Αξιοποίηση αφίσας

Ενδεικτικό παράδειγμα αξιοποίησης διαδραστικής αφίσας στην εκπαιδευτική διαδικασία


Περιγραφή του τρόπου αξιοποίησης της αφίσας μαθήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία

Τίτλος Μαθησιακού Αντικειμένου και σύνδεση (link) στο μαθησιακό αντικείμενο Κωνικές τομές -Παραβολή Ψηφιακή Αφίσα στο Glogster στην διεύθυνση: http://panaf.edu.glogster.com/conic-sections/

Δημιουργός Πανταζή Αφροδίτη

Βαθμίδα(-ες) Εκπαίδευσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Β Λυκείου, Μαθηματικά Κατεύθυνσης, 3ο κεφ., πριν ή μετά την μελέτη του κύκλου

Γνωστικό(-α) Αντικείμενο(-α) Μαθηματικά Κατεύθυνσης- Κωνικές τομές

Έννοιες που αφορά Παραβολή

Μαθησιακοί Στόχοι

Η αφίσα προτείνεται ως εισαγωγή στην παραβολή για μαθητές Β Λυκείου, στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, αναμένεται να λειτουργήσει ως αφόρμηση του μαθήματος, και φιλοδοξεί να γίνει εφαλτήριο για περαιτέρω και ενδελεχή έρευνα (ομαδική και προσωπική), των ιδιοτήτων της παραβολής και των άλλων κωνικών τομών από τους μαθητές

Εργαλείο(-α) που χρησιμοποιήθηκαν

Glogster -Geogebra-Jing-swf opener- iWisoft Flash SWF to Video Converter-Paint Shop Pro-GSP 4.07_GR

Προσφορά αντικειμένου στην εκπαίδευση

Στην Β Λυκείου το υλικό για την εφαπτομένη των κωνικών τομών περιορίζεται σε λίγες γραμμές και στους μαθητές προκαλούνται παρανοήσεις ή μένουν απορίες όταν συσχετίζουν την εφαπτομένη στον κύκλο με την εφαπτομένη κωνικής τομής και αργότερα για την εφαπτομένη τυχούσας καμπύλης σε σημείο αυτής, και δεύτερον, δύσκολα αντιλαμβάνονται την ανακλαστική ιδιότητα της παραβολής. Τοποθετεί τα Μαθηματικά στον φυσικό μας χώρο, τονίζει τον ρόλο τους σε άλλες επιστήμες και γνωστοποιεί την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων και στις Κωνικές τομές.

Πιθανοί τρόποι αξιοποίησης του μαθησιακού αντικειμένου στην τάξη (π.χ. εποπτικό υλικό, υποστηρικτικό υλικό)

Υποστηρικτικό υλικό, αφόρμηση.

Λόγοι επιλογής του συγκεκριμένου εργαλείου

Το Glogster προσφέρεται και για ομαδοσυνεργατική διδασκαλία. Επίσης προσφέρει την δυνατότητα δημιουργίας σχέσεων μεταξύ των περιεχομένων της αφίσας. Με το Glogster παρουσιάζεις πολύ εντυπωσιακά το υλικό σου, προκαλείς την περιέργεια που οδηγεί σε ανακάλυψη, γενικά μπορείς να ενθουσιάσεις το κοινό σου, αλλά και να το παρακολουθείς και να το αξιολογείς ταυτόχρονα.

Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς – τρόποι αντιμετώπισης τυχόν δυσκολιών

  • Απαραίτητη προϋπόθεση η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο ταχύτητας 24Mbps, και η δημιουργία λογαριασμού. Ελέγξτε τι προσφέρει η δημιουργία δωρεάν λογαριασμού στον ιστότοπο (ότι εξακολουθούν να παρέχονται όλα τα ανωτέρω που περιγράφονται στους λόγους επιλογής του εργαλείου), γιατί πολλές φορές με την πάροδο του χρόνου οι προσφορές των ιστοτόπων, περιορίζονται, εξελίσσονται ή και πολλαπλασιάζονται.

  • Οι διδάσκοντες να έχουν ελέγξει τις συνδέσεις, ώστε οι ιστοσελίδες να είναι κατάλληλοι για μαθητές, και να έχουν επεξεργαστεί πολύ καλά το υλικό που προσφέρουν. Καλόν είναι να έχουν γραπτή άδεια από τους κηδεμόνες για το ότι επιτρέπεται από τον μαθητή να συνδεθεί στο χώρο του στο διαδίκτυο, ώστε να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα της αφίσας και όπου αυτή παραπέμπει, να επικοινωνεί με τον διδάσκοντα και τους εγγεγραμμένους συμμαθητές του και τέλος να δημιουργήσει σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της ομάδας του νέα αφίσα.

  • Το υλικό παρουσιάζεται επιγραμματικά στην διάρκεια μιας ώρας, ώστε να κινήσει των ενδιαφέρον των μαθητών για περαιτέρω ενδελεχή μελέτη της παραβολής.

  • Οι μαθητές εφόσον διαθέτουν στο χώρο τους (εκτός σχολείου), Η/Υ με σύνδεση στο διαδίκτυο, έχουν πρόσβαση στην αφίσα, οπότε και στο υλικό, και μπορούν να επικοινωνούν με τον διδάσκοντα και μεταξύ τους, κάθε φορά με ένα άτομο (στα μεταξύ τους μηνύματα έχει πρόσβαση ο διδάσκων) και να λύνουν τις απορίες τους.

  • Με το πέρας της ενότητας αναμένεται να έχουν να έχουν δουλέψει ομαδικά και να έχουν ερευνήσει την παραβολή τις ιδιότητες και εφαρμογές της διαθεματικά και διεπιστημονικά.

  • Προτείνεται να ζητηθεί από τους μαθητές αφού χωριστούν σε ομάδες κατά τα ενδιαφέροντά τους, να δημιουργήσουν κάθε ομάδα και μια αφίσα, σχετική με το περιεχόμενο της αφίσας που τους απασχόλησε περισσότερο.

  • Οι αφίσες θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του σχολείου, ώστε η ανάρτηση να αποτελέσει κίνητρο για την δημιουργία τους και συνεπώς την έρευνά τους στο διδακτικό αντικείμενο.

Ο ρόλος του εργαλείου που χρησιμοποιούμε κάθε φορά, με τα θετικά του και τα αρνητικά του είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον ρόλο του διδάσκοντα να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την περαιτέρω έρευνα των μαθητών του! Θα πρέπει να απαντά στα μηνύματα τους άμεσα, διευκρινιστικά, ή καθοδηγητικά ώστε να ανακαλύψουν μόνοι τους την λύση στο πρόβλημά τους, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος.