Explorador de Windows

EXPLORADOR DE FITXERS

Aquest programa integrat en Windows l’obrim de diverses maneres. Totes acaben al mateix lloc però per diferents camins.

Anem a veureu :

Partirem de que tenim la versió de Windows 7 (en les altres versions, XP o 8 és molt semblant).

Si tenim la barra d’accés ràpid, que us aconsello tenir-la, l’obrirem clicant (un sol click) a la icona que té forma de carpeta.

També podem obrir-lo clicant sobre “Els meus documents” o sobre “Ordinador” (“Equip” o “Mi PC”) del menú INICIA.

Una altra manera d’obrir aquest programa és clicant amb el botó secundari (dret) del ratolí en el botó Inicia i triar l’opció “Obrir l’Explorador de Windows”.

Amb aquest programa podrem veure tota l’estructura del nostre ordinador.

És important poder veure a l’esquerra les carpetes / directoris en que està dividit el nostre ordinador.

Un altre icona u opció del menú del programa que ens serà molt útil es el de “visualització”. Segons l’opció que triem podrem veure els fitxers des d’icones grans (o miniatures) als detalls dels fitxers.

A vegades necessitarem la visualització d’una manera o d’un altra segons el tipus de fitxer. Per exemple, si a una capeta hi ha imatges / fotos, ens interessarà veure-les amb miniatures o icones grans (o molt grans) per identificar-les millor, però si lo que volem és saber quin es el fitxer més recent serà millor visualitzar-los amb “Detalls” per poder ordenar-los per data, nom o altres atributs.

Parlem ara dels “detalls”, els més usuals són: Nom, tipus, data de modificació i mida. N’hi ha molts més i segons el fitxer de que es tracti canviaran automàticament, per exemple en fitxers de música podem tenir “autor” , “intèrpret”, “Àlbum”, “Títol” i altres ...

Altra cosa important, quan tenim seleccionat “Aquest Ordinador” (altres noms: “Mi PC”, “Equip”) tindrem la primera divisió del nostre PC. Veurem: “Disc Local” (“Disc Local 2” si en tinguéssim 2) “Unitat de DVD RW”, i quan tinguem connectat un disc extraible USB : “Disc Extraible” . Això és important, recordem que el Pen Drive / Llapis USB sempre el trobarem al grup “Aquest Ordinador”.

Recordem ara els atributs dels fitxers.

Hem dit que els més usuals són el nom, la data de modificació, el tipus i la mida.

NOM: Aquest atribut ens permet identificar el fitxer, pot ser alfanumèric fins a 256 caràcters, ens servirà també per ordenar alfabèticament de l’A a la Z o viceversa.

El NOM del fitxer està format per dues parts. El nom, pròpiament dit, punt ( . ) i l’extensió.

Què es l’extensió, perquè ens serveix? L’extensió es una part molt important del nom del fitxer que ens indica el tipus de fitxer de què es tracta i a demés ens permetrà que l’ordinador executi el programa que hi ha associat per poder-lo obrir, sentir o veure els diferents fitxers.

Es recomanable saber les extensions més usuals i importants que ens podem trobar i saber quins són els programes que s’obriran al fer un doble click de ratolí sobre un fitxer.

A continuació us relaciono algunes d’aquestes extensions que ens indiquen el tipus de fitxer de què es tracta i el programa o aplicació que s’obre.

També hi ha altres extensions, que no són tan usuals o formen parts de les bases de dades que necessiten els programes per funcionar.