CODURI CAEN S.U.N. 2022

Programul StartUp Nation ROMANIA

Activități de consultanta pentru afaceri si management

Antreprenoriatul este un contribuitor cheie in dezvoltarea si creșterea economiei oricărei tari

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri proiectul de procedură de implementare pentru viitorul program Start-Up Nation 2022, prin care ar urma ca antreprenorii aflați la început de drum să poată obține finanțări nerambursabile de la stat de câte 100.000 sau 200.000 de lei, cu anumite condiții, pintre care și aportul propriu la investiție.

În anul 2022, programul are alocate doar credite de angajament, deocamdată, de 500 de milioane de lei, care necestă tranformarea în credite bugetare, prin rectificare de buget, pentru a se putea face și plăți.

Principala noutate ar fi faptul că se elimină acea „licitație” de locuri de muncă nu create care a condus la supralicitarea acestui criteriu în planurile de afaceri de la Start-Up Nation ediția a doua și la eșecul multor proiecte supradimensionate.

Firmele eligibile sunt înființate de către persoane fizice după data de 1 ianuarie 2020, inclusiv, conform procedurii propuse oficial de MAT.

Înscrierile ar urma să se facă pe portalul de Granturi IMM (IMM Recover).

PROCEDURA DE IMPLEMENTARE A PROGRAMULUI START-UP NATION, ÎN CONSULTARE PUBLICĂ!

București, 25 februarie 2022: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului inițiază astăzi perioada de consultări și dezbateri publice asupra propunerilor de proceduri de implementare aferente programelor pentru IMM-uri ce urmeaza a fi lansate anul acesta și a criteriilor de departajare la finanțare, cu scopul perfecționării cadrului legislativ. Primul program vizat este Start-Up Nation România, ediția a treia.„Programul Start-Up Nation este apreciat de mediul de afaceri, fiind cunoscut datorită rezultatelor reale în economia românească. Din acest motiv, ne propunem să lansăm în perioada aprilie-mai o a treia ediție, dar care să vină cu îmbunătățiri. În primul rând, ne dorim simplificarea înscrierilor electronice, prin eliminarea planului de afaceri și înlocuirea lui cu un formular electronic simplu, ușor de parcurs și de înteles, cu pași intuitivi și predictibili. De asemenea, împreună cu partenerii de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, lucrăm la o aplicație informatică, care, prin interogare automată a tuturor bazelor de date aferente instituțiilor de stat implicate în emiterea documentelor necesare derulării schemei, va conduce la verificări ale criteriilor administrative și de eligibilitate în timpi record, fără a fi nevoie de niciun alt document de la aplicant”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.Primele două ediții ale programului Start-Up Nation au condus la crearea a peste 45.000 de noi locuri de muncă, din care peste 30.000 din rândul absolvenților, șomerilor sau persoanelor defavorizate, dar și la o rată de supraviețuire a afacerilor finanțate de peste 99%.Propunerea de procedură de implementare a programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-Up Nation România” și criteriile privind evaluarea online a planului de afaceri pot fi consultate aici: https://bit.ly/3taOmG6.Persoanele care doresc să contribuie la perfecționarea acestor proceduri pot transmite propuneri pe adresa de e-mail dezbateri_publice@mat.gov.ro în termen de 10 zile. Acestea vor fi centralizate, analizate și discutate în viitorul Consiliu Consultativ pentru Dezvoltarea IMM, eveniment ce va fi organizat în cursul lunii martie de către minister, conform prevederilor Legii 346/2004.

START-UP NATION romania

Printre principalele noutăți SUN 3 enumerăm:

1. Numărul locurilor de muncă nou-create nu se mai punctează și nu constituie motiv de departajare la punctaje egale, dar a rămas drept condiie de intrare și de diferențiere a nivelului maxim de grant acordat:

  • Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului - alocaţie Financiară Nerambursabilă(AFN) – maxim 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maxim 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului. Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maxim 5.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste angajarea a minim 1 loc de muncă;

  • Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului - alocaţie Financiară Nerambursabilă(AFN) – maxim 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maxim 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului. Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maxim 10.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste angajarea a minim 2 locuri de muncă;

2. S-a introdus aportul propriu de 5%, 10% sau 15% drept criteriu de punctaj. Cine asigură 15% are punctaj mai mare la acest criteriu.

3. Pe domenii de activitate, antreprenorii din producție și industrii creative sunt favorizați la punctaj.

4. Se puntează ponderea tehnologiilor introduse în planul de afaceri.

5. Se punctează investițiile de protecțe a mediului.

6. Sunt favorizate firmele care au măcar un asociat ce a urmat cursuri de calificare în antreprenriat și în competențe digitale.

7. Sunt favorizați antreprenorii care exploatează brevete de invesnții sau diverse cercetări științifice.

8.La punctaje egale va prevala:

- punctajul obţinut la criteriul aferent domeniului de activitate(secţiunea A din criteriile de evaluare);

- punctajul obţinut la criteriul aferent investiției (secţiunea C din criteriile de evaluare);

- punctajul obținut la criteriul aferent componentei de dezvoltare durabilă (secţiunea D din criteriile de evaluare);

- punctajul obținut la criteriul cursurilor de pregătire antreprenorială (secţiunea E din criteriile de evaluare);

- punctajul obținut la criteriul aferent cursurilor de competențe digitale (secţiunea F din criteriile de evaluare);

- punctajul obtinut la criteriul aferent debutului în afaceri (sectiunea G din criteriile de evaluare);

- punctajul obtinut la criteriul aferent componentei de inovare a proiectului (sectiunea H din criteriile de evaluare);

- valoarea exactă a procentului aferent investitiei in echipamente;

- data şi ora înscrierii în program.

„Programul Start-Up Nation este apreciat de mediul de afaceri, fiind cunoscut datorită rezultatelor reale în economia românească. Din acest motiv, ne propunem să lansăm în perioada aprilie-mai o a treia ediție, dar care să vină cu îmbunătățiri. În primul rând, ne dorim simplificarea înscrierilor electronice, prin eliminarea planului de afaceri și înlocuirea lui cu un formular electronic simplu, ușor de parcurs și de înteles, cu pași intuitivi și predictibili. De asemenea, împreună cu partenerii de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, lucrăm la o aplicație informatică, care, prin interogare automată a tuturor bazelor de date aferente instituțiilor de stat implicate în emiterea documentelor necesare derulării schemei, va conduce la verificări ale criteriilor administrative și de eligibilitate în timpi record, fără a fi nevoie de niciun alt document de la aplicant”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Propunerea de procedură de implementare a programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-Up Nation România” și criteriile privind evaluarea online a planului de afaceri pot fi consultate AICI.

Persoanele care doresc să contribuie la perfecționarea acestor proceduri pot transmite propuneri pe adresa de e-mail dezbateri_publice@mat.gov.ro în termen de 10 zile. Acestea vor fi centralizate, analizate și discutate în viitorul Consiliu Consultativ pentru Dezvoltarea IMM, eveniment ce va fi organizat în cursul lunii martie de către minister, conform prevederilor Legii 346/2004.

1Situația statistică a IMM-urilor după clasa CAEN aferentă activitătilor de producție și industriilor creative, conform situațiilor financiare aferente anului 2020. Situație realizată conform datelor oficiale comunicate de Registrul Comerțului, ordonată după ponderea în Cifra de Afaceri Totală aferentă actvităților de producție și industrii creative a fiecărui cod CAEN din cadrul acestor clase de producție și industrii creative.


Cod CAEN 0812 - Extracția pietrisului si nisipului; extracția argilei si caolinului

Această clasă include:

  • extracția și dragarea nisipului utilizat în industrie, a nisipului pentru construcții și a pietrișului

  • spargerea și zdrobirea pietrișului

  • extracția argilei, argilei refractare și a caolinului

Clasă CAEN 0812 exclude:

  • extracția nisipurilor bituminoase, vezi CAEN 0610

De la <https://caen.ro/caen/0812-extractia-pietrisului-si-nisipului-extractia-argilei-si-caolinului>

Cod CAEN 7112 - Activități de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea

Această clasă include:

  • activități de inginerie (adică aplicarea legilor fizice și a principiilor de inginerie în proiectarea mașinilor, materialelor, instrumentelor, structurilor, proceselor și sistemelor) și activități de consultanță pentru:

    • utilaje, procese industriale și instalații industriale

    • realizarea de proiecte privind ingineria civilă, hidraulică și de trafic

    • proiecte de gospodărire a apelor

    • elaborarea și realizarea de proiecte referitoare la ingineria electrică și electronică, minieră, chimică, mecanică, industrială și de securitate tehnică

  • elaborarea proiectelor referitoare la instalații de aer condiționat, refrigerare, sanitare și de control al poluării, inclusiv acustică etc.

  • prospecțiuni geofizice, geologice și supraveghere seismică

  • activități de supraveghere geodezică:

    • activități de supraveghere hidrologică

    • activități de supraveghere a terenurilor și delimitărilor

    • activități de supraveghere de adâncime

    • cartografie

Clasă CAEN 7112 exclude:

De la <https://caen.ro/caen/7112-activitati-de-inginerie-si-consultanta-tehnica-legate-de-acestea>

Cod CAEN 2511 - Fabricarea de construcții metalice si parti componente ale structurilor metalice

Această clasă include:

  • fabricarea de structuri metalice pentru construcții și părți componente ale acestora (turnuri, stâlpi, grinzi cu zăbrele, poduri etc.)

  • fabricarea de structuri metalice industriale (structuri pentru furnale, pentru echipamente de ridicat și manevrat, etc.)

  • fabricarea de construcții prefabricate din metal:

    • barăci metalice, elemente modulare pentru expoziții etc.

Clasă CAEN 2511 exclude:

  • fabricarea părților componente pentru cazane navale sau pentru cazane industriale, vezi CAEN 2530

  • fabricarea dispozitivelor pentru asamblarea liniilor de cale ferată, vezi CAEN 2599

  • fabricarea secțiunilor de nave, vezi CAEN 3011

De la <https://caen.ro/caen/2511-fabricarea-de-constructii-metalice-si-parti-componente-ale-structurilor-metalice>

Cod CAEN 1071 - Fabricarea painii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie

Această clasă include:

  • fabricarea produselor proaspete de brutărie:

    • pâine si alte specialități de pâine (chifle)

    • produse de patiserie, prăjituri, plăcinte, clătite, tarte, vafe, pâine prăjită etc.

Clasă CAEN 1071 exclude:

  • fabricarea produselor de panificație uscate, vezi CAEN 1072

  • fabricarea pastelor făinoase, vezi CAEN 1073

  • coacerea produselor de brutărie pentru consumul imediat, vezi diviziunea CAEN 56

De la <https://caen.ro/caen/1071-fabricarea-painii-fabricarea-prajiturilor-si-a-produselor-proaspete-de-patiserie>

Cod CAEN 7311 - Activități ale agențiilor de publicitate

Această clasă include furnizarea unei game complete de servicii de publicitate și de promovare (prin posibilități interne sau prin subcontractare), inclusiv consultanță, servicii de creație, producția de material publicitar și cumpărarea acestuia.

Această clasă include:

  • crearea și realizarea campaniilor publicitare:

    • crearea și plasarea reclamelor în ziare, periodice, la radio și televiziune, pe Internet și alte mijloace ddd dd media

    • crearea și plasarea reclamelor în aer liber, de exemplu afișe, panouri și cadre, proiectarea showroom-urilor și aplicarea de colante publicitare pe mașini și autobuze

    • publicitatea aeriană

    • distribuirea sau livrarea materialelor publicitare sau a mostrelor

    • creare de standuri, structuri și site-uri de afișare

  • desfășurarea campaniilor de marketing și a altor servicii publicitare în scopul atragerii și reținerii clienților:

    • promoții de produse

    • activități de marketing prin punctele de vânzare

    • publicitate directă prin poștă

Clasă CAEN 7311 exclude:

  • tipărirea materialelor pentru publicitate, vezi CAEN 5819

  • producția de mesaje comerciale pentru radio, televiziune și film, vezi CAEN 5911

  • activități de studiere a pieței, vezi CAEN 7320

  • fotografii publicitare, vezi CAEN 7420

  • organizarea de conferințe și expoziții comerciale, vezi CAEN 8230

  • activități de expediere prin poștă, vezi CAEN 8219

De la <https://caen.ro/caen/7311-activitati-ale-agentiilor-de-publicitate>

Cod CAEN 8622 - Activități de asistenta medicala specializata

Această clasă include:

  • consultații și tratamente medicale de specialitate în diverse domenii, acordate de către medici specialiști și chirurgi

Această clasă include de asemenea:

  • centre de planificare familială care oferă tratamente medicale cum ar fi sterilizarea și întreruperea de sarcină, fără cazare

Clasă CAEN 8622 exclude:

  • activități de asistență spitalicească pentru pacienții internați, vezi CAEN 8610

  • activități ale moașelor, fizioterapeuților și a personalului paramedical, vezi CAEN 8690

De la <https://caen.ro/caen/8622-activitati-de-asistenta-medicala-specializata>

Cod CAEN 3109 - Fabricarea de mobila n.c.a.

Această clasă include:

  • fabricarea de canapele, canapele extensibile și fotolii

  • fabricarea de scaune și bănci pentru grădină

  • fabricarea de mobilier pentru dormitoare, sufragerii, grădini etc.

  • fabricarea de carcase pentru mașini de cusut, televizoare etc

Această clasă include de asemenea:

  • finisarea scaunelor și băncilor, cum ar fi tapițarea

  • finisarea mobilierului cum ar fi: vopsirea, lăcuirea și tapițarea

Clasă CAEN 3109 exclude:

  • fabricarea de perne, plăpumi cu puf , vezi 1342

  • fabricarea de mobilier din ceramică, beton sau piatră, vezi CAEN 2342, CAEN 2369, CAEN 2370

  • fabricarea de lămpi electrice și echipamente de iluminat, vezi CAEN 2740

  • fabricarea de scaune pentru autoturisme, vezi CAEN 2932

  • fabricarea de scaune pentru vagoanele de călători, vezi CAEN 3020

  • fabricarea de scaune de avion, vezi CAEN 3030

  • retapițarea și recondiționarea mobilierului, vezi CAEN 9524

De la <https://caen.ro/caen/3109-fabricarea-de-mobila-n-c-a>

Cod CAEN 1610 - Tăierea si rindeluirea lemnului

Această clasă include:

  • tăierea, rindeluirea și prelucrarea mecanică a lemnului

  • fasonarea buștenilor prin debitare, cojire și așchiere

  • fabricarea traverselor de cale ferată din lemn

  • fabricarea podelelor din lemn, neasamblate

  • obținerea talașului, făinii de lemn, așchiilor, particulelor de lemn

Această clasă include de asemenea:

  • uscarea lemnului

  • impregnarea sau tratarea chimică a lemnului cu conservanți sau alte materiale

Clasă CAEN 1610 exclude:

  • exploatarea forestieră și producția de lemn brut, vezi CAEN 0220.

  • fabricarea foilor de furnir suficient de subțiri pentru a fi utilizate în placarea scândurilor, a panourilor, în obținerea panelului vezi CAEN 1621

  • fabricarea șindrilei, a cofrajelor, vezi CAEN 1623

  • lemnul de foc sau brichete din lemn, vezi CAEN 1629

De la <https://caen.ro/caen/1610-taierea-si-rindeluirea-lemnului>

Cod CAEN 6202 - Activități de consultanta in tehnologia informatiei

Această clasă include planificarea și proiectarea sistemelor de calculatoare ce integrează hardware, software și tehnologii de comunicații. Serviciile de consultanță pot include și activitatea de pregătire a utilizatorilor.

De la <https://caen.ro/caen/6202-activitati-de-consultanta-in-tehnologia-informatiei>

Cod CAEN 2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții

Această clasă include:

  • fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții:

    • uși, ferestre, tocuri, obloane și articole similare, din plastic

    • bazine, rezervoare;

    • articole pentru pardoseli din material plastic, articole de acoperit pereții sau plafonul, sub formă de suluri sau dale

    • articole sanitare din material plastic: căzi, cuve de duș, chiuvete, lavoare, bideuri, bazine, etc.

  • fabricarea articolelor din material plastic elastic pentru acoperit pardoseli, ca vinil, linoleum, etc.

  • fabricarea pietrei artificiale

De la <https://caen.ro/caen/2223-fabricarea-articolelor-din-material-plastic-pentru-constructii>

Cod CAEN 1413 - Fabricarea altor articole de imbracaminte (exclusiv lenjeria de corp)

Această clasă include:

  • fabricarea altor confecții din materiale țesute, tricotate sau croșetate, materiale nețesute etc., pentru bărbați, femei și copii:

    • haine, costume, compleuri, jachete, pantaloni, fuste, etc

Această clasă include de asemenea:

  • croitoria la comandă

  • fabricarea unor părți ale produselor enumerate anterior

Clasă CAEN 1413 exclude:

  • fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din blană (cu excepția articolelor pentru acoperit capul), vezi CAEN 1420

  • fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din cauciuc sau materiale plastice neasamblate prin cusături, ci prin lipire, vezi CAEN 2219, CAEN 2229

  • fabricarea îmbrăcămintei din material ignifug si a îmbrăcămintei de protecție, vezi CAEN 3299

  • repararea articolelor de îmbrăcăminte, vezi CAEN 9529

De la <https://caen.ro/caen/1413-fabricarea-altor-articole-de-imbracaminte-exclusiv-lenjeria-de-corp>

Cod CAEN 3832 - Recuperarea materialelor reciclabile sortate

Această clasă include:

  • transformarea deșeurilor metalice și nemetalice și a resturilor de articole din metal, în materie primă secundară

Exemple de procese de transformare mecanică sau chimică sunt:

  • strivirea mecanică a deșeurilor metalice de la automobile uzate, mașini de spălat, biciclete etc

  • comprimarea mecanică a pieselor mari din fier cum ar fi vagoanele de cale ferată

  • fragmentarea deșeurilor metalice, a vehiculelor casate etc.

  • alte metode de tratare mecanică, cum sunt tăierea, presarea pentru reducerea volumului

  • recuperarea metalelor din deșeurile fotografice, de exemplu soluție de fixare sau filme și hârtie fotografice

  • recuperarea cauciucului, cum ar fi pneuri uzate, pentru a produce materii prime secundare

  • sortarea și peletizarea materialelor plastice în scopul producerii de materii prime secundare pentru tuburi, ghivece de flori, paleți și altele

  • prelucrarea (în formă de granule) a deșeurilor de materiale plastice sau cauciuc (curățarea , topirea, măcinarea)

  • zdrobirea, curățarea și sortarea sticlei

  • zdrobirea, curățarea și sortarea altor deșeuri, cum ar fi resturile provenite din demolări, pentru a obține materii prime secundare

  • prelucrarea uleiurilor și grăsimilor de gătit folosite, în materii prime secundare

  • prelucrarea altor deșeuri de alimente, băuturi, tutun și substanțe alimentare reziduale, în materii prime

Clasă CAEN 3832 exclude:

  • fabricarea de produse finite noi din materii prime secundare (deja fabricate sau nu), cum ar fi fire toarse din material fibros garnetat, celuloză din deșeurile de hârtie, cauciucuri reșapate sau producția de metal din resturi de metale, vezi clasele corespunzătoare din secțiunea C (Industria prelucrătoare)

  • reprocesarea combustibililor nucleari, vezi CAEN 2013

  • retopirea deșeurilor feroase și a fierului vechi, vezi CAEN 2410

  • recuperarea materialelor în timpul procesului de combustie sau incinerare a deșeurilor, vezi CAEN 382

  • tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase, vezi CAEN 3821

  • tratarea deșeurilor organice în vederea eliminării lor, inclusiv producerea de compost, vezi CAEN 3821

  • recuperarea energiei în timpul procesului de incinerare a deșeurilor nepericuloase, vezi CAEN 3821

  • tratarea și eliminare deșeurilor radioactive de tranziție din spitale etc., vezi CAEN 3822

  • tratarea și eliminarea deșeurilor toxice, contaminate, vezi CAEN 3822

  • comerț cu ridicata a materialelor reciclabile, vezi CAEN 4677

De la <https://caen.ro/caen/3832-recuperarea-materialelor-reciclabile-sortate>

Cod CAEN 2229 - Fabricarea altor produse din material plastic

Această clasă include:

  • fabricarea de articole de menaj din material plastic (veselă, vase de bucătărie, articole de toaletă)

  • fabricarea diverselor articole din plastic:

    • căști de protecție din material plastic, piese izolante, părți pentru corpuri de iluminat din material plastic, rechizite școlare sau de birou, articole de îmbrăcăminte (numai dacă sunt lipite și nu cusute), fitting-uri pentru mobilă, statuete, curele de transmisie și benzi transportoare, tapete autoadezive din plastic, calapoade pentru pantofi din material plastic, tabachere pentru țigări de foi și țigarete, piepteni, bigudiuri din plastic, etc.

Clasă CAEN 2229 exclude:

  • fabricarea articolelor de voiaj, din material plastic, vezi CAEN 1512

  • fabricarea încălțămintei din material plastic, vezi CAEN 1520

  • fabricarea mobilei din material plastic, vezi CAEN 3101, CAEN 3102, CAEN 3109

  • fabricarea saltelelor din mase plastice spongioase, neacoperite, vezi CAEN 3103

  • fabricarea articolelor pentru sport din plastic, vezi CAEN 3230

  • fabricarea jocurilor și jucăriilor din plastic, vezi CAEN 3240

  • fabricarea instrumentelor medicale și dentare din plastic, vezi CAEN 3250

  • fabricarea articolelor de oftalmologie din material plastic, vezi CAEN 3250

  • fabricarea căștilor de protecție și a altor echipamente de protecție din material plastic, vezi CAEN 3299

De la <https://caen.ro/caen/2229-fabricarea-altor-produse-din-material-plastic>

Cod CAEN 2221 - Fabricarea placilor, foliilor, tuburilor si profilelor din material plastic

Această clasă include:

  • fabricarea produselor semifinite din materiale plastice:

    • plăci, folii, blocuri, peliculă, foi, benzi, etc.(auto-adezive sau nu)

  • fabricarea produselor finite din material plastic

    • tuburi, conducte, furtunuri și fitting-urile lor, din material plastic

    • celofan în formă continuă sau foi

Clasă CAEN 2221 exclude:

  • fabricarea materialelor plastice în forme primare, vezi CAEN 2016

  • fabricarea articolelor din cauciuc sintetic sau natural, vezi CAEN 221

De la <https://caen.ro/caen/2221-fabricarea-placilor-foliilor-tuburilor-si-profilelor-din-material-plastic>

Cod CAEN 1812 - Alte activități de tiparire n.c.a.

Această clasă include:

  • tipărirea revistelor și a altor publicații periodice, care apar mai rar de patru ori pe săptămână

  • tipărirea de cărți și broșuri, partituri și manuscrise muzicale, hărți, atlase, afișe, cataloage publicitare, prospecte și alte tipărituri publicitare, timbre poștale și fiscale, bilete de bancă, cecuri și alte titluri fiduciare, carduri, albume, agende, calendare și alte imprimate comerciale, produse de papetărie personalizate și alte imprimate, tipărire efectuată cu ajutorul presei de tipar înalt, a offset-ului, a fotogravurii, a imprimării flexografice, serigrafice și a altor prese de tipărit, mașini de multiplicat, imprimante de calculator, mașini de tipărit in relief, inclusiv mașini de tipărire rapida

  • tipărirea direct pe suport textil, pe material plastic, pe sticlă, metal, lemn si ceramică

Materialul tipărit poseda dreptul de reproducere (copyright).

Această clasă include de asemenea:

  • tipărirea de etichete și plăcuțe metalice prin litografiere, gravare, tipărire flexografică, și alte metode

Clasă CAEN 1812 exclude:

  • imprimarea materialelor textile și a articolelor de îmbrăcăminte, vezi CAEN 1330

  • fabricarea articolelor de papetărie (agende, registre, registre de conturi, formulare comerciale, etc) atunci când informația tipărită nu este principala caracteristică, vezi CAEN 1723

  • activități de editare, publicare, vezi CAEN 581

De la <https://caen.ro/caen/1812-alte-activitati-de-tiparire-n-c-a>

Cod CAEN 2562 - Operatiuni de mecanica generala

Această clasă include:

  • operațiuni de găurire, strunjire, frezare, erodare, rabotare, mortezare, filetare, lepuire, broșare, nivelare, debitare, rectificare, ascuțire, polizare, sudare, matisare (îmbinare) etc. a pieselor din metal

  • activitățile de tăiere și gravare cu fascicul laser a metalelor

Clasă CAEN 2562 exclude:

  • activități ale potcovăriilor, vezi CAEN 0162

  • servicii de gravare la minut, vezi CAEN 9529

De la <https://caen.ro/caen/2562-operatiuni-de-mecanica-generala>

Cod CAEN 2932 - Fabricarea altor piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule

Această clasă include:

  • fabricarea de părți și accesorii pentru autovehicule:

    • frâne, cutii de viteză, osii, roți, sisteme de suspensie (amortizoare), radiatoare, tobe și țevi de eșapament, catalizatori, ambreiaje, volane, coloane și casete de direcție

  • fabricarea de părți și accesorii pentru caroserii de autovehicule:

    • centuri de siguranță, airbag-uri, uși, bare de protecție

  • fabricarea scaunelor de mașină

Clasă CAEN 2932 exclude:

  • fabricarea de anvelope, vezi CAEN 2211

  • fabricarea de furtunuri și centuri din cauciuc și alte produse din cauciuc, vezi CAEN 2219

  • fabricarea de pistoane, segmenti și carburatoare, vezi CAEN 2811

  • întreținerea, repararea și modificarea autovehiculelor, vezi CAEN 4520

De la <https://caen.ro/caen/2932-fabricarea-altor-piese-si-accesorii-pentru-autovehicule-si-pentru-motoare-de-autovehicule>

Cod CAEN 8623 - Activități de asistenta stomatologica

Această clasă include:

  • activități de asistență stomatologică de natură generală sau specializată, de exemplu stomatologie, endodontică și pediatrică; patologie orală

  • activități ortodontice

Această clasă include de asemenea:

  • activități de chirurgie stomatologică

Clasă CAEN 8623 exclude:

  • fabricarea de dinți artificiali, proteze și dispozitive protetice executate de laboratoarele dentare, vezi CAEN 3250

  • activități de asistență spitalicească pentru pacienții internați, vezi CAEN 8610

  • activități ale personalului paramedical stomatologic cum ar fi paramedicii de igienă dentară, vezi CAEN 8690

De la <https://caen.ro/caen/8623-activitati-de-asistenta-stomatologica>

Cod CAEN 2222 - Fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic

Această clasă include:

  • fabricarea articolelor din material plastic, utilizate pentru ambalarea mărfurilor:

    • pungi, saci, containere, cutii, lăzi, bidoane, flacoane, recipiente, etc.

Clasă CAEN 2222 exclude:

  • fabricarea articolelor de voiaj din material plastic, vezi CAEN 1512

De la <https://caen.ro/caen/2222-fabricarea-articolelor-de-ambalaj-din-material-plastic>

Cod CAEN 1013 - Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare)

Această clasă include:

  • producția de carne uscată, sărată sau afumată

  • fabricarea preparatelor din carne:

    • cârnați, salam, pateu, șuncă fiartă, etc.

Clasă CAEN 1013 exclude:

  • fabricarea de preparate refrigerate si a mâncărurilor din carne de pasăre, vezi CAEN 1085

  • fabricarea supelor conținând carne, vezi CAEN 1089

  • comerțul cu ridicata al cărnii și al produselor din carne , vezi CAEN 4632

  • ambalarea cărnii, vezi CAEN 8292

De la <https://caen.ro/caen/1013-fabricarea-produselor-din-carne-inclusiv-din-carne-de-pasare>

2363 Fabricarea betonului

Cod CAEN 2363 - Fabricarea betonului

Această clasă include:

  • fabricarea betoanelor și mortarelor gata preparate precum și a amestecurilor uscate pentru mortare și betoane

Clasă CAEN 2363 exclude:

  • fabricarea cimenturilor refractare, vezi CAEN 2320

De la <https://caen.ro/caen/2363-fabricarea-betonului>

Cod CAEN 1051 - Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor

Această clasă include:

  • prelucrarea laptelui lichid proaspăt, pasteurizat, sterilizat, omogenizat și/sau tratat la temperatură ridicată

  • fabricarea băuturilor pe bază de lapte

  • fabricarea smântânii din laptele lichid proaspăt, pasteurizat, sterilizat, omogenizat

  • fabricarea laptelui praf sau concentrat, îndulcit sau neîndulcit

  • fabricarea laptelui sau smântânii în formă solidă

  • fabricarea untului

  • fabricarea iaurtului

  • fabricarea brânzei și a laptelui bătut

  • fabricarea zerului

  • fabricarea cazeinei sau lactozei

Clasă CAEN 1051 exclude:

  • producția de lapte brut de vacă, vezi CAEN 0141

  • producția de lapte brut de oaie, capră, iapă, măgăriță, cămilă etc., vezi CAEN 0143, CAEN 0144, CAEN 0145

  • fabricarea laptelui care nu provine din lăptării și a înlocuitorilor de brânză, vezi CAEN 1089

De la <https://caen.ro/caen/1051-fabricarea-produselor-lactate-si-a-branzeturilor>

Cod CAEN 8690 - Alte activități referitoare la sanatatea umana

Această clasă include:

  • activități referitoare la sănătatea umană, ce nu sunt efectuate în spitale sau de către medici sau dentiști cum sunt:

    • activități ale infirmierelor, moașelor, fizioterapeuților sau a altor paramedici în domeniul optometriei, hidroterapiei, masajului medical, ergoterapiei, logopediei, homeopatiei, chiropracticii, acupuncturii etc.

Aceste activități pot fi efectuate în clinici medicale, de tipul celor atașate întreprinderilor, școlilor, azilelor de bătrâni, sindicatelor și confederațiilor sindicale și în centre de sănătate, altele decât spitalele, precum și în cabinete particulare sau la domiciliul pacienților.

Această clasă include de asemenea:

  • activități ale personalului paramedical stomatologic cum sunt specialiștii în terapie dentară, infirmiere dentare din școli și personalul paramedical de igienă dentară, care pot activa independent de medicul stomatolog, dar sunt periodic supravegheați de către acesta

  • activități ale laboratoarelor medicale cum ar fi:

    • laboratoare de radiologie și alte centre de diagnostic similare

    • laboratoare de analiza sângelui

  • activități ale băncilor de sânge, băncilor de spermă, băncilor de organe pentru transplant etc.

  • transportul pacienților, cu ambulanța, inclusiv avioane. Aceste servicii sunt asigurate adesea în timpul urgențelor medicale

Clasă CAEN 8690 exclude:

  • fabricarea de dinți artificiali, proteze și dispozitive protetice executate de laboratoarele dentare, vezi CAEN 3250

  • transferul pacienților, fără echipament de salvare sau personal medical, vezi diviziunile CAEN 49, CAEN 50, CAEN 51

  • analizele de laborator altele decât cele medicale, vezi CAEN 7120

  • activități de testare în domeniul igienei alimentare, vezi CAEN 7120

  • activități de asistență spitalicească, vezi CAEN 8610

  • activități de asistență medicală și stomatologică, vezi CAEN 862

  • activități ale centrelor de îngrijire medicală la domiciliu, vezi CAEN 8710

De la <https://caen.ro/caen/8690-alte-activitati-referitoare-la-sanatatea-umana>

Cod CAEN 6209 - Alte activități de servicii privind tehnologia informatiei

Această clasă include alte activități privind tehnologia informației și activități anexe care nu sunt clasificate în altă parte, cum ar fi:

  • servicii de recuperare a informațiilor din calculatoare în caz de dezastru

  • instalarea calculatoarelor personale

  • servicii de instalare a software

Clasă CAEN 6209 exclude:

  • instalarea calculatoarelor de mare viteză și capacitate de stocare (mainframe) și a echipamentelor similare, vezi CAEN 3320

  • programe pentru calculator, vezi CAEN 6201

  • consultanță privind calculatoarele, vezi CAEN 6202

  • activități de management a mijloacelor de calcul, vezi CAEN 6203

  • prelucrarea datelor și administrarea paginilor web, vezi CAEN 6311

De la <https://caen.ro/caen/6209-alte-activitati-de-servicii-privind-tehnologia-informatiei>

Cod CAEN 6311 - Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activități conexe

Această clasă include asigurarea infrastructurii pentru serviciile de găzduire a paginilor web, de prelucrare a datelor și activități conexe. Sunt incluse activități specializate de găzduire, cum ar fi găzduirea paginilor web, servicii de streaming (organizare fluxuri) sau găzduire de aplicații. Activitățile de prelucrare a datelor includ prelucrarea completă și elaborarea de rapoarte specializate pe baza datelor furnizate de către clienți sau asigurarea prelucrării automate a datelor și servicii de introducere a datelor, inclusiv activități de rulare a bazei de date (executare funcțiuni).

Clasă CAEN 6311 exclude:

  • activitățile unde furnizorul folosește computerul doar ca un instrument de lucru (unealtă) sunt clasificate potrivit naturii serviciilor furnizate

De la <https://caen.ro/caen/6311-prelucrarea-datelor-administrarea-paginilor-web-si-activitati-conexe>

Cod CAEN 2550 - Fabricarea produselor metalice obținute prin deformare plastica; metalurgia pulberilor

Această clasă include:

  • forjarea, presarea, matrițarea și laminarea metalului

  • metalurgia pulberilor: fabricarea produselor metalice direct din pulberi metalice prin tratamente termice (sinterizare) sau presare

Clasă CAEN 2550 exclude:

De la <https://caen.ro/caen/2550-fabricarea-produselor-metalice-obtinute-prin-deformare-plastica-metalurgia-pulberilor>

Cod CAEN 1721 - Fabricarea hârtiei si cartonului ondulat si a ambalajelor din hartie si carton

Această clasă include:

  • fabricarea hârtiei și cartonului ondulat

  • fabricarea ambalajelor din hârtie sau carton ondulat

  • fabricarea ambalajelor din carton, pliabile

  • fabricarea ambalajelor din carton solid

  • fabricarea altor ambalaje din hârtie și carton

  • fabricarea de saci și pungi din hârtie

  • fabricarea bibliorafturilor și a articolelor similare

Clasă CAEN 1721 exclude:

  • fabricarea plicurilor, vezi CAEN 1723

  • fabricarea articolelor din pastă de hârtie prin turnare sau presare (de exemplu: cofraje pentru ouă, farfurii din pastă de hârtie ), vezi CAEN 1729

De la <https://caen.ro/caen/1721-fabricarea-hartiei-si-cartonului-ondulat-si-a-ambalajelor-din-hartie-si-carton>

Cod CAEN 0812 - Extracția pietrisului si nisipului; extracția argilei si caolinului

Această clasă include:

  • extracția și dragarea nisipului utilizat în industrie, a nisipului pentru construcții și a pietrișului

  • spargerea și zdrobirea pietrișului

  • extracția argilei, argilei refractare și a caolinului

Clasă CAEN 0812 exclude:

  • extracția nisipurilor bituminoase, vezi CAEN 0610

De la <https://caen.ro/caen/0812-extractia-pietrisului-si-nisipului-extractia-argilei-si-caolinului>

Cod CAEN 7111 - Activități de arhitectura

Această clasă include:

  • consultanță pentru activități de arhitectură:

    • planuri și proiecte pentru clădiri

    • planuri de urbanism și amenajarea teritoriului

Clasă CAEN 7111 exclude:

De la <https://caen.ro/caen/7111-activitati-de-arhitectura>