Üdvözlöm!


Tisztelt Látogatóm!


        Oldalamat azzal a céllal írom, hogy megosszam Önnel a növénytermesztés egy (hazánkban ezidáig teljesen szokatlan) technológiáját: kapálás, szántás és a füvesítés helyett darált fa apríték használatával védeni a kultúrnövényeket a gyomok, kiszáradás ellen. 


        Személyesen tapasztaltam Ausztráliában, (ahol közel tíz évet éltem és dolgoztam) hogy ott a kiskertekben a kapa helyett, a szőlőültetvényeken, gyümölcsösökben szántás helyett mulcsoznak. Nem egyedi esetről, hanem szinte 90% -ot meghaladó mértékű ott ez a fajta növénytermesztési kultúra. két éve települtem ismét haza, Magyarországra, ahol egy éve faipari cégnek dolgozom. A faipari vállalkozás 1996 óta működik, és most kezdi új tevékenységét: különböző fa alapanyagok darálását. A mulcs itt sem ismeretlen, többfelé találkozhatunk vele, de szinte kizárólag dísznövények körül láthatók, szinte ismeretlen a használata a haszonnövények termesztésében. Ezen az oldalon szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez a technológia milyen előnyökkel is jár! Célul tűztem magamnak: megismerni a különböző növények talaj és tápanyag igényeit, megtalálni a talajnak és a növénynek leginkább megfelelő darálékot.


Mulcs talajtakaró zöldséges kertben        A mulcs talajtakaró vitathatatlan előnyei:

- véd a gyomosodás ellen

- lényeges mértékben csökkenti a talaj kiszáradását

- fagyveszélyt csökkenti

- szerves anyag utánpótlást biztosít

- védi az eróziótól termőréteget

- kiegyenlíti a napi hőingadozást

- csökkenti a talaj által közvetített fertőzéseket

- a megfelelő mulcs használatával a föld savassága szabályozható

- a termőföldet lazítja, élőflóráját óvja


        Több tényező miatt Magyarországon eddig a nagyüzemi gazdálkodásban ez a technológia nem terjedhetett el, ezek jó része viszont mostanra megváltozott:

- a darálék nagyüzemi, költséghatékony előállítása nagy teljesítményű darálókat igényel (ezek egyre inkább rendelkezésre állnak)

- az ausztráliai szárazságok ellen a mulcsozás jelenti a leghatékonyabb védekezést (Magyarországon is évről évre nő az aszályos időszakok száma, mértéke)

- a kiszóráshoz szükséges gépek, berendezések hiányoznak
        

Természetes mulcs


        Bízom abban, hogy hasznos lehet ez az ötlet a hazai gazdálkodók számára: nem csak a dísznövényeinknél, de a haszonnövényeinknél is megjelenik, elterjed a mulcsozás.


Zahorák Zoltán 

+36 30 532 74 89
        

Mulcs képek