Beregning av klimagasseffekten ved ombruk

Arbeidsgruppe 2 - Beregning av klimagasseffekten ved ombruk 

For å kunne redusere klimafotavtrykket til bygge- og anleggsbransjen, er det viktig å beregne klimagasseffekten av ulike tiltak, slik at man kan gjøre informative valg om hvilke tiltak som gir størst effekt. Foreløpig finnes det ikke en tilstrekkelig standardisert måte å beregne klimagasseffekten av ombruk av byggevarer på. I denne arbeidsgruppen jobbes det for å få på plass en felles metode for beregning av klimagasseffekten ved ombruk i byggeprosjekter som er forankret i hele byggebransjen.

Vil du bidra? Ta kontakt!

Kontaktperson: Håkon Iversen, hakon@oslo.paadriv.no

FASE 1 (2023)

I fase 1 har arbeidsgruppen utarbeidet en versjon 1.0 av anbefalt metode for beregning av klimagasseffekten ved ombruk.

Bidragsytere i arbeidsgruppa: Julie Lyslo Skullestad fra Aase Gruppen, Lene K. Westeng fra Resirqel, Elin Hansen fra ZERO, Håkon Iversen fra Sirkulær Ressurssentral, og Jill Saunders og Elisabeth Kolrud fra Asplan Viak.
Finansiering: Kunnskapsarenaen, Sirkulær Ressurssentral, Gjensidige og Oslo kommune v/ Klima- og energifondet.
Status på prosjektet: Versjon 1.0 utarbeidet og gjort åpent tilgjengelig.

Dokumenter

Metodebeskrivelse Nivå 1 versjon 1.0 20231017.docx.pdf

Metodebeskrivelse: Anbefalt beregning av klimaeffekten ved ombruk i tidligfase av prosjekter, nivå 1

Detaljert metodebeskrivelse, for fagfolk som skal gjennomføre beregninger av klimagasseffekten ved ombruk i konkrete prosjekter 

Metodebeskrivelse Nivå 2 versjon 1.0.pdf

Metodebeskrivelse: Anbefalt beregning av klimaeffekten ved ombruk i tidligfase av prosjekter, nivå 2 (For beslutningstakere)

En forenkling og forkortning av den detaljerte metodebeskrivelsen, for beslutningstakere hos byggherre, prosjektledere hos byggherre eller entreprenør, ulike fagdisipliner i prosjekteringsgruppen og miljørådgivere som skal gi råd til eksempelvis beslutningstakere, prosjektledere og politikere.

FASE 2 (2024)

1. februar 2024 startet kunnskapsarenaen i samarbeid med Grønn Byggallianse fase 2 av dette arbeidet, med målsetting å få på plass en åpen felles metode for beregning og rapportering av klimagasseffekten ved ombruk som alle aktører i byggebransjen i Norge anerkjenner og bruker.

Organisering:
Kjernegruppen, som er ansvarlig for å produsere innholdet i metoden, består av Julie Lyslo Skullestad fra Aase Teknikk, Reidun Dahl Schlanbusch fra Multiconsult, Jill Saunders fra Asplan Viak, og Håkon Iversen fra Sirkulær Ressurssentral.

KS-gruppen, som er ansvarlig for å kvalitetssikre metoden som utvikles, består av Mie Fuglseth fra Grønn Byggallianse, Elin Hansen fra Avfall Norge, Lene Westeng fra Resirqel, Oddbjørn Dahlstrøm fra Asplan Viak, og Johann Næss fra Treteknisk.

Test-gruppen, som er ansvarlig for å teste metoden som utvikles på spesifikke materialtyper, består av Johann Næss fra Treteknisk (trevirke), Ane Midtstraum fra Trondheim kommune (takstein av tegl), og Camille Vandervaeren fra Sintef (betonghulldekker).

Ressursgruppen: En rekke personer har sagt seg villig til å bli med i en ressursgruppe for å få tilgang til og kunne gi tilbakemeldinger på metoden (ingen krav). Vi tar gjerne imot flere i ressursgruppen, så for dere som har lyst, er det bare å ta kontakt.

Finansiering: Fase 2 er finansiert gjennom et spleiselag mellom offentlige og private aktører. Foreløpig har følgende bidratt med til sammen 665.000,-: Kunnskapsarenaen, Sirkulær Ressurssentral, Grønn Byggallianse, Trefokus, Treteknisk, Avfall Norge, Klimaetaten (Oslo kommune), Norsk Eiendom, FutureBuilt, Statsbygg og EBAO

Vi mangler fortsatt rundt 120 000 for å bli fullfinansiert, så vi søker etter flere virksomheter som vil bli med på spleiselaget. Kan din virksomhet være interessert i å være med på spleiselaget? Eller har du tips til andre virksomheter som kan være interessert, eller aktuelle tilskuddsordninger? Da er det bare å ta kontakt, så tar vi gjerne en nærmere prat.