Samfundets skole Sentrum AS

Kristian IV´s gt 65, 4614 KRISTIANSAND

Telefon: 38 12 57 00 - 

e-post: post@samfundet.org

Redaktør: André Aamodt & Evert Dean

Antall elever:  119

Samfundets skole

avdeling Kristiansand

Siste nytt

Unge Abel

Onsdag 17. april 2024 var fire elever fra 9. klasse deltakere på semifinalen i Unge Abel. De var invitert som beste klasse fra Agder fra de innledende runder i vinter sammen med én klasse fra hver av de andre fylkene.  De gikk videre til finalen på torsdag som én av de tre beste klassene. Resultatet ble til slutt 3. plass nasjonalt. I tillegg vant de prosjektprisen fra fordypningsemnet: Putteboksen. Semifinalen og finalen ble gjennomført på Gardermoen i Oslo. 

Arkivet

29. februar 2024 var 9. klasse på Arkivet. Da var temaet 2. verdenskrig. Her er bilder fra besøket

På arkivet er det tre bildetepper utformet av tekstilkunstner og designer Else Marie Jakobsen (1927-2012). Her ser det teppet: Krig og fred fra 2001

Dysleksivennlig skole

Samfundets skole, Sentrum er nå godkjent som en dysleksivennlig skole. Fredag 9. februar hadde vi en markering i Abels hus i siste time. Elevene fra 5.-10. klasse var til stede. Leder av elevrådet Herman Kølling ønsket velkommen. Skolekoret sang under ledelse av Charlotte Aamodt. Og da Birgitte Hornes fortalte om sin dyskalkuli og Camilla Dversnes om sin dysleksi, var det helt stille i salen. Det var nok mange elever og lærere som lærte mye av å høre på deres opplevelser både fra skolen og som voksne. Budskapet var: Gi aldri opp - følg drømmene!

Vind i seilene?

7. februar var Frida Aamodt, Tobias Lohna (10. klasse) og Jonar A. Karlsen på besøk hos ordfører Mathias Bernander og fortalte om vindprosjektet og hvordan Kristiansand kommune kan løse energiutfordringene fremover med forslag om vindturbiner på Støleheia. 

Konferanse 6. februar 2024

Tirsdag kveld hadde 10. klasse en energikonferanse og presenterte sitt prosjekt: Vindkraft

Unge Abel

9. klasse fikk beste plass i Agder på årets Unge Abel konkurransen med 79 av 80 poeng.  Matematikk-konkurransen startet nasjonalt i 2000 under navnet KappAbel og har vært gjennomført 24 ganger (ikke i 2013). Fra 2014 ble navnet endret til Unge Abel, og  skole vår har deltatt  22 ganger. Av disse har skolen vunnet beste plass i fylket 11 ganger og har gått videre til semifinalen og konkurrert med de beste klassene fra andre delene av landet. Sju ganger har vi også gått videre til finale-konkurransen og har tatt tre 2. plasser og fem 3. plasser i Norge. 

Skitur til Sandrip

Tekst: Tuva Grande Tønnessen, Helena Larsen, Moa SIndland, Mathias Stenberg og Sebastian Aamodt. Bilder: Martha Sindland og Unn Morland

Onsdag 17. januar dro hele ungdomsskolen med buss til Sandrip. Der hadde vi forskjellige aktiviteter og de som har valgfaget fysisk aktivitet og helse hadde planlagt 4 forskjellige stasjoner. Stasjonene var tikken på ski, kanonball på ski, hinderløype på ski og stafett.

Moa Sindland skriver: “Vi i fysisk gruppen fikk i oppgave å velge en aktivitet hver som vi skulle lede i en liten time på Sandrip. Jeg var med på gruppa som skulle lede tikken på ski, så den skal jeg skrive om. David Kittelsen og meg var fullt i gang med tikken på ski, folkene som lekte storkoste seg. Meg og David lå og slappet av i solsteken mens de andre lekte. Med -4 grader i luften og 15 cm med nysnø var dette en artikkel som måtte inn i Samhold. Nå skal jeg forklare hvordan tikken på ski funker. Altså tikken på ski er sånn at hver og en person måtte ta av stavene, også valgte jeg og David en som skulle begynne å være tikken. Alle fikk 10 sekunder forsprang før han eller hun som var tikken var i gang. Vi lekte tikken rundt en rundkjøring og på en slette med ny preppet løype gikk det fort å skøyte. Meg og David så faktisk ikke en person som så lei ut, alle smilte og lo. Så denne turen vil jeg si at "blir et minne for livet.”

Helena Larsen: Jeg, Mathias Stenberg og Sebastian Aamodt hadde stasjonen “Stafett”. Elevene ble delt inn i grupper på 3 - 4 stykker og deltagerne kjørte i en løype på ca 200 meter. Med en tvist som var at 10. klasse ikke fikk gå med staver. 9. klassen med maks en stav og 8. klasse fikk gå med begge stavene. Det var veldig jevnt mellom mange grupper, men gruppen med best resultat i stafetten var Ferdinand Haugen, Johannes Aamodt og Andreas Aamodt. Sebastian passet på at ingen kjørte feil, Helena delte inn i grupper og Mathias forklarte regler. Vi fikk så vidt spist fordi det var så stressende. Alt vi alt var vi veldig fornøyd med stafetten selv om alt ikke gikk som planlagt.

Mathias Stenberg: “Dette er en av de gøyeste dagene i år.” Dette var noe av det jeg hørte når vi var ferdige. Det var også noen som ikke hadde vært helt fornøyd med dagen. Vi hadde alt på denne skituren. Bål, tur, kakao, sjokolade, stasjoner hvor det skjedde mye gøy osv. Vi hadde 4 stasjoner, og elevene som hadde fysisk aktivitet og helse som valgfag på skolen lagde opplegget for stasjonene. Det var noen som ble litt sur, fikk jeg høre, når de ikke vant på den ene stasjonen. Alt i alt så er vi veldig fornøyd med skituren.

Sebastian Aamodt: For en dag! Onsdag 17 januar var ungdomstrinnet på skitur på Sandrip. Alle møtte opp som vanlig på skolen, og så kjørte vi to forskjellige busser til Sandrip. 10 klasse hadde sin egen buss mens 8 og 9 klasse delte en. Når alle hadde fått rigget seg litt på Sandrip, tok hele ungdomsskolen en runde i løypa som er ca 4 kilometer lang. Etter vi var ferdig med runden vår, var det mange som bare gikk rett opp for å grille hos Martha, som hadde fyrt grillen og laget bål. Men noen sprekinger (minus meg) gikk to runder. 

Etter mat var det gruppearbeid. Vi som har fysisk aktivitet og helse i valgfag hadde arrangert fire forskjellige grupper og stasjoner. Noen hadde f.eks tikken på skiene og vi hadde stafett. Alt dette var planlagt på skolen: tidsplan, grupper, rotering av grupper osv. Helena og Mathias lagde gruppene og forklarte reglene mens jeg bare sto å så på, og passet på at de kjørte på riktig side av stavene. Etter stasjonene valgte de fleste å spise kjeks og sjokolade før bussene kom og hentet oss igjen. Dette var en veldig fin tur med ungdomsskolen som jeg håper vi kan fortsette å gjøre de neste årene. Vi fikk også mange fine bilder på denne turen.

Til venstre: Pia Lomeland og Mina Strand koste seg på tidenes skitur.

Tilsyn

Tirsdag 28. og onsdag 29. november 2023 hadde skolen vår tilsyn fra Utdanningsdirektoratet.  Emnene i dette tilsynet var om opplæring skjer i samsvar med og formidling av skolens læreplan, og om elevene får den hjelpen de har krav på hvis opplæringen ikke fungerer godt nok for dem. Både lærere, elever og representanter fra Skolestyret ble intervjuet. 

Storefri

Hver tirsdag og torsdag arrangerer elevmentorene fra Drømmeskolen spillstasjon i storefri. 

Vindturbin

Nå har skolen satt opp sin første vindturbin som produserer strøm til skolen. Vi gratulerer Jonar A. Karlsen som er prosjektleder for Lektor2 i samarbeid med Norsk Vind AS og John A. Lund. De som vil lese mer om prosjektet, kan gå til denne siden: Energiutvikling i Kristiansand Kommune

Dysleksi-vennlig skole

Torsdag 26. oktober hadde skolen besøk av Tone  Hager Løvdal som er pedagogisk rådgive hos Dysleksi Norge. Skolen har søkt om å bli godkjent som en dysleksi-vennlig skole slik skolen vår på Oftenes er. Tone var på besøk i flere klasser, hadde møte med noen elever, lærere, foreldre og skolens ledelse. Hun kommer snart med en rapport over det som var bra, og om forhold som vi kan bli endre bedre på for å være en god skole for dem som har dysleksi, språkvansker og matematikkvansker. Kanskje alle elevene i skolen kan ha nytte av det.

Foreldrekonferansen

Da er lærernes vurderinger i fagene ferdig lagret på VISMA FLYT SKOLE. Vi oppfordrer alle foreldre til å lese dette før konferansen som gjennomføres uke 42.

Klassequizen

Mandag 18. september deltok 10. klasse på NRK sin spørrekonkurranse. Tre elever var valgt ut til å svare på spørsmålene, og resten av klassen var tilhørere. 

Velkommen til nytt skoleår som startet torsdag 17. august

Sosial samling på skolens første planleggingsdag

Mandag 14. august var alle ansatte i skole og menighet invitert til en sykkeltur i Danmark. Vi tok morgenbåten ned til Hirtshals og syklet 25 km til Skiveren som ligger på vei til Skagen. Det ble retur samme ettermiddag og kveldsbåten hjem til Kristiansand. Ca 50 syklister og én følgebil. En flott start på et nytt skoleår!

FCL - fremtidens klasseromFra høsten 2023 skal vi ha et tett samarbeid med PMDanielsen om FCL-prosjektet. Se www.futureclassroomlab.no for mer informasjon. I den forbindelse er ungdomsskolens bøker flyttet over fra det vanlige biblioteket til vrimlearealet i ungdomsskolens bygg. Vi håper det kan skape større lese-glede og få opp leselysten blant våre unge. 
ArbeidslivsfagHer har elevene i ungdomsskolen laget ukulele-stativ i arbeidslivsfag. Fantastisk nyttig produkt. 
Eksamen i engelskI år ble elevene i 10. klasse trukket ut til å ha skriftlig eksamen i engelsk tirsdag 23. mai 2023. I disse dager (uke 21) har skolen store problemer med vårt lokale nettverk, og IKT-sjef Glenn Tore har rigget mobilt nettverk for at elevene kan gjennomføre eksamen. I tillegg hadde Utdanningsdirektoratet store problemer med pålogging for grunnskolen og videregående skole mandag 22. mai, men i dag gikk det greit for våre elever. 
Elevmentorene som er klar for å bidra inn mot nye 8. klasse til høsten.
Idemyldring om hvordan skape et inkluderende klassemiljø
DrømmeskolenTirsdag og onsdag i uke 19, var fem elevmentoren på hyttetur for å få opplæring i Drømmeskolen. Det var knallgøy, og vi lære mer en forventet. Drømmeskolen handler om å skape et inkluderende miljø for elever i ungdomsskolen. Vi skal ha et ekstra ansvar for å ta godt imot den nye 8. klassen. Vi gleder oss til dette oppdraget. Vi koste oss på turen. Det var skikkelig god stemning, god mat, digg og masse chill. 
Hilsen Steven, Bertine, Frida, Mathilde og Fabian
KengurukonkurransenDette er en årlig internasjonal matematikkonkurranse for elever fra 4. - 10. trinn. De er inndelt i tre nivåer:  Ecolier (4.- 5. trinn), Benjamin (6.- 8. trinn) og Cadet (9.- 10. trinn). Nesten 16 000 elever var påmeldt til konkurransen i 2023. De 10 øverste poengplassene i hver gruppe i Norge blir offentliggjort. Ved vår skole var det fire elever som nådde helt opp i toppen:5.klasse: 1. plass Camilla Aamodt 96 poeng  og 9. plass: Adrian Klungland og Leon Matteo Langridge, begge med 84 poeng. 9.klasse: 5. plass Ferdinand Haugen 77 poeng.  Vi gratulerer!
Unge Abel9. klasse vant både fordypningsprisen og 3. plass i finalen i denne nasjonale matematikk-konkurransen. Resultatlisten:
  1. Troms 23,5 poeng
  2. Viken 20 poeng
  3. Agder 16,5 poeng
  4. Innlandet 12 poeng
Her er rapporten klassen har laget.  Her er lenken til filmen av utstillingen.
Norsk-undervisning i 9. klasse. Unn trengte 2 SMART-skjermer for å gjennomføre ei god undervisning. Elevene skulle vurdere elevtekster, gi tilbakemelding og rette opp i tekstene. Da brukte hun to skjermer for å vise original-teksten og elevenes forslag til forbedringer. 
TilvalgsfagElever fra 9. klasse i arbeidslivsfag produserer grove rundstykker til kantina. 
6. klasse vant musikkonkurranse!
6. klasse har vunnet musikkonkurransen Veslefrikk! Premien er at de skal fremføre musikken de har laget sammen med Kristiansand symfoniorkester på Kilden,  torsdag 1. juni kl 18-20! 
Unge Abel9. klasse har laget en utstilling som er filmet.  Nå er de snart klare til semifinale i Oslo. Tema: Ellipser.  Her er lenke til filmen
Mat & helseHer er 9. klasse på skolekjøkkenet og har mat & helse med Stine som lærer
Lektor 2Samfundets ungdomsskole skal samarbeide med Norsk Vind AS og UiA Grimstad om Vindmøller i Lektor2-prosjektet. Vi gleder oss.
ElevkantineHver mandag og onsdag har ungdomsskolen servering i storefri i Silkeslottet. 
Unge Abel9. klasse har deltatt på Unge Abel-konkurransen i matematikk, og i de innledende rundene kom de på vinner-plass i Agder. Gratulerer! Det må velges 4 elever fra klassen som skal delta på semifinale- / finaledagene sammen med 15 andre vinnerklasser fra hele Norge. Arrangementet gjennomføres i Oslo 19. og 20. april. 
JULEVERKSTED for u-trinnet tirsdag 13. desember 2022
Tur for ansatteMandag kveld 31. oktober arrangerte en sosialkomité spasertur for ansatte i skole og menighet. Målet var Paulen gård, og vi gikk til dette stedet i den gamle tømmerenna som går parallelt med Setesdalsbanen. Det var mørkt den kvelden!
Friluftsliv - Elevene i ungdomsskolen kan velge friluftsliv blant flere valgfag. Under dette faget lærer de også om jakt. Her er bilder fra rådyrjakt på Randøya og videre behandling av dyrene av lærer John Fredrik Olsen. 
Kveldskurs To ganger i året arrangerer skolen kveldskurs for elevene i 9. og 10. klasse. Dette er en del av faget Utdanningsvalg og skal gi dem en liten smakebit på ulike programfag fra videregående skole. Hensikten at de skal få et godt grunnlag når de skal søke blant 15 muligheter etter endt grunnskole. 
Sverre Vabo som også er utdannet elektriker, er kursleder på kveldskurset Elektro- og datateknologi i høst. Elevene får innsikt i arbeidet som elektriker, og her er bilder fra praksis på en arbeidsplass. 
Blogg i 9. klasseOppgave: Du skal lage en blogg hvor du presenterer et yrke du kunne tenke deg å arbeide i når du blir større. Finn ut Hva slags utdannelse du trenger? Hva slags skole du må du gå på for å få denne utdannelsen? Trenger du gode karakterer for å komme inn på skolen/ studiene? Er det et yrkesfag? Må du gå i lære, eller må du studere? Hva slags arbeidsoppgaver har man i dette yrket? Er det flest kvinner eller menn i dette yrket? Kan man jobbe i yrket en hel karriere, eller er det vanlig å omskolere seg? Hva slags lønn får man i dette yrket?Her er ei lenke til bloggene: https://sites.google.com/samfundet.org/jegvilbli/start
Fotballturnering. Denne uken har det vært fotballturnering på Mellomtrinnet. Fredag var det finale mellom det beste elevlaget og lærerne! Det ble en knepen seier til lærerlaget i finalen! 
 Utflukt til Søgne i mat og helse  Denne uka har 9. klasse vært på utflukt til Søgne i mat og helse- faget. Vi fikk lov å besøke slakteren i Søgne, Stauslandstunet og Søgne videregående skole. Vi lærte masse om mathygiene og mattrygghet, lokal matproduksjon, matvarer i sesong, dyrking av grønnsaker, dyrevern og mye, mye mer. Tusen takk til elevene, til foreldre som var med og til de vokse som tok oss imot og viste oss rundt. Det var veldig lærerikt og gøy! 
Ungdomsskolens kulturkveldTorsdag 19. mai 2022 var vi samlet i Niels Henrik Abels hus til ungdomsskolens kulturkveld. Tema denne gangen var språk. 
9. klasse i Oslo. 10.-12. mai var 9. klasse i Oslo sammen med lærerne Martha Sindland, Yngvar Thorkildsen og Jonar André Karlsen. I programmet var det bl a besøk på Munchmuseet, Vigelandsanlegget i Frognerparken, Stortinget med et eget undervisningsopplegg m.m.

Kengurukonkurransen  Dette er en individuell konkurranse hvor målet er å motivere elevene for matematikk og øke deres interesse for faget. Det er omtrent 20.000 elever i Norge som deltar. I år var det to elever i 8. klasse som kom på topp 10 i sin klasse: Ferdinand Haugen og Ludvig Aamodt

Lenke til Kengurusider 


Fotballturnering mellomtrinnet  De to siste ukene har vi hatt fotballturnering på mellomtrinnet.  Idag spilte vinnerlaget mot lærerlaget som bestod av rektor i sentrum, rektor på Dvergsnes og  Inspektøren for Mellomtrinnet! Det var mange elever som ble overasket da Brynjulf scorte 3 mål i finalen, og sørget for at lærerlaget vant! 

MathEUS 12  Elevene i 8. klasse fikk et oppdrag å lage noen filmer om søppelsortering. Her er resultatene:

Julepapir/gavepapir https://youtu.be/hDoxfjmGdaI

Pizzaeske https://youtu.be/ix1AHebea0U

Røyk fra pipa https://youtu.be/ynS-dcOHu_o

Helse og livsmestring - I uke 10, 11 og 12 har hele ungdomsskolen hatt et tverrfaglig og alderblandet emne om helse og livsmestring. Tema: psykisk helse, lykke, følelser, stress, stressmestring, vaner, tanker, takknemlighet, sosiale medier og aktivitet.  Det har variert mellom foredrag, gruppeoppgaver, fysiske opplegg og bespising av sunn mat. Til venstre er det et bilde av maten som var igjen etter serveringen den ene dagen,

Vernissasje for mellomtrinnet  Nå er 6. klasse sin streetart montert i skolegården. I den forbindelse ble det holdt vernisassje for mellomtrinnet. Vernisassje er opprinnelig fransk og betyr åpning av en kunstutstilling, men for et invitert publikum. Det var inspektør Andrè som stod for selve avdukingen av kunstverkene, og elevene fortalte litt om tanken bak verkene.

Pengequiz eller European Money Quiz (EMQ) er en årlig konkurranse i personlig økonomi for elever i ungdomsskolen. Konkurransen foregår ved hjelp av Kahoot!. Det er Finans Norge som arrangerer konkurransen. I år deltok 8. klasse. De endte totalt på en 7. plass i Norge blant 75 deltakende klasser.

Fremtidens læringsrom Torsdag 10. mars var André Aamodt og Evert Dean på kurs i Sarpsborg. Tema: Opplev fremtidens læringsrom. Der var det foredragsholdere og veiledere fra Atea Skole og INSPIRIA Science center. Spennende! Her fikk vi opplæring i programmering. OECD mener at 80 % av fremtidens yrker kommer til å trenge programmeringskunnskap. Da er det ikke underlig at det nå er kommet inn i flere fag. Selv morgendagens symaskiner kan knyttes til en datamaskin og sy mønster som programmeres på forhånd. 

Matlaging til hele ungdomstrinnet

I uke 11, 12 og 13 har ungdomstrinnet et stort opplegg om temaet: Helse og livsmestring. Elevene i 9. klasse har fått i oppgave å lage sunn lunsj til hele ungdomstrinnet. Det gjør vi i mat og helse. Denne uka lagde vi hjemmelagde grove rundstykker med pålegg. Elevene gjorde en fantastisk jobb og smurte ca 200 rundstykker! 

Programmering i kunst og håndverk 8. klasse I 8. klasse prøver vi ut en del digitale verktøy i kunst & håndverk, og vi har arbeidet med å lage noen mønster i python. Mål for opplæringen er at eleven skal kunne:

Samfundets skole Sentrum AS @ 2024

Personvernerklæring elever og foresatte