Asociația de Părinți

G.T.-11

STATUTUL ASOCIAȚIEI

STATUTUL ASOCIAŢIEI DE PARINŢI „G.T. - 11” – BÂRLAD

Actualizat la data de 21.02.2022

Prin semnarea Actului Constitutiv și a prezentului Statut, în baza consimțământului liber exprimat și al voinței de asociere al membrilor săi asociați, se constituie ASOCIAŢIA DE PĂRINŢI „G.T.-11” BÂRLAD, asociaţie nonguvernamentală, non politică, fără scop lucrativ, independentă de orice alte organizaţii de stat, publice sau private, având ca scop de bază unul de binefacere, venind în sprijinul unităţii de învăţământ Şcoala Gimnazială „George Tutoveanu”–Bârlad, în realizarea obiectivelor educaţionale, a dezvoltării, modernizării şi întreţinerii bazei materiale a şcolii, în realizarea şi îmbunătăţirea procesului de instruire şi educare a elevilor.

Membrii asociați își propun realizarea scopurilor stabilite prin Actul Constitutiv și prezentul Statut al Asociației ASOCIAŢIA DE PĂRINŢI „G.T.-11” BÂRLAD și își asumă obligația de a recunoaște, accepta și respecta prevederile prezentului Statut.

Cap. I ELEMENTE CONSTITUTIVE

Art.1 Denumirea este ASOCIAŢIA DE PĂRINŢI „G.T.-11” BÂRLAD.

Art.2 Sediul asociaţiei se află in imobilul situat în municipiul Bârlad, str. Carpaţi, nr.5, judeţul Vaslui, în suprafaţă de 12,5 mp, o cameră – sala protocol, parter, conform contractului de comodat nr. 71/ 08.05.2015 încheiat între Şcoala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad, în calitate de titular al dreptului de folosinţă, pe de o parte şi ASOCIAŢIA DE PĂRINŢI „G.T.-11” BÂRLAD, pe de altă parte.

Art.3 Durata de funcţionare a Asociaţiei este nedeterminată, cu începere de la data înscrierii în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei Bârlad.

Art.4 Scopul asociaţiei este unul de binefacere, venind în sprijinul unităţii de învăţământ <<Şcoala Gimnazială „George Tutoveanu” – Bârlad>>, în realizarea obiectivelor educaţionale, a dezvoltării, modernizării şi întreţinerii bazei materiale a şcolii, în realizarea şi îmbunătăţirea procesului de instruire şi educare al elevilor. Asociaţia se va implica şi în atragerea de fonduri în vederea sprijinirii atât în ceea ce priveşte activitatea didactică cât şi susţinerea în mod direct a elevilor cu rezultate deosebite pentru a putea participa la diferite competiţii interne şi internaţionale, sau a celor cu situaţii sociale speciale.

Art.5 Obiectivele Asociaţie sunt:

  • îndeplinirea procedurilor legale pentru obţinerea de fonduri din cotizaţii, sponsorizări, donaţii şi alte surse legale necesare realizării scopului şi obiectivelor asociaţiei;

  • sprijinirea conducerii şcolii pentru realizarea unor dotări suplimentare, necesare îmbunătăţirii activităţii şcolare, prin utilizarea fondurilor proprii, altele decât cele din surse bugetare, ca urmare a solicitării exprese formulate de conducerea şcolii;

  • colaborare şi sprijinirea activităţii cadrelor didactice şi a conducerii şcolii în soluţionarea aspectelor legate de îmbunătăţirea disciplinei şcolare la nivelul unităţii de învăţământ, precum şi a frecvenţei la cursuri.

  • acordarea de sprijin financiar elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură, activităţi sportive, cercetare ştiinţifică sau alte domenii de interes şcolar, în vederea participării acestora la cursuri de perfecţionare, concursuri ori olimpiade interne/internaţionale;

  • colaborarea cu conducerea şcolii în vederea organizării de programe educaţionale care să contribuie la instruirea şi educarea elevilor, având în vedere dezvoltarea armonioasă a acestora;

  • iniţierea unor programe comune cu instituţiile abilitate în vederea educării sexuale a elevilor, precum şi pentru prevenirea consumului de alcool, ţigări sau droguri şi a săvârşirii de fapte antisociale cu caracter contravenţional sau penal;

  • sprijinirea comitetelor de părinţi sau ale consiliilor claselor în vederea soluţionării oricăror probleme apărute în procesul de învăţământ;

  • medierea eventualelor probleme ce pot să apară între părinţi/elevi şi profesori sau conducerea şcolii;

  • susţine unitatea de învăţământ în organizarea şi desfăşurarea festivităţilor anuale;

  • îmbunătăţirea calităţii vieţii şi activităţii elevilor în şcoală.

CAPITOLUL II. MODUL DE DOBÂNDIRE ŞI PIERDERE A CALITĂŢII DE MEMBRU

Art.7 Membrii ai Asociaţiei pot fi orice persoana fizică sau juridică din ţară sau străinătate, la cerere, cu precădere părinţii şi profesorii şcolii, cu obligaţia de a acţiona permanent şi eficient pentru realizarea scopului şi obiectivelor Asociaţiei, de a respecta cu stricteţe actul Constitutiv, modul de organizare si funcţionare a Asociaţiei şi de a contribui prin aportul lor la constituirea sau la mărirea patrimoniului Asociaţiei.

Persoanele care au decis înfiinţarea şi au acţionat în sensul înfiinţării şi funcţionarii Asociaţiei, enumerate în acest act, au calitatea de membri fondatori.

Art. 8 Calitatea de membru de onoare al Asociaţiei poate fi acordată doar de către Consiliul Director unor persoane fizice sau juridice, donatorilor, sponsorilor sau persoanelor care depun eforturi susţinute pentru realizarea scopului şi obiectivelor Asociaţiei. De asemenea, această calitate poate fi acordată directorului școlii, directorului adjunct si altor profesori, fără însă ca aceştia să fie aleşi în organele de conducere ale Asociaţiei.

Calitatea de protector al Asociaţiei poate fi acordată de către Consiliul Director unor persoane fizice sau juridice care fac donaţii sau sponsorizări în domeniul de activitate al Asociaţiei fie unor persoane care se remarcă prin activităţi deosebite in slujba atingerii scopului si obiectivelor Asociaţiei.

Art.9 Calitatea de membru al Asociaţiei încetează prin retragere, deces sau excludere. Aceasta din urmă se hotărăşte de Consiliul Director pentru motive bine întemeiate, ca: inactivitate, conduită contrară scopului Asociaţiei, acţiuni contrare obiectivelor Asociaţiei, încălcarea actului constitutiv, neonorarea prestaţiilor şi cotizaţiilor stabilite de către acesta.

CAPITOLUL III. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE MEMBRILOR

Art.10 Membrii fondatori şi ceilalţi membri ai Asociaţiei au drept de vot, fiecare membru are dreptul la un vot, pot alege şi pot fi aleşi în organele de conducere colectivă şi control.

Art.11 Membrii Asociaţiei au următoarele îndatoriri:

- să îndeplinească obiectivele de activitate pentru atingerea scopului prezentei Asociaţii;

- să respecte Actul Constitutiv al Asociaţiei;

- să contribuie la patrimoniul Asociaţiei;

- să participe la Adunările Generale ale Asociaţiei;

- să-şi exercite dreptul la vot şi opinie.


Art.12 Calitatea de membru al Asociaţiei este personală şi inalienabilă, ea nu poate fi transmisă succesorilor. Această calitate nu conferă titularului ei vreun drept asupra patrimoniului social şi nici asupra unor bunuri din acesta.

CAPITOLUL IV. RESURSELE PATRIMONIALE ALE ASOCIAŢIEI

Art.13 Sursele de finanţare ale Asociaţiei sunt:

  • cotizaţiile membrilor stabilite de către Adunarea Generală, plătite semestrial;

  • donaţii sau sponsorizări ale membrilor fondatori, membrilor onorifici, membrilor;

  • dobânzile şi dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile în condiţiile legii;

  • resurse obţinute de la bugetul de stat şi/sau bugetele locale;

  • fonduri europene nerambursabile;

  • donaţii, sponsorizări sau legate ale unor persoane fizice sau juridice, din tară sau din străinătate;

  • din publicaţii, din prestarea de către Asociaţie a altor activităţi, acţiuni, fără să afecteze activitatea de bază, pentru care se vor încasa drepturile băneşti cuvenite;

  • alte venituri prevăzute de lege.

Donaţiile sau legatele pot consta în sume de bani, bunuri mobile sau imobile, alte valori materiale, alte materiale ştiinţifice, cărţi, tratate sau publicaţii, etc.

În cazul în care donatorul doreşte ca donaţia să fi folosită pentru a finanţa sau sprijini o anumită activitate, opere de binefacere, burse de studii, premii pentru activitatea deosebită sau alte acţiuni, acesta poate stipula ca donaţia să-i poate numele. Asociaţia îşi rezervă dreptul de a negocia sau a refuza donaţiile sau legatele.

Art.14 Cotizaţiile anuale/ semestriale/ trimestriale/ lunare se stabilesc de către Consiliul Director

Art.15 Patrimoniul Asociaţiei va fi administrat pe baza bugetului de venituri şi cheltuieli propus şi aprobat de către Consiliul Director.

Art.16 Cheltuielile Asociaţiei sunt alcătuite din:

  • cheltuieli proprii de administrare;

  • plata chiriei;

  • cheltuieli pentru realizarea obiectivelor Asociaţiei;

Art.17 Exerciţiul economico - financiar începe de la data de 01 ianuarie si se termină la data de 31 decembrie a fiecărui an, primul exerciţiu începând de la data constituirii legale a Asociaţiei. Consiliul Director va întocmi bilanţul execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli şi va ţine evidenţa activităţii economice - financiare în conformitate cu normele legale în vigoare.

CAPITOLUL V. ORGANELE DE CONDUCERE, DE ADMINISTRARE ŞI CONTROL

Art.18 Asociația este condusă şi controlată de:

  • Adunarea Generală a Asociaţiei;

  • Consiliul Director;

  • Cenzor/Comisia de Cenzori

Adunarea Generală a membrilor este organul suprem de conducere al Asociaţiei şi este formată din toţi membrii.

Art.19 Atribuţiile Adunării Generale sunt:

1) Adunarea Generală membrilor este organul suprem de conducere, alcătuit din totalitatea asociaţilor.

2) Componenţa Adunării generale cuprinde:

a) Stabilirea strategiei şi a obiectivelor generale ale asociaţiei;

b) Aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a bilanţului contabil;

c) Alegerea şi revocarea membrilor Consiliului Director;

d) Alegerea şi revocarea cenzorului/membrilor comisiei de cenzori;

e) Înfiinţarea de filiale;

f) Modificarea actului constitutiv şi a statutului;

g) Dizolvarea şi lichidarea asociaţiei, precum şi stabilirea destinaţiei bunurilor rămase după lichidare;

h) Orice alte atribuţii prevăzute de lege sau statut;

3) Schimbarea sediului Asociaţiei poate fi hotărâtă şi de către Consiliul Director, dacă este prevăzut în mod expres în statutul asociaţiei.

4) Adunarea generală se întruneşte cel putin o dată pe an şi are drept de control asupra organelor prevăzute la art. 20.

5) Regulile privind organizarea şi funcţionarea Adunării Generale se stabilesc prin statut.

Art.20 Componenţa Consiliului Director:

  • 1 Preşedinte;

  • 2 Vicepreşedinţi

  • 1 Secretar

  • 2 Membri

  • 1 Casier

Casierul va fi ales din rândul membrilor Asociaţiei, la prima şedinţă constituită, cu majoritate de voturi, 50% plus 1.

Durata mandatului Consiliului Director ales este de 4 ani.

(2)Componența nominală a Consiliului Director este următoarea:

  • Președinte – Bicher Diana-Elena,

  • Vicepreședinte – Chiper Neculai Nicuşor,

  • Vicepreședinte – Frangulea Adrian,

  • Secretar – Mastac Ana Lăcrămioara,

  • Casier – Iosip Liza - Gabriela,

  • Membru – Bistriceanu Mihăilă Răzvan Gabriel,

  • Membru – Mereuță Andra Simina,

Art. 21 Atribuţiile Consiliului Director:

1) În exercitarea competenţei sale, Consiliul Director:

a) Asigură conducerea efectivă a asociaţiei;

b) Prezintă Adunării Generale raportul de activitate pe perioada anterioară, executarea bugetului de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru perioada următoare şi le supune aprobării Adunării Generale a asociaţiei;

c) Încheie acte juridice în numele şi pe seama asociaţiei;

d) Aprobă cererile de înscriere în asociaţie şi ia hotărârea de încetare a calităţii de membru în situaţiile prevăzute la art.9 din prezentul statut;

e) Aprobă toate contractele ce urmează a fi încheiate şi pe seama asociaţiei, pentru buna desfăşurare a acesteia;

f) Realizează programe de dezvoltare a activităţii asociaţiei;

g) Stabileşte şi dezvoltă relaţiile cu alte asociaţii de profil din ţară şi din străinătate;

h) Îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute în statut sau stabilite de Adunarea Generală.

2) Nu poate fi membru al Consiliului Director, iar daca era, pierde aceasta calitate orice persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unei instituţii publice, dacă asociaţia respectivă are drept scop sprijinirea activităţii acelei instituţii.

3) Consiliul Director se întruneşte trimestrial în şedinţe ordinare sau ori de câte ori este nevoie în şedinţe extraordinare, fiind anunţat cu cel puţin 7 zile înainte în cazul şedinţelor ordinare sau cu 48 de ore înainte, în cazul şedinţelor extraordinare, prin grija Secretarului General. Deliberările şi hotărârile din cadrul şedinţelor Consiliului Director se consemnează în registrul de procese verbale, fiind semnat de către toţi membrii prezenţi.

Art.22 Calitatea de membru ales în Consiliul Director se pierde odată cu pierderea calităţii de membru al Asociaţiei, precum şi prin demisie, eliberare din funcţie, conform prevederilor prezentului statut.

Art.23 Consiliul Director, în întregul său, sau oricare dintre membrii acestuia va fi eliberat din funcţie în următoarele situaţii:

  • când lucrează contrar intereselor legitime ale membrilor Asociaţiei și contrar intereselor Asociaţiei;

  • în cazul unei gestiuni financiare necorespunzătoare sau frauduloase;

  • în situaţie de gravitate deosebită

Art.24 Organele alese ale asociaţiei răspund de activitatea lor în faţa Adunării Generale.

Art.25 Adunările Generale ale membrilor sunt de două feluri: ordinare şi extraordinare.

  • Adunările Generale ordinare au loc o dată pe an, la cel mult o lună de la încheierea bilanţului contabil pe anul precedent.

  • Adunările Generale ordinare se convoacă de către Consiliul Director, convocarea trebuind să se facă cu cel puţin 10 zile înainte de şedinţă. Această convocare poate conţine şi data pentru a doua convocare, în cazul în care prima convocare nu a putut avea loc şi se face prin e-mail, telefonic sau prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

  • Adunările Generale extraordinare au loc ori de câte ori este nevoie şi se convoacă de către preşedintele Consiliului Director sau de cel puţin 4 din cei 7 membri ai Consiliului Director prin grija secretarului general, convocarea făcându-se cu cel puţin 48 de ore înainte de şedinţă.

Art. 26 Adunările Generale ordinare sunt prezidate de către preşedintele Consiliului Director, ajutat de către un alt membru al Consiliului Director care va întocmi procesul verbal al şedinţei. Procesul verbal semnat de Preşedinte şi de cel care l-a redactat, va fi înscris într-un registru numerotat şi parafat, care este păstrat la sediul asociaţiei. În cazul în care preşedintele Consiliului Director lipseşte, şedinţa va fi condusă de către unul dintre cei doi vicepreşedinţi, desemnat de către acesta, pe bază de delegare.

Art.27 Adunările Generale ordinare sau extraordinare pot lua hotărâri dacă la prima convocare sunt prezenţi 2/3 dintre membri; la a doua convocare se va decide indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin majoritate simplă.

Art. 28 Adunarea Generală statutar constituită, ia decizii în majoritate simplă. Membrii asociaţiei votează prin ridicare de mână sau pot decide ca votul să fie secret.

Art.29 Hotărârile luate de Adunarea Generală, în limitele legii, ale actului constitutiv şi/sau ale statului sunt obligatorii chiar şi pentru cei care nu au luat parte la Adunarea Generală sau care au votat împotrivă.

Hotărârile luate de Adunarea Generală, contrare legii, actului constitutiv sau statului pot fi atacate în justiţie de către oricare din asociaţii care au luat parte la Adunarea Generală sau care au votat împotrivă şi au cerut să se însereze aceasta în procesul verbal de şedinţă, în termen de 15 zile de la data când au luat la cunoştinţă despre hotărâre sau de la data când a avut loc şedinţa, după caz.

Art.30 Preşedintele Consiliului Director are următoarele atribuţii:

a) Reprezintă asociaţia în relaţiile cu terţii, având drept de semnătură şi drept de utilizare a ştampilei;

b) Pune în aplicare hotărârile Adunării Generale şi ale Consiliului Director;

c) Informează Adunarea Generală şi Consiliul Director despre activitatea sa în cadrul asociaţiei;

d) Semnează acte juridice în numele şi pe seama asociaţiei, în calitate de reprezentant legal al acesteia;

e) Poate să delege o parte din atribuţiile sale vicepreşedintelui;

f) Ia parte la şedinţele Consiliului Director şi ale Adunării Generale, având drept de vot asupra tuturor hotărârilor în cadrul asociaţiei.


Art.31 Vicepreşedinţii Consiliului Director au următoarele atribuţii:

a) Exercită atribuţiile preşedintelui în lipsa acestuia sau pe baza mandatului dat de acesta;

b) Informează adunarea Generală despre activitatea sa în cadrul asociaţiei;

c) Pune în aplicare hotărârile Adunării Generale şi ale Consiliului Director;

d) Ia parte la şedinţele Consiliului Director şi adunării Generale, având drept de vot asupra tuturor hotărârilor în cadrul asociaţiei.


Art.32 Secretarul General al Consiliului Director are următoarele atribuţii:

a) Asigură legătura dintre Consiliul Director şi membrii asociaţiei;

b) Organizează şedinţele Consiliului Director şi Adunării Generale;

c) Pune în aplicare hotărârile Adunării generale şi ale Consiliului Director;

d) Răspunde de organizarea întâlnirilor, conferinţelor în care este angajată asociaţia;

e) Oferă informaţii despre activitatea asociaţiei persoanelor care doresc să devină membri;

f) Ia parte la şedinţele Consiliului Director şi ale Adunării Generale, având drept de vot asupra tuturor hotărârilor în cadrul asociaţiei.


Art.33 Membrii Consiliului Director au următoarele atribuţii:

a) Informează Adunarea Generală despre activitatea lor în cadrul asociaţiei;

b) Pun în aplicare hotărârile Adunării Generale şi ale Consiliului Director;

c) Iau parte la şedinţele Consiliului Director şi adunării generale, având drept de vot asupra tuturor hotărârilor în cadrul asociaţiei.

Art.34 Casierul Asociaţiei are următoarele atribuţii:

  • se ocupă de încasarea cotizaţiilor precum şi al tuturor celorlalte contribuţii financiare datorate de membrii asociaţiei în cuantumul stabilit de Consiliul Director;

  • efectuează toate operaţiunile de intrare în contul asociaţiei a tuturor sumelor provenite din donaţii, sponsorizări precum şi din alte surse legale;

  • efectuează toate operaţiunile de intrare şi ieşire din contul asociaţiei a tuturor sumelor necesare desfăşurării activităţii asociaţiei, punând la dispoziţia Consiliului Director, la cererea preşedintelui, a sumelor necesare desfăşurării tuturor activităţilor;

  • efectuează toate plăţile cerute de buna desfăşurare a activităţii asociaţiei;

  • exercita alte atribuţii stabilite de preşedintele asociaţiei.


Art. 35 Alegerile generale prin care se stabileşte componenţa Consiliului Director se desfăşoară o dată la 2 ani, cu cel puţin o lună înainte de încheierea mandatului precedent şi vor fi anunţate tuturor membrilor prin grija secretarului general cu minim 10 zile înainte, conform art.14 alin. 3, din prezentul statut. Orice membru al asociaţiei are dreptul să aleagă şi să fie ales în funcţiile de conducere ale asociaţiei. Votul este nominal şi direct.

Art.36 Alegerile sunt declarate valabile dacă la prima convocare au fost prezenţi cel puţin 2/3 din numărul membrilor cu drept de vot.

În cazul în care la prima convocare nu se întruneşte numărul de 2/3 din totalul membrilor cu drept de vot, în maxim 10 zile secretarul General va convoca o nouă adunare, în urma căreia, indiferent de numărul de participanţi alegerile vor fi validate.

Art.37 Pentru funcţiile de Preşedinte, Vicepreşedinte, Secretar General, casier şi calitatea de membru în Consiliul Director se pot înscrie mai mulţi membri din cadrul Asociaţiei.

Art.38 Preşedintele va fi ales cu minim 50% plus 1 din numărul de voturi valabil exprimate, în condițiile întrunirii cvorumului minim necesar validării şedinţei Adunării Generale. Dacă după primul tur de scrutin nici un candidat nu a întrunit minimul de 50% plus 1 din voturile valabil exprimate, se va organiza un nou scrutin (chiar în cadrul aceleaşi şedinţe), iar preşedintele va fi ales cu numărul cel mai mare de voturi, valabil exprimate.

Art.39 După alegerea Preşedintelui se va trece la alegerea Vicepreşedinţilor, în condiţiile art.38 din prezentul statut.

Art.40 După alegerea Vicepreşedinţilor se va trece la alegerea Sectarului General, în condiţiile art.38 din prezentul statut.

Art.41 După alegerea Secretarului General se va trecere la alegerea Casierului, în condiţiile art.38 din prezentul statut.

Art.42 După alegerea Casierului se va trece la alegerea Membrilor Consiliului Director, în condiţiile art.38 din prezentul statut.

Art.43 Cenzorul va fi ales de către Adunarea Generală şi asigură verificarea activităţii economico - financiare a Asociaţiei. Acesta trebuie să aibă studii de specialitate: economist sau expert contabil. Cenzorul este organul de control financiar intern al Asociaţiei. Cenzorul nu trebuie sa fie membru al Consiliului Director şi nici rudă până la gradul IV inclusiv cu membrii Consiliului Director, ori soţi ai acestora, ori personal angajat pentru alte funcţii în cadrul acesteia. El va funcționa doar pe baza dispoziţiilor statutare. Cenzorul asociaţie are următoarele atribuţii:

a) Verifică modul în care este administrat patrimoniul asociaţiei şi poate executa şi verificări extraordinare la cererea Preşedintelui sau a Consiliului Director;

b) Este obligat sa întocmească un raport de activitate pe care trebuie sa-l prezinte Adunării Generale;

c) Ia parte la şedinţele Consiliului Director, fără a avea însă drept de vot.

d) Întocmeşte raportul anual asupra activităţii financiare a Asociaţiei şi-l prezintă Adunării Generale;

e) Îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute în statut sau stabilite de Adunarea Generală ori de Consiliul Director.

Art.44 Cenzorul/comisia de cenzori va fi ales(ă) din cadrul membrilor asociaţiei, în aceleaşi condiţii ca şi alegerea membrilor Consiliului Director, conform art.36 ale prezentului statut.

Cap. VI MODIFICAREA ACTULUI CONSTITUTIV ŞI A STATUTULUI ASOCIAŢIEI.

LITIGII. DIZOLVAREA ŞI LICHIDAREA.

Art.45 Modificarea actului constitutiv şi/sau a statutului asociaţiei se fac prin înscrierea modificării în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul asociaţia cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor O.G.26/2000, cu modificările şi completările ulterioare. Cererea de înscriere a modificării va fi însoţită de hotărârea Adunării Generale, iar în cazul modificării sediului, de hotărârea Consiliului Director.

După schimbarea sediului se va face menţiune, dacă este cazul, atât în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor aflat la judecătoria vechiului sediu, cât şi în cel aflat la grefa judecătoriei noului sediu. În acest scop, o copie a încheierii prin care s-a dispus schimbarea sediului asociaţiei va fi comunicată din oficiu judecătoriei în circumscripţia căreia asociaţia urmează se-şi schimbe noul sediu.

Art.46 Litigiile asociaţiei cu persoanele fizice sau juridice se vor rezolva, în principiu, pe cale amiabilă. În cazul în care această modalitate nu este posibilă, respectivele litigii sunt de competenţa instanţei de drept comun.

Art.47 Asociaţia se dizolvă:

- de drept;

- prin hotărârea judecătoriei sau tribunalului, după caz;

- prin hotărârea Adunării Generale.


Art.48 Asociaţia se dizolvă de drept prin:

- îndeplinirea duratei pentru care a fost constituită;

- imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni, de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;

- imposibilitatea constituirii adunării Generale sau a Consiliului Director în conformitate cu statutul asociaţiei, dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, Adunarea Generală sau după caz, Consiliul Director trebuia să se constituie;

- reducerea numărului de asociaţi sub limita minimă fixată de lege, dacă acesta nu a fost complinit timp de trei luni.


Art.49 Asociaţia se dizolvă prin hotărârea judecătoriei în a cărei circumscripţie se află sediul asociaţiei, la cererea oricărei persoane interesate:

  • Când scopul sau activitatea asociaţiei a devenit ilicită sau contrară ordinii publice;

  • Când realizarea scopului este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;

  • Când asociaţia urmăreşte un alt scop decât pentru cel care a fost constituit;

  • Când asociaţia a devenit insolvabilă.


Art.50 Asociaţia se poate dizolva şi prin Hotărârea Adunării Generale. În termen de 15 zile de la data şedinţei de dizolvare, hotărârea Adunării Generale se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie îşi are sediul, pentru a fi înscrisă în registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor.

Art.51 În cazul dizolvării asociaţiei, bunurile rămase în urma lichidării nu se pot transmite către persoanele fizice. Aceste bunuri pot fi transmise către persoanele juridice de drept privat sa public cu scop identic sau asemănător, în condiţiile prevăzute deart.60 din O.G. 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Art.52 Lichidarea Asociaţiei se va face în condiţiile stipulate de secţiunea a 2-a, cap. IX, din O.G. 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Art.53 Asociaţia încetează a avea fiinţă la data radierii din Registrul asociaţiilor şi Fundaţiilor.

Cap. V DISPOZIŢII FINALE

Art.54 Toate cheltuielile ocazionate de constituirea prezentei asociaţii vor fi evidenţiate în contabilitatea asociaţiei, în primul an de activitate.

Toate activităţile desfăşurate în cadrul asociaţiei sunt activităţi de voluntariat.

Art.55 Prezentul statut se completează cu normele în materie prevăzute de către O.G.26/2000, cu modificările şi completările ulterioare şi toate celelalte acte normative în materie.