft van archeologische vondsten is het soms moeilijk te zeggen wat wel of niet een archeologische vondst is, dit kan een drempel zijn om de vondst te melden. Mocht u iets gevonden hebben recentelijk of al langer geleden (kan jaren geleden zijn). Maar u weet niet zeker of dit gezien moet worden als een archeologische vondst, of er nooit aan gedacht heeft om deze te melden. Neem dan contact met Gilbert Hofstra dan kan die eventueel de vondst(en) bekijken en determineren. Mocht deze vondst toch gemeld moeten worden bij de bevoegde instantie of persoon, dan kan ik dat eventueel voor u doen.
Nog iets over het eigendom van de vondst Artikel 43 uit de Monumentenwet 1988 stelt;
- Roerende monumenten die gevonden zijn bij het doen van opgravingen en waarop niemand zijn recht van eigendom kan bewijzen, zijn eigendom van de Staat
- In afwijking van het bepaalde in het eerste lid zijn roerende monumenten die gevonden zijn bij het doen van wettige opgravingen door een gemeente en waarop niemand zijn recht van eigendom kan bewijzen, eigendom van die gemeente.
- De eigenaar van de grond waarin de roerende monumenten zijn opgegraven, ontvangt van de eigenaar van die roerende monumenten een vergoeding ten bedrage van de helft van de waarde van die monumenten.
Coördinaten
Tegenwoordig kan je met behulp van een smartphone makkelijk deze positie bepalen, hier zijn ook handige apps voor. Maar je kan dit ook later thuis doen, met behulp van Google Maps. Ga naar Google Maps, zoek de plek op waar je de vondst hebt gevonden. Als je op deze plek gaat staan met de muis, en klikt krijg je een ballonnetje te zien. De locatie wordt dan onderaan de pagina weergegeven met coördinaten. De coördinaten zien er als volgt uit, bijv. 52.089488, 4.330182. Deze kun je bij X en Y invullen. Mijn voorkeur heeft om dit direct in het veld te doen want dan heb je zeker de juiste locatie. Heb je meerderde vondsten verspreid over een perceel, dan kan je ook de centrum coördinaten van het perceel gebruiken.
Vondstnummer
Een uniek vondstnummer kan je het best als volgt opbouwen; de Vondstlocatie (Plaats, toponiem of een eigen bedachte naam) en een Volgnummer., het vondstnummer is hiermee gekoppeld aan de vondstlocatie.
Ik gebruik zelf een combinatie van Plaats en toponiem en hierbij soms nog een zelf bedachte naam. voorbeeld; ik zoek bij Tirns op een perceel naast het voormalig klooster Thabor. dit perceel geef ik dan cijfer (waarbij ik de centrum coördinaten van dat perceel noteer) dan krijg ik als vondstnummer Tirns Thabor-1-1...
Vergeet bij het fotograferen niet iets van een maateenheid, het handigst is een liniaal, naast de vondst te leggen.
Welke gegevens
De volgende gegevens moeten in ieder geval worden opgenomen in de database, hier wordt meestal ook naar gevraagd bij de vondstmelding.
- Naam en adresgegevens van de vinder
- Locatiegegevens van de vindplaats
- Plaats / Toponiem en Coördinaten
- Datum waarop de vondst is gedaan
- Materiaal (bijvoorbeeld aardewerk, metaal, etc.)
- Vondst verwerving (hoe gevonden; metaaldetector,
graafwerk, oogvondst etc.)
- Datering
- Afbeelding / foto
Daarnaast neem ik de volgende gegevens ook op;
- Vondstomstandigheden (stort, weiland etc.)
- Determinatie (munt, fibula etc.)
- Formaat
- Gewicht
- Muntsoort
- Autoriteit / Muntheer
- Voorzijde
- Keerzijde
- Omschrijving van de vondst / overige opmerkingen
©ArGeoS