De euro wordt van ons allemaal

Alleen van sommigen een beetje meer en sneller dan van anderen

november 2001

Die gedachten komt bij mij op als ik in de krant of op de televisie een advertentie zie over de euro, 'onze' nieuwe munt.


Zo heeft de regering bedacht dat we een eurokit krijgen om de kennismaking met 'onze' nieuwe munt wat te vergemakkelijken. Iedere Nederland van 6 jaar of ouder krijgt begin december een bon thuis gestuurd waarmee een zakje met acht van 'onze' nieuwe muntjes kan halen. De waarde van de eurokit bedraagt  3,88 (1, 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent en 1 en 2 euro). Dat is dus in guldens (vermenigvuldigen met 2,20371) 8,55 gulden. Een leuk bedrag, daar kan je een nachtje van slapen, of aardig wat biertjes kopen. Je zou zeggen, dat komt de mensen van de straat goed uit in de koudste tijd van het jaar.


Maar ja, ik ben toch bang dat de mensen van de straat, die dit geld goed kunnen gebruiken, de laatsten zijn die het zakje met 'onze' nieuwe munt in handen krijgen. Want zoals zo vaak gebeurt in dit over-gebureaucratiseerde land gaat men bij de verspreiding van de bonnen uit van de gegevens van de belastingdienst en de gemeentelijke basisadministratie. Pech dus als je geen brievenbus hebt waar je naam op prijkt of geen vaste woon- of verblijfplaats hebt. Dus hoe 'onze' nieuwe muntjes bij 'onze' mensen terecht gaan komen is voor mij en hen een groot vraagteken. “Ach, we zijn vast snel gewend aan die euro.“ en “Maak je niet druk, dat gaat altijd zo. “ zei een dakloze me.


De eurokit is een van de zaken waar we mee geconfronteerd worden bij de invoering van ‘onze’ nieuwe munt. Iets anders is dat sommige prijzen stiekem omhoog gaan. Dit gebeurt onder het mom van inflatiecorrectie en het mooi kunnen afronden van prijzen in euro's. Wat gaat bijvoorbeeld per 1 januari het Straatmagazine kosten? De inkoopsprijs voor verkopers is nu 140 cent en de verkoopprijs is nu 240 cent. De winst voor de verkoper bedraagt nu dus 110 cent. 


Wat verandert er aan de inkoop: 1,40 gulden gedeeld door 2,20371 is 0,6352923 euro. Wordt dit straks afgerond naar 0,63 of naar 0,64? En dan de verkoopprijs: 2,40 gulden delen door 2,20371 is 1,0890725 euro. Wordt dit 1,09 euro of 1,08 euro? Stel je voor dat de inkoop 0,63 euro wordt en de verkoop 1,09 euro dan is het verschil 0,46 euro. Dit is dan omgerekend 1,01 gulden. Door al die afrondingen kan de verkoper dus de klos zijn. En dan moeten verkopers meer krantjes kopen en verkopen om eenzelfde opbrengst te kunnen krijgen. Om nog maar even niet te denken aan al die dingen die stiekem duurder worden, en waardoor er dus meer geld en verdiend moet worden om slaapplekken en biertjes te kunnen betalen. Zo hebben bijvoorbeeld de kiosken en restauraties op NS-stations de prijzen per 1 januari 2001 verhoogd tot mooie afgeronde eurobedragen te kunnen komen. Daardoor zijn de prijzen in de kiosken, croissanterieën, restauraties, Smuller's, Pizzahutten en Swirl-winkels gemiddeld met 3,5 procent gestegen.


Ja, ja, de euro wordt van ons allemaal. Alleen van sommige een beetje meer en sneller dan van andere.

 

Niki Schipper, tijdelijk Straatadvocaat Rotterdam, november 2001. Niet gepubliceerd in Straatmagazine