Støy

Oppgave

Vindturbiner lager lyd, vi må derfor sette dem så langt unna der hvor folk bor at de ikke blir plaget av støyen. Får å finne ut litt mer om støy, og hvor langt unna nærmeste hus vi kan sette vindturbinene brukte vi nettsiden Informasjonshefte Vestas og NVE's side om støy Vi tok også kontakt med en ekspert på lyd Bernt Mikal Larsen som er Spesialrådgiver innenfor akustikk hos Multiconsult. 

Forskjellen mellom støy og lyd

Støy er uønsket eller skadelig lyd som forstyrrer både mennesker og miljøet.  Støy er subjektivt som betyr at all lyd kan være støy. Det er forskjellig fra person til person så det er ikke en fasit på av støy er. eller ikke kan være. Lyd er luft i bevegelse eller luft som vibrerer. Støygrenser som er satt for ulike støykilder er objektive grenser. De er satt sånn at det store flertallet av befolkningen (80-90%) ikke blir plagd, mens noen vil kunne oppleve støyen som sjenerende



Lydnivå, basslyd og diskantlyd

Lydnivå måles i en skala som kalles desibel (dB). Denne skalaen gir oss informasjon om hvor høy eller lav lyden er.  Basslyd er dypere og har lavere frekvens (Hz), mens diskantlyd er lysere og mer høyfrekvent. Mange støykilder har et sammensatt lydbilde som består av både basslyd og diskantlyd.

En helt vanlig samtale blir registrert på rundt 60 dB, og 20 dB blir registrert som helt stille.  Ørets smertegrense, eller så mye som øret tåler er rundt 130 dB

Støy fra Vestas V126, 3.45 MW

I følge informasjonsheftet fra Vestas kan denne vindturbinen (V126) produsere en maksimal støy på cirka 105 dBA.  Støy oppgis for vindmøller som en kildestyrke, eller lydeffekt. Utifra lydeffekt kan man regne ut støynivået på ulike avstander. Hvis støyen er høy og vi oppholder oss lenge i et høyt nok støynivå, kan det være skadelig

Støyforurensing og grenser for støy

Støyforurensning handler om uønsket eller skadelig støy som påvirker miljøet og menneskers trivsel. Moderne vindmøller kan produsere opptil 103-108 dB.  Det er støygrenser for vindmøller i EU-regelverk. Grensen i EU-regelverket tilsvarer cirka 40 dBA jevn støy fra vindmøller hos naboer. Støyen bør ikke forstyrre kommunikasjon på uteplasser ved boliger, og heller ikke forstyrre nattesøvn. Støyen er farlig hvis den irriterer oss og gir oss stressreaksjoner.

Avstandskrav

Generelt må vindturbiner være minst 800 meter fra der folk bor, eller har hytte.  Dette er på grunn av ulike regler og for å minke forstyrrelsene til de som bor i nærheten.  Det er NVE som henviser til denne avstanden på sine nettsider. 

Desibel logaritme - En forenkling av utregning av støy

Jo lenger du er unna en vindmølle, desto mindre lyd produserer den. Lydnivået måles i desibel, og for å beregne lydstyrken fra vindmøller når du for eksempel står 1000 meter unna, bruker man logaritmiske beregninger. Lyden øker ti ganger for hver 10 dB. For eksempel er 10 dB ti ganger høyere enn 0 dB, og 20 dB er hundre ganger høyere enn 0 dB, og så videre. Denne sammenhengen vises på venstre side av bildet.


Formelen for lyden fra en vindturbin er slik: f(x) = 105 dB - (10 * log10(R^2)), der R er avstanden. Hvis vi forestiller oss en kule rundt vindmøllen som vokser med avstanden, vil radiusen i formelen være avstanden fra vindmøllen til observatøren. Lydstyrken er 105 dB når du er 1 meter fra møllen.


For å regne ut desibel når du står 1000 meter eller 1 km unna, blir avstanden radiusen til den forestilte kulen. R*R i formelen blir da 1000 * 1000 = 1 000 000. Deretter tar vi log10 av en million, som indikerer hvor mange ganger 10 må multipliseres med seg selv for å bli en million, som er 6. Log10 av 1 000 000 = 6, eller vi kan se på antall nuller i tallet, som i dette tilfellet er 6.


På bildet til venstre vises det samme: for å gå fra 10 til 100 må tallet 10 multipliseres med seg selv to ganger. Deretter ganger vi 6 med 10, som gir 60. Til slutt trekker vi 60 fra 105, som gir 45. Når du står 1000 meter unna en vindmølle med en lydstyrke på 105 dB, vil lydstyrken du hører være 45 dB.



Her er en graf som vise hvor langt vekke man må stå for at lydstyrken skal være 40, 60, 80 og 100. Funksjonsuttrykket vi har brukt er f(x)=105-(10*log10(x*x))

geogebra-export.pdf

Støymålinger i forskjellige sanger, målt i dB.

                 Sang 1

Sjanger; Pop

Tittel; Smooth criminal

Artist; Michael Jackson

Max dB: 82

Gjennomsnitt dB: 58

minste dB: 35

                   Sang 2

Sjanger; Country

Tittel; Take Me Home, Country Roads

Artist; John Denver

Max dB: 76

Gjennomsnitt dB: 60

minste dB: 41

Lyd er noe vi forholder oss til hele tiden. Som nevnt over, er støy subjektivt og varierer fra person til person. Sangene ble spilt av i et stille, lukket rom på samme volum på telefonen. Det var altså lite annet støy som spilte inn.


Begge sangene gjennomsnittlig på ca. 60 dB, tilsvarende vanlig samtalevolum. Den maksimale lydstyrken på rundt 80 dB tilsvarer støyen fra en travel gate eller lyden fra et sveiseapparat. Ifølge skalaen øker hvert dobbelt økning i lydeffekten desibelnivået med 3 dB. Dermed er 80 dB omtrent 100 ganger mer intens enn 60 dB.

Arbeidstilsynet definerer støy som uønsket lyd og krever at arbeidsgivere skal implementere tiltak, som for eksempel hørselsvern, når arbeidstakere utsettes for lydbelastning over 80 dB (Kilde: Arbeidstilsynet).

Rangering av de ulike områdene

Grønt området er avstand fra primærboliger som gir en støy under NVE's krav om 45 dB. 

Gult området er 800m radius fra sekundærboliger/boliger som ikke er i bruk. Vi anser disse områdene som potensiale for å kunne plassere ut møller.

Blått området er naturreservat eller andre området som er uaktuelle. 

Vågsbygd.pdf

Rangering nr 1

Vågsbygdskogen

+ Få nærliggende boliger. Kort vei til E39.

- Naturreservat i området, turområdet 

Støleheia.pdf

Rangering nr 2

Støleheia

+ Allerede anlagt industri, lite berørt bebyggelse

- Noen hytter / jaktbuer som kan bli berørt 

Slettehei.pdf

Rangering nr 3

Slettehei

+ Få nærliggende boliger som er berørt. 

- Stort naturreservat i området, turområdet 

Vesterhus.pdf

Rangering nr 4

Vesterhus

+ Lite tettbebyggelse. Næringsområder er i nærheten 

-Naturreservat i området, lite plass før en berører de husene som er i området.