13-Manifestacions artístiques i culturals

Saps que durant la prehistòria els homes feien molts rituals?

Els rituals són accions que els homes fan i que tenen un valor simbòlic, moltes vegades relacionats per creences de caràcter religiós o per les tradicions d'una comunitat. Es tractaven de manifestacions culturals.

Es pot dir que els rituals apareixen per una necessitat, com ara demanar a un déu la millora en la collita o una cacera abundant o amb la mort (cultes funeraris). I probablement molts d’aquests cultes es feien fent servir la música. No com la entenem avui sinó com un element vinculat al moviment del cos, a la veu i els sons. Per exemple, es podia fer un so rítmic en colpejar dues pedres, o tallar un arbre. També se sap que hi ha una relació entre les coves on l’home prehistòric feia el que es diu art rupestre, la música i els rituals.

Saps què és l'art rupestre?

Són pintures que els homes prehistòrics feien en les roques, en coves i parets on usualment vivien. En alguns casos la llum del sol hi era quan pintaven a les parets però en molts casos ho feien a les fosques. Pensa que pintaven a l'interior de les coves.

Normalment els agradava dibuixar escenes de caça on apareixien animals o fins i tot homes prehistòrics en el moment de la cacera. Pintaven les seves fletxes i arcs en el moment de caçar l'animal. Els agradava pintar escenes de la seva vida, del seu pensament i les seves creences. Encara no sabien com s'havia d'escriure però ells ja deien coses amb les seves pintures. Una manera de parlar amb imatges, oi?

Fins i tot hi ha unes poques pintures rupestres en les quals podem veure figures que sembla que hagin estat treballades tenint en compte la simetria.

Mira la pintura del costat. D’això se'n diu simetria axial! Entre els dos animals es podria traçar una línia. Sembla que sigui el mateix animal que s’està emmirallant.

Ja veus que havien après a pintar fent servir pigments i de manera intuïtiva treballaven en la simetria.

Tendències en la manera de pintar

Ah! I no pensis que tots els homes prehistòrics pintaven de la mateixa manera. No tenien només una tècnica per pintar! Hi havia diferents tècniques de realització per fer aquestes pintures rupestres fins al punt que alguns estudiosos del tema diuen que hi ha dues escoles de pintura, és a dir, que hi havia dues maneres per fer les pintures. En una es pintaven molts animals fins i tot en detall. I a l'altra, sovint s’incloïa la figura de l’home dibuixada d’una manera molt esquemàtica.

Les tècniques

Aquells homes pintaven molt sovint amb pigments.

Els pigments són substàncies colorants que es treien de la natura, del seu entorn.

Els pigments s'aplicaven amb els dits i a vegades amb pals a manera de pinzells. Sobretot aconseguien el color vermell, el marró i el negre més fàcilment que d'altres colors. El marró i el negre el treien del carbó que surt de la fusta després d'haver calat foc.

A vegades pintaven d’una manera diferent i més fàcil. El que feien era posar pigment en una mena de tub. Després posaven la seva mà o un altre objecte a sobre de la pedra i quan estaven preparats bufaven en el tub que contenia el pigment. El pigment sortia amb força des de el tub i només es posava en el contorn de la mà. Aconseguien deixar la seva empremta a sobre la roca!

Molt sovint utilitzaven els pigments en forma sòlida però altres vegades necessitaven un aglutinant. És a dir, un líquid que els ajudés a fer el pigment líquid i no en pols.

Activitat de grup 10

T' imagines que dura havia de ser la vida dels homes a la prehistòria? Havien de caçar o recol·lectar tot el dia per poder sobreviure en un món gèlid i ple de perills. I encara i això hi havia alguns d'aquells homes que es posaven a pintar a les coves. Sembla mentida oi? Pots imaginar-te com es podrien sentir mentre pintaven a les fosques i el fred gairebé els congelava les mans? Doncs et proposem que aquest hivern viatgis en el temps i pintis com ells ho feien, sense llum, a les fosques!

Materials

1. morter

2. mall o pedra

3. ou

4. carbó i pigment vermell

5. espelmes per il·luminar

6. pal prim

7. paper d'estrassa, DINA 3.

Instruccions

  • Primer de tot has de fer un esbós d'allò que vols representar.
  • En segon lloc, prepara els teus propis materials per pintar:
  • moldre el carbó tan finament com sigui possible en el morter i la mà de morter o la pedra.
  • Afegeix una mica de la clara d'un ou per donar coherència al pigment.
  • Ara, has de fer el mateix procés amb el pigment vermell.
  • Quan estigui tot a punt, ja pots pintar!

Pinta dos animals rupestres com si estiguessin enfrontats, com si els homes prehistòrics haguessin fet servir la simetria de manera intuïtiva. Fixat en el model dels mamuts enfrontats !

Utilitza paper d'estrassa per Imitar la rugositat d’una cova.

Quan els tingueu acabats feu una foto de cada dibuix i pengeu-les al final de l'activitat.

Activitat individual 13

Llegeix amb atenció aquesta pàgina. Després mira els vídeos, i finalment contesta

https://www.youtube.com/watch?v=23EauM-nlYE

Art:

        • Quins colors utilitzaven els homes prehistòrics per pintar ?
        • Quin tipus d’estris utilitzaven a l’hora de pintar?
        • Per què creus que es diuen pintures rupestres ?
        • Què és el que acostumaven a pintar?

Els orígens de la música

Activitat individual 14

Llegeix atentament el document adjunt i després contesta el qüestionari.

ELS PRIMERS INSTRUMENTS

QÜESTIONARI

    1. Quins testimonis tenim de la música que feien els primers humans?
    2. Què estudia l'etnomusicologia?
    3. Digues quin és el testimoni gràfic més antic que existeix d’un instrument musical, i on s’ha trobat.
    4. Què és l' arc musical ? D’on prové? En quina família d'instruments el classificaries?
    5. Explica quins materials utilitzaven per a construir instruments i de quina manera els feien sonar. Busca algunes imatges.
    6. Per a quines finalitats utilitzaven la música les societats prehistòriques?
    7. Explica quins són els rituals que fa un xaman dins de la tribu.

Gravat de la cova Les trois frères (França)

fa més de 40.000 anys

Activitat de grup 11

Observeu de forma crítica el següent vídeo.

Comenteu entre tots si trobeu adequats els següents aspectes:

  • la música de fons
  • l'afirmació inicial del text de la 1ª diapositiva
  • les imatges

El secretari/ària ha de recollir els comentaris fets entre tots al document de grup. Creieu que és una bona manera de resumir el contingut?