Convalidació directe

Convalidacions directes

1) Què són les convalidacions directes?

Una convalidació directa és aquella que permet convalidar crèdits, mòduls o unitats formatives comuns o segons normativa de cicles formatius LOE o LOGSE, aportant altres estudis, principalment altres cicles formatius.

2) Quina és la normativa que regula les convalidacions directes?

La convalidació de matèries entre dos cicles formatius està regulada:

En el BOE núm. 266 de 2 de novembre de 2017 s’ha publicat l'Ordre ECD/1055/2017, de 26 d’octubre, que modifica l'Ordre ECD/2159/2014, de 7 de novembre, on s'estableixen noves convalidacions entre mòduls professionals de formació professional, tant en LOE com en LOGSE.

3) Quins estudis es poden aportar per demanar una convalidació directa?

Segons la normativa, en general es poden aportar:

També es poden aportar certificats de Professionalitat o del programa Acredita’t, però com que només poden ser del mateix cicle formatiu, a l’IOC cal utilitzar el tràmit de Matèries superades del mateix cicle formatiu.

4) Què és un crèdit/mòdul/UF comú?

És un crèdit/mòdul/UF que es troba en el currículum de diversos cicles formatius amb la mateixa denominació, durada i currículum.

Per exemple, en LOE ho seria el mòdul Primers auxilis (66 hores), ja que coincideix en el CFGM Atenció a persones en situació de dependència i en el CFGS Educació infantil o Integració Social, tots cicles formatius de la família professional Serveis socioculturals i a la comunitat.

Segons la normativa actual (a partir del curs 2014-15) es consideren com a reconeixement, fent constar la mateixa qualificació que es va obtenir quan es va superar en un dels cicles formatius.

Per als reconeixements serà imprescindible presentar un certificat original de qualificacions de les UF, ja que s’ha de fer constar la qualificació obtinguda.

Cal tenir present que, en funció de cada cicle de procedència, hi ha uns criteris de convalidació expecífics en què, o bé es convalida el mòdul sencer, o bé es convaliden UF individualment.

5) Què és un crèdit/mòdul/UF transversal?

És un cas particular de crèdit/mòdul/UF comú. En aquest cas coincideixen en cicles formatius de la majoria de famílies professionals diverses i consten com a "convalidat".

Per exemple:

5.a) En els cicles formatius del pla antic LOGSE són crèdits transversals:

Aquests crèdits es poden convalidar d'un cicle a un altre en LOGSE sempre que el cicle superat sigui del mateix nivell o superior, és a dir, si s'ha superat un crèdit transversal en un cicle de grau mitjà es pot convalidar en un altre cicle de grau mitjà, però no es convalida en un cicle de grau superior. En el cas d'haver superat un crèdit transversal en un cicle de grau superior, sí que es pot convalidar en un altre cicle tant de grau mitjà com de grau superior.

També hi ha determinades convalidacions d'aquests mòduls transversals LOGSE aportant determinats altres estudis, i es pot convalidar FOL-CAI aportant la UF1-FOL LOE de qualsevol nivell.

5.b) En els cicles formatius del pla nou LOE són mòduls transversals:

Aquests mòduls es cursen tant als cicles formatius de grau mitjà com als cicles formatius de grau superior i són convalidables entre ells, és a dir, si heu cursat un mòdul transversal en qualsevol cicle formatiu LOE podeu convalidar-lo en un altre cicle formatiu de grau mitjà o de grau superior.

També hi ha determinades convalidacions d'aquests mòduls transversals LOE aportant determinats crèdits transversals LOGSE o altres estudis.

La nota que surt al butlletí un cop convalidat el mòdul és la mateixa qualificació que es va obtenir quan es va superar en un dels cicles formatius.

Per als reconeixements serà imprescindible presentar un certificat original de qualificacions de les UF, ja que s’ha de fer constar la qualificació obtinguda.

Cal tenir present que, en funció de cada cicle de procedència, hi ha uns criteris de convalidació específics en què, o bé es convalida el mòdul sencer, o bé es convaliden UF individualment. Per exemple, pel que fa a FoL, únicament es convalida la UF1, i cal cursar de nou la UF2, en molts dels cicles formatius cursats.

6) Si vaig cursar la matèria optativa de Formació laboral del Batxillerat puc convalidar algun crèdit/mòdul dels cicles formatius?

Sí, segons la normativa la matèria optativa de Formació laboral que es pot cursar en el Batxillerat convalida:

7) Es poden aportar certificats d'acreditació de competències en un tràmit de convalidació directa?

Es poden aportar certificats del programa Qualifica't per formació.


També es poden aportar certificats del programa Qualifica't per experiència laboral i del programa Reconeixement, però només si s'està cursant un cicle formatiu LOE i aquests certificats són de crèdits del cicle formatiu equivalent LOGSE.