Høylands historie (utvid for å lese mer)

Undervisningen startet på Høyland i 1966 og var den første rene ungdomsskolen i Sandnes kommune. Ved årtusenskiftet gikk skolen gjennom rehabilitering og modernisering. Høyland ungdomsskole er en flerkulturell skole, der elevene har bakgrunn fra ca. 20 ulike land. Skolen ligger i Sandnes kommune i Rogaland og er en sentrumsnær skole med 244 elever og 45 ansatte.

Vi har blant annet hatt hansvaret for kommunens innføringstilbud for nyankomne elever i ungdomsskolealder siden høsten 2012. Skolen jobber systematisk for å realisere likeverd og inkludering. I 2017 ble skolen nominert av Fylkesmannen i Rogaland til Dronning Sonjas skolepris.

Høyland ungdomsskole har fokus på verdien «å ville hverandre vel». I denne verdien ligger det en forpliktelse til å tenke utover seg selv, ta ansvar for egne handlinger, en forpliktelse til å ta opp de vanskelige tingene og ordne opp. En forpliktelse til å utfordre elever og kollegaer til å være dristige. Å ville hverandre vel er å stille krav. Å ville hverandre vel er å forvente. Å ville hverandre vel er å vise respekt og nysgjerrighet for hverandre. Å ville hverandre vel er å sørge for at elevene legger seg med en seier under puta hver kveld og at hver eneste kollega gleder seg til å gå på jobb neste dag.

Benjaminprisen (utvid for å lese mer)

Benjaminprisen for 2017 gikk til Høyland ungdomsskole. Vi fikk prisen for vårt langsiktige og systematiske arbeid mot rasisme og diskriminering. I juryens begrunnelse trekkes det blant annet fram at «skolens satsing er preget av en nyskapende tilnærming som kombinerer integrering av minoritetselever med holdningsskapende arbeid rettet mot majoritetselever.»


Forankring av vårt langsiktige arbeid mot rasisme og diskriminering

Ved Høyland har vi et faglig forankret arbeid for å fremme toleranse, inkludering, samarbeid og respekt. Lesson Study, DEMBRA og jentegrupper/guttegrupper er alle eksempler på noen av de praktiske tiltakene som er et ledd i skolens systematiske arbeid for å realisere likeverd og inkludering.

Dembra (demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme)

Dembra handler om holdninger, forebygging og inkludering. I inneværende skoleår vil Høyland jobbe systematisk med oppgaver, diskusjoner og tiltak knyttet til Dembra. Noen sentrale emner i Dembra: Hvilke fordommer har du og jeg? og Hvordan kan vi være bevisst våre fordommer? Ordets makt: Hvordan vi omtaler hverandre, spiller en stor rolle for integrering, dialog og felleskap. Ved at vi som voksne i skolen kjenner våre egne holdninger, kan vi lettere utvikle refleksjon og rom for ulikhet blant elevene. (www.dembra.no) Vi har valgt å involvere elevene i Dembra ved å ta med elevrådet i deler av skolesamlingene vi har på personalets planleggingstid. På denne måten håper vi at elevenes stemme kommer bedre frem enn før. (www.dembra.no)

Samarbeid, varierte arbeidsmåter og fagfornyelsen

På Høyland ungdomsskole arbeider vi målbevisst med å variere arbeidsmåter der tilpasset opplæring, vurdering for læring, klasseledelse, kollegaobservasjon/hospitering, og fokus på lesing i alle fag er prioriterte satsingsområder. Samarbeidstiden internt på skolen blir brukt til å legge til rette for- og utveksle erfaringer, slik at elevene vil få oppleve at arbeidsmåtene blir enda mer praktiske og varierte i en relevant og utfordrende undervisning.

I fagfornyelsens overordnede del blir blant annet menneskeverd, mangfold, kritisk tenkning, miljøbevissthet og medskaping vektlagt. Verdiene i ny overordnet del skal gjennomsyre alle aspekter av elevenes skolehverdag, både i undervisningsøkter og friminutt.

Dere kan lese mer i fullstendig overordnet del hos udir her: https://www.udir.no/lk20/overordnet-del/

I fagfornyelsen vektelegger en enda mer enn tidligere at elevene skal være aktive, medskapende og utforskende i sin læringsprosess. Dette gjenspeiles i verbene som beskrivesr elevenes måloppnåelse, som at de skal analysere, utforske. drøfte og lage hypoteser.

I fagfornyelsen skal grunnleggende ferdigheter trenes i alle fagene. De grunnleggende ferdighetene er; muntlige ferdigheter, å kunne skrive, å kunne lese, å kunne regne og ha digitale ferdigheter.

Noen gjennomgripende emner skal vektlegges i flere fag. Disse kalles tverrfaglige temaer og er; folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling.

Dere kan lese mer om fagfornyelsen her: https://www.udir.no/laring-og-trivsel/lareplanverket/fagfornyelsen/elever/



Internasjonalt samarbeid på Høyland


I de senere år har skolen vært involvert i flere internasjonale prosjekter. Både EU og Nordisk ministerråd gir elever og lærere muligheter for læring utenfor Norge. For noen lærere har det vært mulig å besøke skoler og lærere i andre land for å utveksle erfaringer og å lære av hverandre. I samarbeid med Bogafjell ungdomsskole vil dette videreføres i årene framover.


En av klassene på tiende trinn fikk i 2019 sammen med en gruppe svenske elever besøke en skole i Litauen. Temaene i prosjektet var menneskerettigheter og medborgerskap. Høyland var vertskap høsten 2019 og elevene skulle dra til Sverige våren 2020. Det ble det dessverre ikke noe av og prosjektet er avsluttet.

Gjennom EU sitt utdanningsprogram Erasmus+ er skolen med i et større prosjekt som har fokus på hvordan skoler kan forberede elevene best mulig for det arbeidslivet de møter. Høyland ungdomsskole, sammen med partnere fra Paris, San Sebastian, Bologna og Palermo jobber for å utvikle måter å jobbe med temaet entreprenørskap i skolen.


Hjemmesiden for prosjektet er www.entrecomp.net

Mer informasjon om Erasmus+ kan du finne her: https://erasmuspluss.no/


Lesson study

Vi benytter metoden Lesson Study der målet er å forbedre elevenes læring. Lesson Study er lærernes samarbeidslæring satt i system.

Ved bruk av denne metoden kan vi bli bedre til å planlegge og gjennomføre undervisningen. Samtidig retter vi fokus (gjennom observasjon av hverandre) på hvordan elevene responderer på vår undervisning. Samarbeid mellom lærere er ekstra viktig i arbeidet med flerspråklige elever. Skoleåret 2020-21 startet vi et samarbeid med Riska ungdomsskole, Bogafjell ungdomsskole, Sandnes læringssenter, UiS og Peter Dudley fra London om å bruke Lesson Study som en metode for å forbedre elevenes munlilge ferdigheter.


Skolens utviklingsarbeid og synliggjøring av skolens arbeid mot rasisme og diskriminering

Høyland ungdomsskole har som mål å forankre vårt langsiktige arbeid både i personalet, foreldregruppen, hos elevgruppen og eventuelle samarbeidspartnere. Vi har samarbeidstid for lærerne hver tirsdag og onsdag. Denne tiden brukes til å diskutere elevenes faglige og sosiale progresjon, trinnmøter og til å diskutere faglig-pedagogiske temaer. Faste temaer på trinnmøtene skal være klasseledelse, pedagogisk bruk av IKT, læringsmiljø, Dembra, lesing, variasjon i undervisningsmetoder og vurdering for læring. I tillegg skal lærerne utveksle erfaringer på disse møtene. Det er dannet en utviklingsgruppe ved skolen som består ledergruppen, tillitsvalgt og ressurslærer i IKT. Oppgaven til utviklingsgruppen er å se til at utviklingstemaer blir satt på dagsorden på fellesmøter , trinnmøter og på planleggingsdager. Denne gruppen er med på å sette de langsiktige målene for skolen.

Det er svært viktig for oss at spesielt arbeidet med Dembra og Lesson study blir forankret hos alle ansatte ved skolen, både hos lærerne, fagarbeiderne, miljøterapeutene og i ledergruppen. For å få til dette blir konferanser og kursing prioritert for alle ansatte. Det innebærer at alle ansatte får tilbud om å dra på eksempelvis Dembra-konferansen, skolebesøk og lignende. Rektor plukker ut de som får reise og fordeler det slik at flere får muligheten.

Som nevnt har skolen hatt ansvaret for kommunens innføringstilbud for nyankomne elever i ungdomsskolealder siden høsten 2012. En utfordring i forhold til inkludering har vært å prøve å unngå at innføringsklassen blir en «skole i skolen». Både på elevnivå og på systemnivå har vi hatt ulike tiltak. Enkeltelever har fått hospitere i ordinære klasser underveis i skoleåret. Enkeltelever som mestrer enkeltfag særlig godt har fått gå i ordinær klasse.

Høyland ungdomsskole ønsker å fortsette og videreutvikle arbeidet vårt med å forebygge rasisme og diskriminering. Våren 2021 hadde vi inkluderingsuke i uke 5. Denne uka hadde vi fokus på blant annet inkludering og antirasisme. Uka var valgt fordi det 26.01.21 var 20 år siden Benjamins Hermansen ble drept på grunn av sin hudfarge. Inkluderingsuke vil bli et fast inslag på Høyland og hvert år vil det være ulike fokus på områder skolen finner viktig innenfor emnet inkludering.


EP-møter

Ep-møter er jevnlige møter personalet har i sin utviklingstid, hvor vi diskuterer elevenes faglige progresjon. Her vil vi bruke fakta og resultater, for eksempel nasjonale prøver, for å analysere elevers resultat og sette inn tiltak som er direkte rettet mot enkeltelevers, gruppers eller klassers utfordringer. Tiltakene blir deretter satt i verk og evaluert og justert etter en periode. Tiltak kan for eksempel være at det blir satt opp regne- og lesekurs etter nasjonale prøver. Det kan også være at en oppdager at enkeltelever trenger spesifikke tilrettelegginger i alle eller enkelte fag. Disse tiltakene er gjort innenfor rammen av tilpasset opplæring, i tråd med opplæringslovens §1-3.