Είδη Γραμμών

Τα πιο συνηθισμένα είδη γραμμών σε ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι τρία : 

α) Συνεχής γραμμή. Με αυτή σχεδιάζονται τα περιγράμματα όλων των αντικειμένων που προβάλλονται, δnλ. που απλώς τα βλέπουμε (τοίχοι, προβολές κουφωμάτων, σκάλες, έπιπλα κλπ). 

Συνεχής χοντρή γραμμή.

Το πάχος της κυμαίνεται από 0,4 έως 0,8 χιλιοστά του μέτρου και μ’ αυτήν παριστάνουμε στο αρχιτεκτονικό σχέδιο τις ορατές γραμμές ενός αντικειμένου κατά τη σχεδίαση όψεων, τομών και κατόψεων. Ειδικότερα στο γραμμικό σχέδιο η γραμμή αυτής της μορφής ονομάζεται γραμμή τομής και αποδίδει τις ορατές ακμές μόνον των επιφανειών τομής των διαφόρων στοιχείων. Στις κατόψεις και στις κατακόρυφες τομές ενός αντικειμένου αρχιτεκτονικής μελέτης χρησιμοποιούμε διάφορους τρόπους σχεδίασης. Η συνηθέστερη είναι η σχεδίαση με χοντρή γραμμή του περιγράμματος και στη συνέχεια διαγράμμιση των τεμνόμενων μερών (κλίση διαγράμμισης 45 μοιρών).

Συνεχής λεπτή γραμμή.

Το πάχος της κυμαίνεται από 0,1 έως 0,3 χιλιοστά του μέτρου και χρησιμοποιείται στο τεχνικό σχέδιο στις γραμμές διαστάσεων και ως βοηθητική (π.χ. διαγραμμίσεων), ενώ στο γραμμικό σχέδιο κυρίως χρησιμοποιείται, για να απεικονίσει τις ορατές γραμμές που προβάλλονται. Για την απόδοση βάθους σ’ ένα σχέδιο όψης ή τομής χρησιμοποιούμε λεπτότερες γραμμές, για να αποδώσουμε περιγράμματα που βρίσκονται μακρύτερα, και εντονότερες γραμμές γι’ αυτά που βρίσκονται πλησιέστερα προς το επίπεδο προβολής. Στο γραμμικό σχέδιο η συνεχής λεπτή γραμμή χρησιμοποιείται επίσης για να σχεδιάσουμε με τη βοήθεια οργάνων έπιπλα, πλακοστρώσεις κ.τ.λ. Επίσης, χρησιμοποιείται για όλα τα προβαλλόμενα σε όψη στοιχεία που συμπληρώνουν ένα σχέδιο, όπως λιθοδομές, καμινάδες, διακοσμητικά στοιχεία κ.τ.λ.

β) Διακεκομμένη γραμμή. Με αυτή σχεδιάζονται τα περιγράμματα των αντικειμένων που δεν φαίνονται, δnλ. τα προβαλλόμενα στοιχεία από το πάνω μέρος του κτιρίου (αυτά που δεν βλέπουμε, όπως μπαλκόνια, στέγαστρα κλπ.). 

γ) Αξονική (μεικτή) γραμμή (παύλα-τελεία). Με αυτή σχεδιάζονται οι φανταστικές γραμμές (αξονικές γραμμές, ίχνη τομών κλπ.).