El teclat - Nocions bàsiques (1)

Avui dia el teclat quasi només el fem servir per escriure un text o números, però sempre tenim una mà al ratolí i l’altra a .... Aquí aprendrem les diferents parts i tecles. Per què serveixen. Quan les hem de fer servir.

Mirant els diferents grups de tecles podríem dividir el nostre teclat en quatre o cinc parts.

Comencem per les tecles centrals. Tecles de les lletres. Fixem-nos que no les tenim ordenades alfabèticament, segueixen un ordre diferent (recordem els antics teclats de les velles màquines d’escriure). Per les primeres lletres de l’esquerra en direm teclat QWERTY.

Per sobre de les tres files de les tecles de lletres tenim una fila on hi són tots els números. Són les que podríem anomenar tecles alfa-numèriques , que a més amb la posició majúscula tenen altres símbols (ª!”·$%&/()=?¿).

Passem ara a altres tecles que estan a la part central del teclat.

La tecla tabulador, ens serveis per fer sangries en un text o passar d’un camp a un altre en un formulari.

Davall del tabulador trobem la de Bloqueig de Majúscules. Ens servirà per escriure tot un text amb lletra majúscula. (Però NO la farem servir quan només hem de escriure una (o dues ) lletra en majúscula, per aquest cas farem servir les tecles (una a l’esquerra i altra a la dreta) Majúscules.

Més avall tenim tres tecles importants , que les farem servir per les dreceres (atajos) del teclat.

Són les de Ctrl – Win – Alt.Quan les fem servir per les dreceres sempre hem de prémer ( i mantenir-la premuda) la tecla de la combinació (Ctrl – Win – Alt) i prémer la segona tecla UNA sola vegada. (per.ex.: Crtl+C, (copiar) Ctrl+V (enganxar)). A demés de les combinacions la tecla Win ens mostrarà el menú Inici.

Continuant cap a la dreta tenim la tecla més gran que és la de l’espai.

I altres per fer al combinacions o necessàries per alguns signes. (Alt Gr – Win – Menú contextual – Ctrl).

Anem ara a les tecles de més amunt, les tecles de Funció (F1, F2, F34,...).Són tecles que tenen una determinada funció predeterminada (F1=Ajuda (Help)) i amb diferents funcions segons el programa . Algunes són programables, es a dir, se’ls hi pot assignar una funció.

La que està la primera es la tecla ESC, per anul·lar o tirar enrere qualsevol acció iniciada erròniament. Les tres de la dreta les utilitzarem per Imprimir pantalla (Print Screen) o bloquejar el desplaçament , o per Pausa.

Entre aquest teclat alfanumèric i el grup de teclat numèric en tenim 10 més.

Les tecles de direcció.

Les d’Insertar i suprimir.

Les de Inici (Home) – Fi (End) / Repàg (PageUp) – AvPàg (PageDown) .

Hi dues tecles importants, que són quasi sempre les més grans del teclat: La tecla Entrar (Intro/Enter) i la tecla Retrocés (Backspace).

Passem ara al teclat numèric. Són les 17 tecles que tenim més a la dreta. Com podeu veure tenen dues funcions. Actuen com teclat numèric quan hem premut la de Bloqueig Numèric i com tecles de direcció quan no esta bloquejat. Normalment hem de tenir aquesta part amb el BloqNum premut. A demés en aquest bloc tenim les tecles de les funcions matemàtiques (+; -; *; /; la coma dels decimals i un altra tecla Intro.

Aquestes explicacions us has de servir per poder conèixer millor el vostre teclat.