Hamnordning
1. Allmänt
Resarö Båtklubb, nedan kallad RBK bildad 1972 och med hemort på Resarö, är en allmännyttig ideell förening som har till ändamål att lokalt främja båtsporten. Det innebär bland annat att varje form av kommersiell verksamhet kopplad till medlemskap inte är tillåten. Klubben förfogar över de fyra hamnarna Badviken, Hästhagen, Dyviken och Ytterbygård. Klubbstuga och slip finns i Badviken och redskapsbod finns i Dyviken och Ytterbygård. Klubbens seglarskola är förlagd vid Badviken.
För den allmänna säkerheten och trevnaden på Resarö Båtklubbs områden samt för att klart ange regler vid utnyttjande av båtplats har denna hamnordning utfärdats.
2. Tillträde
Tillträde till bryggor och klubbhus har medlemmar och deras familjer samt personer i deras sällskap.
3. Fordonstrafik och parkering
Särskild försiktighet skall iakttas vid framförande av motorfordon inom hamnområde för att dels begränsa störning hos grannfastigheter, dels för att markbeskaffenheten är sådan att markskador kan uppstå. Parkering på klubbens områden är endast tillåten för båtplatsinnehavare. Uppställning av bilar ska ske med omdöme så att inte tillfartsvägar eller sjösättningsramper blockeras.
4. Båtplats
a. Båtplats uthyres endast till medlemmar och får ej utnyttjas för kommersiell verksamhet.
Båtplatsinnehavare som flyttar ut från kommunen, och ej heller har sommarbostad på Resarö, kommer inte tilldelas plats inför kommande säsong.
b. Skriftlig ansökan ska inlämnas när en medlem söker plats första gången och när byte av båt sker. I och med den skriftliga ansökan anses sökande ha ingått avtal att följa anvisningar och bestämmelser och övriga villkor som framgår av hamnordningen eller anvisas av hamnkapten.
c. För optimalt utnyttjande av bryggorna förbehåller sig RBK rätten att inför ny säsong tilldela en annan hamn/brygga och båtplats.
d. Medlem som inte utnyttjar tilldelad båtplats under två säsonger i följd, oavsett uthyrning, förlorar tilldelad plats till nästkommande säsong.
Om tilldelad båtplats inte avses utnyttjas under säsongen ska detta snarast meddelas till hamnkaptenen. RBK förbehåller sig rätten att hyra ut platsen till annan medlem under säsongen. Ursprunglig båtplatsinnehavare har alltid kvar sin vaktskyldighet.
e. All uthyrning sker genom RBK. Båtplats får inte överlåtas, lånas ut eller hyras ut i andra hand. Därvid förverkar båtplatsinnehavaren omedelbart sin rätt till båtplats.
f. Generellt får båtar inte vara förtöjda vid bryggan under vintertid, perioden 15 nov – 15 april. Undantag från detta ska godkännas av hamnkapten.
g. Tilldelning av båtplatser sker i mån av tillgång. En förutsättning är att alla avgifter är betalda, anvisningar och bestämmelser har följts och att förekommande arbetsplikt och vakttjänst är utförd.
Följande principer skall vara vägledande vid tilldelning av båtplatser:
Folkbokförd eller dokumenterat fritidsboende på Resarö har förtur
Turordning baseras på när båtplatsansökan gjordes
Vid kö till båtplatser maximeras antal platser till två platser per medlem eller familj.
Vid byte av båt kan inte plats garanteras. Tilldelning sker i mån av plats enligt beslut av styrelse och hamnkaptener.
Styrelsen kan bevilja förtur till funktionär och styrelseledamot. En funktionär eller styrelseledamot som beviljats förtur och avgår inom två år kan mista platsen.
Om medlem i båtplatskö tackat nej till två säsongers erbjudande om plats förlorar man sin plats i kön och hamnar sist.
h. Medlem som önskar säga upp båtplats skall göra detta senast 31/12, vid senare uppsägning av plats debiteras kommande säsongs avgift.
5. Tillfällig uthyrning av båtplats
Om båtplatsen kommer att vara outnyttjad under en längre tid kan klubben hyra ut platsen tillfälligt. Hyran sätts till 1/6 av säsongshyran för varje påbörjad månad. Om uthyrning kommer till stånd får ordinarie båtplatsinnehavaren tillbaka 50% av hyresintäkten för den tillfälliga uthyrningen.
Den ursprunglige båtplatsinnehavaren har alltid kvar ansvaret för att utföra vakttjänst.
6. Förtöjning
Båtar skall förtöjas enligt hamnfunktionärernas anvisningar och enligt båtförsäkringsbolagens rekommendationer.
Bl.a. gäller
Samtliga förtöjningslinor ska vara försedda med kaus.
Förtöjningslinor mellan brygga och båt ska vara två och försedda med fjäderavlastare av gummimodell. Galvaniserade fjäderavlastare ”stålfjädrar” får inte användas.
Förtöjningslinor till boj ska vara två och försedda med säkerhetskarbinhake.
Alla fyra förtöjningslinorna ska vara försedda med ryckdämpare i gummiutförande.
Akterlinorna ska tas med när båten lämnar bryggan. De får alltså inte hänga kvar vid Y-bommen.
Båt vid brygga ska vara försedd med minst fyra fendrar.
Båtägare ska fortlöpande kontrollera förtöjningarna efter rådande omständigheter. (ex. stor förändring i vattenstånd)
Släpjollar får inte förtöjas i vattnet bredvid eller bakom båt i hamnen.
Ingen egen ”utsmyckning” av båtplats är tillåten (ex. bomfender, tamphållare, skomattor och dyligt)
Styrelsemedlem eller funktionär äger rätt att gå ombord för att se till att förtöjningar är korrekta. Inför vintern skall förtöjningsanordning tas bort från båtplatsen. För att undvika skador på bryggorna har hamnkapten rätt att avlägsna eventuellt kvarlämnad förtöjningsmaterial.
7. Max vikt och längd och bredd på båtar vid våra bryggor
Badviken och Dyviken: 3000 kg
Hästhagen: 5000 kg på stora bryggan och 3000 kg på lilla bryggan
Ytterbygård: 7500 kg.
Begränsning av längden på båtar placerade vid y-bommar styrs av längden på y-bommarna där regeln är att båtens totala längd får max vara 1,5 meter längre än bommen.
Medlemmen ansvarar för att lämnade uppgifter överensstämmer med verkligheten och är medveten om att felaktiga uppgifter kan leda till att man inte får plats vid RBK:s anläggningar.
8. Försäkring
Alla båtar som har plats vid klubbens bryggor eller vinteruppläggning skall vara minimum försäkrade med ansvarsförsäkring.
9. Elanvändning
El får utnyttjas endast för tillfälligt behov som t.ex. laddning av start/förbrukningsbatteri och användning av elverktyg. Utrustningar som kräver hög effekt får ej användas utan särskilt tillstånd av hamnkapten.
Kabel får inte lämnas kvar i elstolpe för obemannad båt utom vid batteriladdning, och då i högst ett dygn. Kabeln ska då märkas med ”Batteriladdning”, medlemsnummer och datum.
Stor försiktighet ska iakttas vid användning av el ombord. Det är den enskildes ansvar att de kablar och elektriska apparater som ansluts är avsedda och godkända för ändamålet.
Hamnkapten har rätt att koppla från elanslutningar vid risk för olycka eller överbelastning av elanläggning.
10. Sjösättningsramper
Sjösättningsramperna, vid Dyviken och Ytterbygård, får endast användas av RBK:s medlemmar för sjösättning och upptagning av egna privatägda båtar. Av bl.a. försäkringsskäl är det inte tillåtet att ”låna” ut sjösättningsmöjlighet till icke medlemmar. Max tillåten vikt för ekipaget (båt inklusive last och bränsle samt trailer) är 2500 kg.
11. Sjösättningsvagnar
Klubben disponerar två sjösättningsvagnar. Vagnarna får användas av medlemmar för sjösättning respektive upptagning av mindre båtar. Båda vagnarna saknar bromsanordning och är oregistrerade. Vagnarna är placerade på adress Utsiktsvägen 1. Bokning sker på medlemssidorna via klubbens hemsida under rubriken ”Boka båtvagn”. Max bokningstid per tillfälle är 4 timmar. Vagnarna får endast användas på Resarö.
12. Slip
Slipen i Badviken får användas av medlemmar först efter särskilt tillstånd av hamnkapten i Badviken. Hamnkapten, eller någon som denne delegerat detta till, ska närvara vid användande. Tillåten maxvikt för båt inklusive last är även här 2500 kg.
Sjösättningsramper, sjösättningsvagnar och slip används på eget ansvar. För eventuella incidenter vid användningen är utanför RBK:s ansvar.
13. Miljö
Enligt RBK miljöpolicy åtar du dig som medlem också att minimera miljöfarlig påverkan genom att:
Använda drivmedel så långt det är tekniskt möjligt enligt miljöklass 1.
Enbart använda miljögodkända oljor i motorer, backslag, växelhus med mera.
Enbart använda miljögodkända bottenfärger och andra kemikalier.
Att allt avfall efter dina reparations- och underhållsarbeten källsorteras och lämnas till lämplig återvinningsanläggning eller i avsett kärl inom området.
Att vid uppläggning och vinterförvaring säkerställa marken under motorer och drev/växelhus.
Att vid slipning av båtbotten använda slipmaskin ansluten till en dammsugare samt täcka marken under båten med t.ex. en presenning för att minska risken att miljöfarliga ämnen sprids på hamnplanen.
Att undvika spill av bensin, diesel mm vid hantering av båten i sjön.
Alla former av avfall ska tas med hem från våra hamnar. Vi måste hjälpas åt att hålla snyggt vid våra bryggor. Extra noggrannhet måste iakttas vid service och reparationer ombord så att inte bränsle- eller oljespill kommer ut i sjön. (Se ”Miljöpolicy för Resarö Båtklubb”)
14. Trafik i våra båthamnar
I hamnen skall farten nedbringas så att andra båtar ej orsakas skada eller andra olägenheter uppstår. Högsta fart är 3 knop.
15. Jollar
Båtägare med båtplats får förvara till båten hörande jolle (max 3 m lång) inom hamnområdet. Den skall placeras på anvisad plats för jollar samt vara märkt med ägarens namn och medlemsnummer.
16. Bristande tillsyn av båtar
Om båtplatsinnehavare brister i tillsyn på ett sådant sätt att säkerheten för övriga båtar äventyras eller att det uppstår annan olägenhet förbehåller sig RBK rätten att på båtägarens bekostnad vidta nödvändiga åtgärder.
17. Vakttjänst
Alla som innehar båtplats är skyldig att gå vakt. Medlem som tilldelats och accepterat båtplats har ansvaret för tilldelad båtvakt den aktuella säsongen. Detta gäller även om platsen tillfälligt hyrs ut eller om man avsäger sig platsen under pågående säsong. Inför ny säsong upprättas en vaktlista som distribueras runt 1 maj. Vaktlistan läggs även upp på klubbens hemsida under medlemssidorna. Den som inte har möjlighet att gå det aktuella datumet har själv ansvar för att byta med annan medlem. Vid utebliven vakt kommer RBK att debitera en avgift. Beloppets storlek fastställs på årsmötet. Om uteblivande från vakt upprepas, förverkas rätten till båtplats.
18. Arbetsplikt
Medlem med båtplats är skyldig att utföra arbete för klubbens räkning, 4 timmar per säsong. Arbetsplikten fullgörs genom att delta i anordnade städdagar eller genom att utföra särskilt arbete anvisat av hamnkapten. Medlem som underlåter att utföra sin arbetsplikt kan mista rätten till båtplats.
19. Vinteruppställning
Vinteruppställning för mindre båtar erbjuds vid Badviken och Ytterbygård. Det gäller båtar som kan hanteras med egen trailer samt en slip som rymmer 4 - 5 båtar. Ansökan görs årligen.
Uppställning får ske först efter besked och anvisning av plats av hamnkapten.
Max båtlängd är för Ytterbygård 6,2 meter och Badviken 8 meter
Ägaren utför själv torrsättning, uppställning och sjösättning. (Särskilda regler gäller för slip i Badviken)
Båten ska vara tydligt märkt, lätt synligt, med ägarens medlemsnummer.
Täckning av båten får ha en höjd över mark på max 3,5 m. Endast gröna eller vita presenningar tillåts.
Tidigaste datum för uppläggning i Ytterbygård är 15 september.
Båt, båtvagn och pallvirke skall vara borttaget senast första fredagen i maj. Medlem som inte flyttat sin båt i tid kan av styrelsen, på ägarens risk och bekostnad, få sin båt flyttad till plats som hamnkaptenen finner lämplig.
All hantering av båten på land som innebär att gifter (t.ex. bottenfärg) eller andra miljöskadliga ämnen hamnar på marken är förbjuden inom RBK:s område.
Ansökan för vinterplats sker årsvis
20. Hinder i nyttjanderätten
Händelser utom RBK:s kontroll, skada och andra force majeure som gör att bryggplats och uppläggningsplats ej kan användas, medför ej någon ersättningsskyldighet från RBK sida förutom återbetalning av ej utnyttjad båtplatsavgift.