Inblick: Redan i åk 1 arbetar vi med begreppet hållbarhet, både för naturen och för oss människor. I projektet Inblick undersöker vi var och hur några av våra mest populära vardagsvaror produceras och förädlas.
Fred och konflikt: Varför lever vi i en värld med konflikter? I åk 2 fördjupar varje elev sig i en pågående väpnad konflikt och diskuterar varför konflikten uppstått. Projektet redovisas i en skriftlig uppsats, som samtidigt är en träning för gymnasiearbetet i åk 3.
Klimatrollspel: Varför är det så svårt för världens politiker att komma överens om nödvändiga åtgärder för att bromsa klimatförändringarna? I detta rollspel får varje grupp representera ett land och försöka agera utifrån hur detta land skulle ha agerat i verkligheten. Målet är att komma överens om ett bindande klimatavtal.
I åk 3 åker vi på Smip till ett land utanför Europa där vi gör en fältstudie. Våra elever får möjlighet att tillämpa sin kunskap på en plats i ett samhälle som kanske både liknar och skiljer sig från det svenska samhället. Fältstudierna brukar vara fokuserade på att förstå levnadsvillkor och möjligheter till utveckling i det specifika landets sammanhang. Genom studiebesök, intervjuer och gemensamma aktiviteter skapas kontakter med lokalbefolkningen. Vi möter också lokala organisationer som på något sätt arbetar med frågor som rör det aktuella temat. Några teman vi arbetat med har varit turism, klimatförändringarna, utbildning och de globala målen. Gymnasiearbetet på SMIP utgår från det material som samlats in under fältstudierna.
Internationella relationer
I kursen gör vi en internationell utblick och ser vilka aktörer som finns samt vilken makt dessa har. Hur skapar vi fred och undviker samhällskriser?
Politik & hållbar utveckling
Tillsammans undersöker vi hur politiska beslut, intressekonflikter och livsstil påverkar möjligheterna till en hållbar utveckling, både för miljön och för samhället.
Globala utvecklingsstudier
I denna kurs tittar vi på hur och varför levnadsvillkor skiljer sig åt mellan individer och mellan samhällen runt om i världen. Frågor kring vad som är en positiv utveckling och hur vi ger förutsättningar för det är centrala. Hur lyfts människor och samhällen ur fattigdom?
Hör vad tidigare studenter på Smip har att säga om sin tid på programmet.
Gemensamma ämnen
Engelska – nivå 1 & 2 – 200
Historia – nivå 1b – 100
Idrott och hälsa – nivå 1 – 100
Matematik – nivå 1b & 2 – 200
Naturkunskap – nivå 1b – 100
Religionskunskap – nivå 1 – 50
Samhällskunskap – nivå 1b – 100
Svenska – nivå 1, 2 & 3 – 300
1150p
Programgemensamma ämnen
Psykologi – nivå 1 – 50p
Filosofi – nivå 1 – 50p
Moderna språk – 200p
300p
Inriktningskurser
Geografi – nivå 1 – 100
Historia – nivå 2a – 100
Religionskunskap – nivå 2 – 50
Samhällskunskap – nivå 2 & 3 – 200
450p
Programfördjupning
Internationella relationer – 100p
Politik & hållbar utveckling – 100p
Globala utvecklingsstudier – 100p
300p
Individuellt val – 200p
Gymnasiearbete – 100p
Summa 2500p