Småprat

-ett bokstartsprojekt i Västerbotten 


Det regionala projektet sorterar under Regionbibliotek Västerbotten, med kärt och benäget bistånd från Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård, Alva kultur och Logopedmottagningen på Norrlands universitetssjukhus (alla Region Västerbotten).

Samverkanspartner är dessutom den kommunala öppna förskolan i Skellefteå och målgrupper finns i kommunerna i Västerbotten med både löpande Bokstartsprojekt/Språknätverk (Vindeln, Umeå, Vilhelmina), avslutade projekt (Nordmaling, Bjurholm) och kommuner med ambition att söka eget Bokstartsprojekt.

Mottagare är i första hand professionella i länet som har uppdrag kring små barns språkutveckling. Det kan vara barnbibliotekarier, logopeder, BHV-sjuksköterskor, förskolepedagoger m fl. I nästa steg är det förstås de små barnens föräldrar som arbetet ska nå.

Projektet drog igång den första februari, och kommer under första året att arbeta med följande:

första året med SMÅPRAT - Bokstart i Västerbotten

Småpratspodden - en podd om språk

En podd i tio delar för föräldrar, om språkutveckling. Om åldrar, behov, tips och mognad. Allt under ledning av länets proffs och med inbjudna gäster.

Varje avsnitt behandlar ett tema eller en metod, och finns där poddar finns.

Små barns smak och tjänstedesign

En del av projektet utforskar de minsta barnens litterära preferenser. Lite som 00-talets projekt "Barns smak" i Västerbotten, men vi drar ner det i ålder och lägger till metoder från tjänstedesign. Skådeplats är folkbiblioteken och arbetet görs tillsammans med regionbibliotek och föräldrar.

Pekbokmässa; om småbarn och språk

Allt som är gott kan blandas och vi tänker, tillsammans med andra aktörer, skapa en mötesplats för alla med intresse av att stärka språket från en tidig ålder; föräldrar, mor- och farföräldrar, pedagoger, logopeder, bibliotekarier, förlag m fl. Och förstås en massa småbarn!

Öppna förskolan öppnar boken

De fem öppna förskolorna i Skellefteå erbjuds i projektet bland annat att utveckla sina fysiska läsrum; vad behövs för att skapa en optimal miljö för språkutveckling? Hur samtalar pedagoger med föräldrar om språkutveckling? Hur delar vi med oss av boktips och skapar ett samtal om vikten av läsning?

lär dig att Teckna språket

Behovet av en fortbildningsdag om att teckna för att stärka språket - i berättandet, i läsandet, till bilderna. Hur gör vi som professionella för att dela vidare kunskapen till föräldrarna?

Gemensam fortbildning för bibliotekarier, logopeder, bhv-sjuksköterskor, pedagoger m fl.

Fortsatt film för att nå fler

År 1 vill vi lägga grunden för att hitta samarbeten som kan hjälpa oss att: 

Sjukhusbibliotekens viktiga roll

Länets tre sjukhusbibliotek garanterar att också sjuka barn och deras föräldrar inkluderas i Småprat. Barn på sjukhus är en prioriterad grupp bland barn.

Vikten av detta framkom när neonatalavdelningen på Norrlands universitetssjukhus ville ha nyföddböcker till de för tidigt födda bebisarna.

Delatillfällen för pågående projekt

Projektet bjuder regelbundet in till delatillfällen, dvs att de kommuner som arbetar med, har arbetat med eller vill arbeta med Bokstart ses och delar kunskap. Vi lär oss av och med varandra, och ibland ihop med inbjudna gäster.

Tillsammans arbetar vi också löpande med Småprat på plattformen Teams.

Fortbildning och nätverk

Samverkan med målgruppsfokus är centralt i projektet. En årlig regional fortbildningsdag för de professionella målgrupperna år 1 redovisar projektets arbete med Små barns smak (se ovan) och metoder inom tjänstedesign.

Dessa metoder är aldrig prövade på så små barn, men vi är övertygade om att det går att göra inom ramen för språkutveckling.

Nedan visas pågående jobb inom Småpratsarbetet i Västerbotten. Dessa stärker varandra, men också ett eventuellt Bokstartsprojekt.

EN VÄSTERBOTTNISk Pekbok

En västerbottnisk pekbok som tar vid där nyföddboken avslutade, dvs som den första gåvoboken med hjärtliga hälsningar från regionen. Delas ut av BHV någongång mellan det att barnet är 0-4 månader.

Pekboken finansieras av Regionbibliotek Västerbotten och arbetet är redan påbörjat.

Språkbad & Bok på recept

Dessa begrepp och arbetssätt är redan etablerade i några kommuner. Vi arbetar löpande med att dela kunskapen och metoderna för att de ska bli verklighet i hela regionen.

Andra plattformar

I Västerbotten finns gott om arenor att synliggöra och utforska, där regionbiblioteket samverkar och/eller samordnar, t ex Berättarfestivalen, Barnens Littfest, Språknätverket i Västerbotten, LittFORS, SkeLITT, Nordsken, BUS-nätverket och förstås den samiska kulturbussen Julla Májja.