Film - så läser ni!

Småprat i Västerbotten har producerat ett antal filmer om att läsa för barn upp till tre år. Dessa filmer kan fungera som inspiration kring hur vuxna kan använda böcker för att stärka och utveckla barnens språkutveckling. Det kan handla om att pratläsa, sjunga, ramsa, läsa baklänges och en massa annat - och om att läsa från början till slut, förstås. 

Filmerna är helt öppna för alla att använda i detta syfte.

1. Joller och delad upplevelse

Första filmen handlar om de allra minsta barnen, från nyfödd till ungefär 8 månader. Då är barnets första ljud och dess joller är en del av språkutvecklingen. När du och barnet delar upplevelser tillsammans främjas barnets utveckling och inlärning. Kom ihåg att det aldrig är för tidigt att börja läsa med sitt barn.

2. Första orden

I den andra filmen finns barn som är ungefär 8-16 månader gamla. I den här åldern börjar barnet säga sina första ord. 

3. Bilda meningar

Film nummer tre handlar om barn som är ungefär 1,5 - 2 år gamla. I den här åldern kommer många nya ord och barnet börjar bilda korta meningar.

4. Berättande och fantasi

Den fjärde filmen riktar sig till föräldrar som har barn som är ungefär 2 - 3 år gamla. Nu börjar barnet berätta saker och har massor av fantasi.

5. Bebis på biblioteket 

Film nummer fem handlar om att alla är välkomna till sitt bibliotek - även de allra minsta barnen! Använd gärna filmen i sammanhang där alla inte pratar svenska, och berätta om allt som småbarnsföräldrar kan göra på biblioteket.

6. Läs och teckna en bok tillsammans 

I film nummer sex visas tecken och bokläsning! Teckna de ord ni kan, lär er fler. Det finns massor av böcker med tecken till, och kom ihåg att det alltid är tillåtet att hitta på en egen gest om man inte kan eller kommer ihåg ett tecken.

7. Baka på umesamiska

Sjunde filmen handlar om att det i en språkstärkande vardag går att använda språket på en mängd olika sätt. I den här filmen bakar Nájmie en blåbärskaka tillsammans med mamma Sophia, och de pratar umesamiska och svenska under tiden.

8. Pratläsa på umesamiska

I den åttonde filmen pratläser (kan också kallas att dialogläsa) Sophia den västerbottniska pekboken Här är du för sin treåriga dotter Nájmie. Bland annat pratar de om var Nájmies renar finns just nu.

9. Teckna tillsammans - TAKK i vardagen

Nionde filmen handlar om att använda tecken samtidigt som man pratar. Tecknen kan användas för att förstärka det vi säger till varandra och passar bra att använda med barn som håller på att lära sig prata.

För att ett barn ska kunna lära sig teckna, behöver vi som pratar med barnet förstås teckna. Vi lär oss det vi ser och upplever. När vi tecknar med barn ger vi samspelsutvecklingen en skjuts genom att vi möts på en nivå som passar båda.

10. Baka på Umesamiska - Undertexter på umesamiska

Film nummer tio visar åter Nájmie och mamma Sophia som bakar en blåbärskaka tillsammans. I denna version finns undertexter på umesamiska att ta del av!   

11. AKK i förskolan 

Film nummer elva fokuserar på allternativ och kompletterande kommunikation (AKK) och hur det kan användas i förskolan. Vi får se exempel på kommunikationshjälpmedel och hur de kan användas för att locka till kommunikation och även användas som ett kommunikationssätt för barnet. 

12. Flerspråkighet förskolan 

Den tolfte filmen handlar om hur TAKK kan användas som en brygga mellan olika språk i förskolan. Vi får vara med på en samling med TAKK och även se hur man kan använda bildstöd för att stötta språk och kommunikation. 

13. Vi leker ute!

Trettonde filmen tar med oss ut på förskolan! Vi kliver in i den rykande kåtan och lyssnar på  berättelsen om hur björnen tappade sin svans! Barnen kastar lasso och tar hand om renarna som finns på förskolans gård. 

14. Välkommen till avdelningen Bovtse! 

I den fjortonde filmen välkomnas vi in till avdelningen Bovtse på förskolan Regnbågen i Vilhelmina kommun. Här får vi se olika lärmiljöer som är uppbyggda för att återskapa den samiska kulturen


15. Förskolan kommer till bibblan! 

Det är full fart i film nummer femton när förskolan kommer till bibblan! Racerråttan hälsar välkommen och Lena visar sin sagohatt.


16. Välkommen till Fjällripan!

I den sextonde filmen välkomnas vi till förskolan Fjällripan. Utomhus är det bara fantasin som sätter gränser och i leken jagas vilda djur bort med träbössor. Barnen visar upp sina bälten och sina oväderskragar som är en del av hur den samiska kulturen och det samiska språket bevaras i förskolan.