Erou al reducerii riscului seismic

De profesie inginer, dar în fapt un adevărat polimat, Gheorghe Ursu este primul om care a tras un semnal de alarmă public cu privire la vulnerabilitatea seismică a Bucureștiului. Printr-o scrisoare trimisă către Radio Europa Liberă, a denunțat faptul că, după cutremurul din 1977, reparațiile au fost sistate prematur, la ordinul direct al lui Ceaușescu, lăsând populația Bucureștiului expusă în fața unui viitor cutremur. Pentru gestul său de a spune adevărul și pentru că nu a acceptat să se dezică de spusele sale, a sfârșit torturat și, în cele din urmă, ucis de securitate pe 17 noiembrie 1985.


Ce înseamnă Memorialul lui Ursu?

17 noiembrie - 6 decembrie


POVESTEA LUI URSU

O serie de interviuri ce ne vor aduce mai aproape de povestea lui Gheorghe Ursu și a importanței gestului său de după cutremurul din 1977. Un material realizat în colaborare cu Fundația Gheorghe Ursu și ARCEN.
Povestea lui Gheorghe Ursu și a vulnerabilității Bucureștiului, prin ochii unor artiști și ilustratori ce s-au alăturat demersului. Lucrările se vor putea observa și pe viu, începând cu 17 noiembrie în ferestrele Green Hours / Grupul pentru Dialog Social (Victoriei 120).

ADEVĂRUL LUI URSU

Campanie de informare derulată de Re:Rise cu scopul de a scoate la lumină informații mai puțin cunoscute despre impactul cutremurului din 1977 și intervențiile ce au urmat, continuând pe drumul început de Gheorghe Ursu.
O serie de actori români, atât cunoscuți, cât și aflați la început de drum, vor aduce mai aproape de noi lumea poeziei lui Gheorghe Ursu, cu ajutorul Teatrului LUNI de la Green Hours.
Locurile din oraș ce au avut o însemnătate specială pentru Gheorghe Ursu vor fi marcate cu un poster ce ilustrează una din poziile sale, cu ajutorul celor de la posterXpoem, începând cu 20 noiembrie.