Planlegging av kraftverk

Oppgave

Når dere har funnet det best egnede området, vil jeg at dere skal planlegge hvordan vindkrafverket kan se ut, og hvor mye strøm det vil gi.

Hvordan?

Vind



Utifra de ulike vurderingene gjort på de ulike feltene, har vi kommer frem til at det mest egnede plassen for et kraftverk er på Støleheia. 

Med et årsgjennomsnitt på 7,19 m/s, i følge https://globalwindatlas.info/ vil en Vestas V126-3.45MW mølle gi en årlig produksjon på 12,8 GWh ifølge beregningsarket vi har laget. 

Det vil bare være 767 timer i løpet av året hvor turbinene på Støleheia ikke vil produsere noe strøm. 



 

Støy


Når turbinene skal plasserer er det også viktig å ta hensyn til bebyggelsen rundt turbinene så de ikke skal lage plagsom støy.  Som nevnt kan denne vindturbinen (V126) produsere en maksimal støy på cirka 105 dBA.

NVE skriver på sine sider:

"Den anbefalte grenseverdien på Lden 45 dB opptrer normalt på en avstand på 600–800 meter fra turbinene. I konsesjonssaker legger NVE til grunn en anbefalt minsteavstand på minimum 800 meter mellom vindkraftverk og bebyggelse." 

(Kilde: NVE)  


Grønt området er avstand fra primærboliger som gir en støy under NVE's krav om 45 dB. 

Gult området er 800m radius fra sekundærboliger/boliger som ikke er i bruk. Vi anser disse områdene som potensiale for å kunne plassere ut møller. Et alternativ er å kjøpe opp hyttene.

Blått området er naturreservat eller andre området som er uaktuelle. 


 

Nett




For å få en vurdering av nettilkoblingen tok vi kontakt med Eline Molaug. Hun anbefalte å ta utgangspunkt i tilknytning på 22 kV-nivå siden det vil være mest relevant for 1-3 vindmøller på 3,45 MW per.

Det vil være mulig å tilknytte vindmøller til 22 kV på anlegget markert til venstre,  men det vil kreve litt oppgradering av eksisterende linjer og komponenter. Minimum 4,5 km med linje må oppgraderes og noen brytere må oppgraderes.

Hun skriver videre at:

"Støleheia er egentlig en veldig bra plassering for vindmøller for tilknytning på 132 kV, her har du umiddelbar nærhet til Kristiansand Transformatorstasjon. Det vil være en større kostnad å få tilknyttet vindmøllene på 132 kV, men til fordel vil muligheten for å sette opp enda flere vindmøller og produsere mer effekt være der"

   

Natur og miljø


Når turbinene skal plasserer er det også viktig å ta hensyn til naturen som er der. Det å sette opp vindturbiner gjør store inngrep i naturen, det er derfor viktig at dette gjøres på best mulig måte. Miljødirektoratets kartverk gir en innsikt i hvilke naturtyper vi finner på Støleheia, da det er gjort flere nøye undersøkelser der. Av de ulike typene natur vi finner er det blant annet:

Av disse er følgende naturtyper rødelistet VU - Sårbar :

Artdatabanken skriver følgende om kategorien VU:

"En naturtype er sårbar når best tilgjengelig informasjon indikerer at minst ett av kriteriene A til E for sårbar er oppfylt. Risikoen for at naturtypen skal gå tapt i Norge er høy."

Disse må vi ta hensyn til når vi plasserer turbinene. 

 

Plassering av turbinene 

For å dekke behovet for 30GWh trenger vi tre turbiner á typen V126-3.45MW. Avstanden mellom vindturbinene må være minst fire ganger rotordiameteren. Rotordiameteren på disse turbiner er 126 meter, de må altså stå 504 meter fra hverandre. 

For å ta hensyn til forholdene beskrevet over, har vi valgt å sette de tre turbinene på følgende måte.


Da er all turbinene plassert innenfor Kristiansand kommunegrense, og vi har forsøkt å ta hensyn til de faktorene vi har kartlagt.