Småprat

-ett bokstartsprojekt i Västerbotten 

Det regionala Bokstartsprojektet sorterar under Regionbibliotek Västerbotten, med kärt och benäget bistånd från Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård, Alva kultur och Logopedmottagningen på Norrlands universitetssjukhus (alla Region Västerbotten) precis som under år 1. Samverkanspartner för projektets andra år är förskolorna i Vilhelmina kommun.

Målgrupperna finns i kommunerna i Västerbotten och mottagare är i första led professionella i länet som har uppdrag kring små barns språkutveckling. Det kan vara barnbibliotekarier, logopeder, BHV-sjuksköterskor, förskolepedagoger m fl. I nästa led är det förstås de små barnens föräldrar som arbetet ska nå, via de professionella aktörerna, i så hög grad som det är möjligt.

I Västerbotten finns kommuner med både löpande Bokstartsprojekt eller Språknätverk (Vindeln, Umeå, Vilhelmina, Bjurholm), avslutade projekt (Nordmaling, Bjurholm) och kommuner med ambition att söka eget Bokstartsprojekt.

Projektet drog igång den första februari -22, har en projektledare fr o m 1/12 -22 och kommer under andra året att arbeta med följande:

ANDRA året med: 

SMÅPRAT - Bokstart i Västerbotten

fokus på Förskolan!

Andra projektåret lägger vi extra mycket engagemang på att hitta former för samverkan med förskolan. Vi kommer att samverka med befintliga språknätverk i Västerbotten, lyfta goda exempel och hitta nya vägar och metoder. Syftet är att nå pedagogerna för att de i sin tur träffar både barn och föräldrar - men också att stärka banden mellan olika verksamheter. 


Fortsatt film

År två vill vi bygga vidare på filmformatet för att nå målgruppen professionella runt de små barnen och sedan i sin tur de små barnen. Filmerna kommer att visa det språkstärkande arbetet på förskolan med fokus på minoritetsspråk och flerspråkighet.  Vi kommer att spela in filmer i Västerbottens kommuner som under året arbetar med Bokstartsrelaterat arbete. 


Funkis!

Små barn med funktionsnedsättning! Vi gör en egen metodfilm som visar olika kommunikationsstärkande arbetssätt i förskolan med fokus på tillgänglighet - hur kan exempelvis en  en samling med AKK se ut? 


Bokpodda i förskola

Under det andra projektåret fortsätter vi också att podda! Då kommer fokus ligga på barns röster om vad som är viktigt när de själva väljer böcker. Vår ambitition är att spela in minst tre avsnitt.  


Öppna förskolan

Under första året utforskades den fysiska läsmiljön inom Öppna förskolan i Skellefteå kommun. Under andra året erbjuder Småprat resten av länets öppna förskolor att ta del av hur det gick, under ett fortbildningstillfälle specifikt för öppna förskolor i länet.


Best practice

Biblioteken + förskolan = sant! Nedslag i länets kommuner kring hur biblioteken idag når förskolan samlar vi under året, och delar med alla på lämpliga sätt ex genom deladagar och fortbildningstillfällen. 


Fortbildning

Samverkan med målgruppsfokus är centralt i projektet. År två arrangerar Småprat en regional fortbildningsdag med möjlighet att dela kunskap professioner emellan.

Det gör vi med erfarna professionella från alla våra målgrupper.

Delatillfällen för pågående projekt 

Projektet bjuder regelbundet in till delatillfällen, dvs att de kommuner som arbetar med, har arbetat med eller vill arbeta med Bokstart ses och delar kunskap. Vi lär oss av och med varandra, och ibland ihop med inbjudna gäster.


Språknätverk

I länet finns både regionala och kommunala nätverk med fokus på barns språk. Under projektets andra år ska Småprat finnas med i Språknätverket i Västerbotten, logopednätverk i Västerbotten, de kommunala språknätverken som har fokus på små barns språkutveckling. Småprat samverkar löpande med det kommande regionala Samiska språknätverket. 


Metodutveckling

Under år två utforskas nya metoder för att jobba med språkstimulans; 

Sjukhusbiblioteken

Barn på sjukhus är en prioriterad grupp bland barn. Länets tre sjukhusbibliotek garanterar att också sjuka barn och deras föräldrar inkluderas i Småprat. 


Sjukhusbiblioteken i länet samverkar löpande med barnkliniken och lekterapin. Under år två erbjuds enheterna att utveckla och tillgängliggöra läsmiljöer på avdelningarna där små barn som vistas på sjukhuset finns. 

ProJektledare

Den 1/12 - 2022 började vår projektledare att arbeta med Småprat - Bokstart i Västerbotten! Det betyder också att projektansökan för år 2 har vinklats efter vilka resultat aktiviteter under år 1 fallit ut. 

Aktiviteterna i ansökan ligger till grund för en projektledare på heltid för projektets andra år. 

TAKK FÖR ALLA

Projektet vill år 2 jobba vidare med att sprida och tillgängliggöra kunskap om TAKK för professionella som jobbar runt de små barnen.


SamISKT SPRÅKNÄTVERK

Eftersom yrkesverksamma i länet har flaggat för osäkerhet kring att jobba med de minsta barnens samiska, har år 2-ansökan en del som handlar om att undersöka hur ett språknätverk med detta fokus skulle kunna stärka arbetet. Det gör vi tillsammans med Regionbibliotek Norrbotten och Polarbibblo.