Αξιοποίηση κόμικς

Ενδεικτικό παράδειγμα αξιοποίησης κόμικς στην εκπαιδευτική διαδικασία

Τίτλος Μαθησιακού Αντικειμένου και σύνδεση (link) στο μαθησιακό αντικείμενο

Μαθηματικοί γρίφοι (http://Pixton.com/ic:e86cvnqv)

Δημιουργός

Πανταζή Αφροδίτη

Βαθμίδα(-ες) Εκπαίδευσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Β' Γυμνασίου

Γνωστικό Αντικείμενο

Άλγεβρα

Έννοιες που αφορά

Εξισώσεις-ταυτότητες

Μαθησιακοί Στόχοι

Οι μαθητές να:

· αντιληφθούν ότι μια εξίσωση είναι ταυτότητα όταν το σύνολο λύσεών της είναι κάθε τιμή του συνόλου στο οποίο αυτή ορίζεται.

· αντιμετωπίσουν αυθεντικά προβλήματα που χρειάζονται κριτική σκέψη, επιλογή, λήψη απόφασης.

· αποκτήσουν θετική στάση για τη χρήση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία.

Εργαλείο

Το Pixton (http://www.pixton.com/) για την παρουσίαση ενός μαθηματικού γρίφου

Προσφορά αντικειμένου στην εκπαίδευση

Το σχολικό βιβλίο της Β Γυμνασίου περιορίζεται σε λίγες γραμμές για τα είδη των εξισώσεων ως προς τον αριθμό των λύσεων και συνήθως οι μαθητές παρανοούν την έννοια της ταυτότητας, σχηματίζοντας την λάθος γνώση "ταυτότητα είναι η εξίσωση που έχει άπειρες λύσεις", η οποία είναι αληθής βέβαια για τις γραμμικές εξισώσεις α' βαθμού με ένα άγνωστο στους πραγματικούς αριθμούς, δηλαδή τις εξισώσεις που διδάσκονται σε αυτήν την τάξη. Για τον λόγο αυτό δεν γίνεται αντιληπτή η εναλλακτική αυτή αντίληψη αλλά εμφανίζονται τα αποτελέσματά της σε μεγαλύτερη τάξη κατά την διερεύνηση επίλυσης συστημάτων, με αποτέλεσμα να συγχέουν το είδος των εξισώσεων του αόριστου συστήματος.

Πιθανοί τρόποι αξιοποίησης του μαθησιακού αντικειμένου στην τάξη

Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην διδασκαλία ως αφόρμηση.

Λόγοι επιλογής του συγκεκριμένου εργαλείου

Η γλώσσα των κόμικς είναι μια παγκόσμια γλώσσα που μετατρέπει το αφηρημένο σε συγκεκριμένο, προκαλεί τις αισθήσεις και προσδίδει μια νότα περιπέτειας, αγωνίας και συχνά μυστηρίου, απογειώνοντας τη φαντασία των αναγνωστών (Burton, 1955). .

Οι σκηνές των κόμικς ως πολυτροπικά κείμενα μπορούν να αποδικωποιηθούν εικονικά και λεκτικά και να αποθηκευθούν στο εικονικό και λεκτικό μνημονικό σύστημα (θεωρία της διπλής κωδικοποίησης του Paivio).

Η χρήση των κόμικς, αγαπημένο ανάγνωσμα όχι μόνο της νεολαίας, για παρουσίαση δύσκολων και σύνθετων εννοιών με κατάλληλα διαμορφωμένες ιστορίες παρακινεί, διευκολύνει, γοητεύει τους μαθητές οι οποίοι συνδέονται αυθόρμητα με τους χαρακτήρες της ιστορίας.

Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς – τρόποι αντιμετώπισης τυχόν δυσκολιών

Το κόμικς παρουσιάζεται στην αρχή της διδακτικής ώρας, και αφού οι μαθητές γνωρίζουν τον τρόπο επίλυσης εξίσωσης, ώστε να κινήσει των ενδιαφέρον των μαθητών αποσπώντας την προσοχή τους με τον γρίφο που ενέχει ένα μυστήριο και την απόδοσή του σε κόμικς για να εμπεδώσουν στην συνέχεια την έννοια της ταυτότητας.

Θα μπορούσαν να δοθούν στην συνέχεια άλλοι γρίφοι για επίλυση και οι οποίοι, αναγόμενοι σε εξισώσεις α' βαθμού με έναν άγνωστο, οδηγούν σε ταυτότητες αλλά και άλλοι με μοναδική λύση ή χωρίς λύση.

Απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργίας κόμικς με το Pixton, είναι η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, και η δημιουργία δωρεάν λογαριασμού, ο οποίος προσφέρει τις δυνατότητές του για διάστημα 30 ημερών και επιτρέπει την δημιουργία 2 κόμικς. Η δωρεάν έκδοση παρέχει δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού και 50 μαθητών υπό την επίβλεψη του διδάσκοντα. Θα μπορούσε να ζητηθεί από τους μαθητές μέσω των ανωτέρω λογαριασμών να δημιουργήσουν ομαδοσυνεργατικά ή ατομικά στο χώρο τους (εκτός σχολείου) κόμικς παρουσιάζοντας μια δική τους ιστορία δανειζόμενοι έναν μαθηματικό γρίφο από τους προτεινόμενους στην τάξη. Ο εκπαιδευτικός έχει την δυνατότητα, μέσω του προγράμματος, να παρακολουθεί, οπότε και ανατροφοδοτεί τους μαθητές του, και να τους αξιολογεί ταυτόχρονα. Τα κόμικς των μαθητών μπορούν να σχολιασθούν από τους μαθητές και να δημοσιοποιηθούν στον ιστό.

Οι εκπαιδευτικοί να έχουν γραπτή άδεια από τους κηδεμόνες για το ότι συναινούν ο μαθητής να συνδεθεί στο χώρο του στο διαδίκτυο, ώστε να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα για τη δημιουργία κόμικς, να επικοινωνεί με τον διδάσκοντα και τους εγγεγραμμένους συμμαθητές του.