4de leerjaar

Co 3

Ik  maak.

Co 4

Ik stel voor.

Co 5

Ik oefen zelfstandig.

Co 6

Ik leer zelfstandig.

Co 7, 8 & 9

Ik zoek info op.Ik verwerk info.Ik bewaar info.

Co 10 & 11

Ik communiceer veilig.Ik gebruik de juiste communicatievorm.

Ik maak.

Duet voor 2 monsters

De lln. creëren 2 passende monstertjes bij het duet.

Windows: Sla het Wordsjabloon op in een map op de server bereikbaar voor de leerlingen. Neem het duet door.

Open Paint op het digibord en herhaal de werking van de gereedschappen.  Enkele bruikbare tips:

Laat het document al eens opslaan onder hun eigen naam in de juiste map vooraleer ze aan het 2de monster beginnen.

Google Classroom: Download hier de Google presentatie. Maak een opdracht klaar. Je kan hier de beschrijving kopiëren. Voeg het document toe aan je opdracht. Kies voor 'Maak een kopie voor elke leerling.'. (De lln. kunnen zelf via de knop 'Maken' in de opdracht een Google tekening openen.)

Een recept voor een heksendrankje

In deze stelopdracht fantaseren de lln. erop los en stellen ze een eigen recept op voor een heksendrankje. Ondertussen leren ze de onderdelen van een recept kennen, oefenen ze in het uitschrijven van duidelijke instructies in de bevelvorm,...

Google Classroom: Kopieer hier het werkblad voor de lln. in je Google Drive. Maak een opdracht klaar. Kopieer hier de beschrijving. Voeg jouw kopie van het werkblad toe aan je opdracht. Kies 'Een kopie maken voor elke leerling'.

Windows: Hier vind je het Wordsjabloon.

Een collage maken naar Ensor

In deze offline/online activiteit creëren we onze eigen Ensor. 

Zo doe je het!

Een bonnenblad voor vader- of moederdag

Wat helpen in het huishouden of iets gezellig samen doen... hoeveel taakjes/momentjes kunnen de kinderen verzinnen om hun mama of papa in de watten te leggen? De kinderen maken in deze les hun eigen bonnenblad.

Google Classroom: Maak een kopie van deze Google presentatie  in je eigen Google Drive. Maak een opdracht klaar en voeg  jouw kopie toe aan je opdracht. Kies 'Een kopie maken voor elke leerling'.

Windows: Download de ppt en sla op in je map 'leerkracht op de server'. Laat de kinderen het bestand openen en onmiddellijk opslaan in hun eigen map.

Ik stel voor.

Een plattegrond van mijn klaslokaal

In deze opdracht maken we gebruik van 'Google tekeningen'. Door de items onderaan het werkblad te kopiëren en te plakken ontwerpen de lln. een plattegrond van hun klaslokaal. Bespreek met de lln. vooraf aan het digitale bord:

Google Classroom: Maak hier een kopie van het werkblad in je eigen google drive. Maak een opdracht klaar. Kopieer hier de beschrijving. Voeg jouw kopie van het werkblad toe aan je opdracht. Kies 'Een kopie maken voor elke leerling'.

Windows: Hier vind je de PPT-presentatie. Heeft je klas een andere vorm, kies dan eerst 'Ontwerpen' - 'Diagrootte' - 'Aangepaste diagrootte' en wijzig bv. naar 'Liggend'.

Lepeltjessonnet

Wat als gebruiksvoorwerpen konden praten? Wat zouden die ons te melden hebben?  In deze opdracht oefenen de lln. deze computervaardigheden in:

Google Classroom: Maak een kopie van het voorbeeld voor de lln. Maak een opdracht klaar. Kopieer hier de beschrijving. en voeg het voorbeeld toe aan je opdracht. Kies 'Lln. kunnen bestand bekijken'.

Windows: Hier kiezen we voor Powerpoint omdat je in dit programma heel makkelijk met afbeeldingen kan werken en geluid kan opnemen. Download hier het stappenplan voor de lln. Neem met je lln. het stappenplan door en doe alles eens voor op het digitaal bord. 

Als je beschikt over een microfoon, kan je de kinderen die klaar zijn, het gedicht laten inspreken. Laat de kinderen hiervoor in het lint klikken op het tabblad 'Invoegen' - 'Audio' - 'Audio opnemen'.

Kijk de werken na. Open een nieuw bestand en kopieer en plak hierin alle dia's. Je kan de presentatie nu tonen op de digibord en de resultaten met de kinderen bespreken.

De voedingsdriehoek

In deze opdracht maken we gebruik van 'Google tekeningen'. Bespreek met de lln. vooraf aan het digitale bord:

Google Classroom: Kopieer het werkblad voor de lln. in je eigen google drive. Maak een opdracht klaar. Kopieer hier de beschrijving. Voeg het werkblad toe aan je opdracht. Kies 'Een kopie maken voor elke leerling'.

Windows: Hier vind je het Publisher bestand. Heb je geen Publisher, gebruik dan PPT voor deze opdracht.

Ik oefen zelfstandig.

De kikkerkoning

Bekijk met de lln. deze versie van Roodkapje en bespreek wat er anders is dan in het origineel sprookje.

De lln. gaan daarna aan de slag met het sprookje 'De kikkerkoning'. De gele deeltjes van een zin vervangen  ze door gelijkaardige stukjes. Dit vereist wel wat taalvaardigheid. In een minder taalvaardige klas kan je de lln. dus best met z'n tweeën laten werken.

Google Classroom: Kopieer het werkblad voor de lln. in je eigen google drive. Maak een opdracht klaar. Kopieer hier de beschrijving. Voeg het werkblad toe aan je opdracht. Kies 'Een kopie maken voor elke leerling'.

Windows: Hier vind je het Worddocument.

W.O.: Wonen

Je kan in het beginscherm kiezen om het hele pakket van deze jclic te laten doornemen of slechts 1 deeltje.

Inhoud

Wat is een vogel?

Deze les maakt gebruik van Nearpod... een tool om een les interactief met je leerlingen door te nemen. Met Nearpod zorg je er dus voor dat al je leerling bij de les blijven! Nadat jij immers een deeltje hebt uitgelegd, tonen zij dat ze het begrepen hebben.

Onder 'Info' vind je een stappenplan om met Nearpod aan de slag te gaan.

Deze les, die aansluit bij de methode 'Op verkenning' kan je alvast hier kopiëren.

Ik leer zelfstandig.

Brand

Inhoud

Google Classroom: Maak een kopie van het 'Google formulier' in je eigen Google Drive.  Maak een opdracht klaar en  voeg het formulier toe aan je opdracht. Classroom ontdekt onmiddellijk dat dit om een formulier gaat en zet de regelaar om de punten op te slaan in je Classroom automatisch op aan! 

Zelf een Google Formulier maken? Klik op 'leerkracht' om het stappenplan voor 'Google Formulieren' te downloaden.

W.O.: Kleine stappen in een grote oorlog

In dit interactief 'spel' word je gekatapulteerd naar het begin van het conflict dat leidde tot Wereld Oorlog I. Je kruipt in de huid van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog en je voert de vier missies uit.

Extra

Op de website http://www.ketjesin14-18.be/ vind je een tijdslijn, een infografiek, helden en een quiz terug.


W.O.: De boekdrukkunst

Wijs de kinderen erop dat ze het volledige pakketje chronologisch (knop 'Volgende' onderaan rechts) moeten doornemen.  Als ze klaar zijn volgen er 10 vraagjes. Zo kunnen ze zelf evalueren of ze goed gelezen hebben.

Inhoud


De persoonsvorm en het onderwerp

In deze les herhalen de lln. de leerstof over de persoonsvorm en het onderwerp en oefenen ze op verschillende manieren de leerstof in. Ze eindigen met een Google formulier om te kijken of ze de leerstof beet hebben. Voel hoe je rol in deze les wijzigt van 'verbetermachine' naar 'coach, aanmoediger, directe hulplijn'!

Maak een taak aan op Classroom en voeg deze linkjes toe. De lln. nemen ze in de juiste volgorde door.

Ik zoek info op. / Ik verwerk info. / Ik bewaar info.

W.O.: Het Koningshuis

Complementair groepswerk

Maak duo's. Voor deze oefening is het interessant om een goede lezer met een zwakkere te laten samenwerken. Bij het invullen kan dan ook 1 ll. de website open laten staan om op te zoeken, terwijl de andere het document invult.

Geef elk duo een andere koning.

Laat even zien waar ze alle foto's kunnen terugvinden (www.monarchie.be - Scroll volledig naar onder tot aan 'Voor de kinderen' - geschiedenis).

Spreek af met de kinderen dat ze de eerste 10 minuten alleen maar mogen lezen en nog niets invullen.

Bij 2 groepjes zal je even moeten helpen om alles te begrijpen (prins Filip - buitenlandse missies en Leopold 3 - koningskwestie).

In een 2de lesuur stellen de kinderen 'hun koning' voor aan de klas. (Je kan eventueel hiervoor een powerpoint/google presentatie laten maken.)

Google Classroom: Download de werkbladen. Maak een kopie in je eigen google drive. Zet per koning en per duo een opdracht klaar. Voeg het juiste werkblad toe en kies voor 'Lln. mogen het document bewerken'. Zo kunnen ze met z'n tweeën in hetzelfde document werken. Je kan ook kiezen om een kopie voor elke ll. te maken. 

Heb jij iets zwakkere lezertjes, dan kan je opteren om deze infobronnen toe te voegen aan je opdracht.

W.O.: Sinterklaas

In deze les leren de lln. zoeken in een pagina op Wikipedia m.b.v. de functietoetsen 'CTRL' + 'f'. 

Classkick:

Het voordeel van Classkick is dat lln. niets kunnen veranderen aan de oorspronkelijke tekst. Starten met Classkick is heel eenvoudig. Volg deze stapjes:

Werk je liever gewoon met de tools in Google Classroom? Download hier het werkblad en sla een kopie op in je eigen Google Drive. Maak een opdracht klaar en voeg de kopie toe. Kies 'Kopie maken voor elke leerling'.

W.O.: België: 10 provincies

Maak duo's. Voor deze oefening is het interessant om een goede lezer met een zwakkere te laten samenwerken. Bij het invullen kan dan ook 1 ll. de website open laten staan om op te zoeken, terwijl de andere het document invult.

Voor deze opdracht gebruiken we het online programma ClasskickKopieer de taak naar jouw Classkick-omgeving. Nog nooit gewerkt met Classkick? Volg hier de nodige stappen.

Werk je liever met Google Classroom? Download de werkbladen. Maak een kopie in je eigen google drive.  Maak per provincie en per duo een opdracht klaar. Voeg het juiste werkblad toe en kies voor 'Lln. mogen het document bewerken'. Zo kunnen ze met z'n tweeën in hetzelfde document werken. Je kan ook kiezen om een kopie voor elke ll. te maken. 

Werk je liever op papier: Hier vind je een volledige lege Word-versie.

Download de correctiesleutel

Ik communiceer.

Wie kan het raadseltje oplossen?

In deze les maken en delen de lln. met het online programma Voki een raadseltje. De lln. mailen hun link naar de juf en naar een klasgenootje.

Zo doe je het: