Tack till alla som kom den 4/6! 

Nedan kommer inom kort presentationer från Småprat på flera

Den här dagen är till för dig!

Du som jobbar på ett folk- eller skolbibliotek, är logoped, BHV-sköterska, förskolepedagog eller specialpedagog - eller har ett helt annat uppdrag som handlar om språkutveckling....! Den här dagen är till för att lära nytt, fylla på eller hitta nya vägar att samverka i sin verksamhet.

Dagen går att delta under antingen fysiskt på plats i Lycksele eller digitalt på webben. Antalet platser på plats i Lycksele är dock begränsade. Småprat jobbar för samverkan med målgruppsfokus och därför kommer, vid behov, olika professioner från samma kommun att prioriteras för det fysiska deltagandet. Du anger i anmälan hur du vill delta.

Deltagande kostar ingenting, men anmälan är bindande. Lunch och fika ingår.

Frågor och kontakt: Frida Värnlund, Småprat/Regionbibliotek Västerbotten, telefon 0761443749

Drop-in-fika

Vi startar dagen med ett drop-in-fika, uppdukat i entrén i receptionen på Ansia.

Tid: 9.00-9.30

Läs den västerbottniska pekboken Här är du!

Sedan många år tillbaka får alla nyfödingar i Västerbotten en gåvobok. Den delas ut före det att bebisen är fyra månader gammal. Vi sätter oss tillrätta medan filmen rullar.

I filmen får du inspiration och tips om upplägg i bokmötet med det mycket lilla barnet med hjälp av läsinspiratören Anna Hällgren.

Tid: 9.30-9.40 

Välkomna!

Vad roligt att vi äntligen är på plats! Idag ska vi lära oss en massa nytt och tänka nya tankar. Då konferensen är hybrid, vill vi också berätta om upplägget samt om annat praktiskt!

Frida Värnlund, projektledare för Småprat - Bokstart i Västerbotten, hälsar välkommen och berättar om förmiddagen.

Tid: 9.40-9.45

Eva-Kristina Salameh

Språkutveckling hos flerspråkiga barn!

Många barn lever i miljöer där det ibland inte finns tillgång till kamrater på modersmålet eller kompetenta talare av andraspråket. Föreläsningen tar upp olika aspekter av den flerspråkiga utvecklingen och hur förskola, bibliotek och barnhälsovården kan stödja språkutvecklingen på båda språken hos flerspråkiga barn, inte minst genom det viktiga samarbetet med familjen. 

Eva-Kristina Salameh är doktor i medicinsk vetenskap och legitimerad logoped. Hennes forskning rör främst språkstörning hos flerspråkiga förskolebarn men har också bedrivit forskning kring flerspråkiga skolbarn i Malmö.


Tid: 9.45-10.45  

Samråd med barn i skellefteå

Nationella minoriteter och urfolket samer - erfarenheter från samråd med barn, unga och deras vårdnadshavare kring vilka förväntningar och behov finns hos dessa grupper när det gäller att synliggöra och främja nationella minoriteternas språk och kultur.

Här får vi en inblick i samrådsarbetet i Skellefteå kommun, och hur olika verksamheter kan skapa förutsättningar för att främja flerspråkighet med fokus på nationella minoritetsspråk.

Jenny Ceder, ledningsstöd, Kompetenscentrum flerspråkighet tillsammans med Ulla-Maija Pesola, samordnare för nationella minoriteter i Skellefteå kommun berättar om sina erfarenheter om samrådsarbetet.

 Tid: 10.45-11.15 

Fokus: "samiska hos oss"

Under detta workshoppass ska vi fokusera på hur vi idag arbetar med samiska i våra respektive verksamheter, samt hur vi skulle vilja arbeta med samiska i våra verksamheter. Varje grupp summerar sina diskussioner på post-it-lappar.

För dig som deltar digitalt: du tilldelas ett grupprum. I grupprummet diskuterar ni samma frågor som de som deltar på plats, men svarar på digitala post-it-lappar på denna länk:

Linoit-länk finns här, klicka!

Workshopledare: Frida Värnlund och Jenny Lindmark Svedgård

Tid: 11.15-12.00

LUNCH

Tid: 12.00-12.40

Om eftermiddagen

Frida Värnlund berättar om upplägget under eftermiddagen.

Tid: 12.40-12.45

Flerspråkighet på BVC

Layal berättar om sina erfarenheter om att möta flerspråkiga familjer på BVC - hur kan man kan stötta  flerspråkig utveckling på bästa sätt...?

Layal berättar också om sin egen bakgrund, kring flera språk och hur de är kopplade till identitet.

Layal Safa är BHV-sköterska på Stenbergska hälsocentralen i Lycksele. 


Tid: 12.45-13.10

Flera språk hos logopeden

Få en inblick i arbetet med flerspråkighet på logopedmottagningen. Hur fungerar en språkbedömning hos flerspråkiga barn? Ta del av viktiga bitar i bemötandet och guidning av flerspråkiga familjer. 

Logopederna Victoria Levisson och Julia Viklund berättar om sitt arbete på logopedmottagningen. 


Tid: 13.10-13.35 

Språklig tillhörighet på förskolan

Förskolorna i Vilhelmina kommun delar med sig av sina erfarenheter av att inkludera olika språk i förskolans verksamhet.  Under det här passet blir det också filmpremiär av en av de nya Småpratsfilmerna!

Maja Andersson, Linda Nordlander och Anna Hagenwald lyfter goda exempel från förskola och bibliotek.


Tid: 13.35 - 14.00 

polarbibblo

Polarbibblo är en nationell biblioteksresurs med fokus på målgruppen barn och de nationella minoritetsspråken. Mervi och Ida är några av dem som jobbar med innehållet, och idag guidar de oss in i Polarbibblos alla språk. Webben är öppen för alla, kika gärna in i förväg!

Ida Utsi Johansson och Mervi Jaako visar på hur du själv kan använda Polarbibblo i din verksamhet.

Tid: 14:00-14:30 

Miessie betyder renkalv

Nätverksmöte med det språknätverket med fokus på samiska: Miessie! 

Passa på att lyssna in hur ett språknätverk planerar sitt arbete i ett län - och flera. Med ett större mål i sikte bygger vi ett robust språknätverk i samverkan med målgruppsfokus.

Samordnare Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten och Annie Ahlinder, Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård i Västerbotten.


Tid: 14.30-15.00 

Hejdå!

Frida Värnlund, projektledare för Småprat - Bokstart i Västerbotten, summerar kort dagen.

Tid: 15.00-15.05

Småprata med varandra

Vi avslutar dagen med att fika med ett flerspråkigt fokus. Detta är din chans att haffa den där spännande människan från en annan verksamhet. Eller kanske prata vidare med dina gamla kollegor, men med nya idéer och kunskap. Det är upp till dig!

Tid: 15.05-15.30

JULLA MÁJJA - DEN SAMISKA BIBLIOTEKSBUSSEN 

Utgår tyvärr, men kommer att dyka upp igen i ett annat sammanhang (Miessie)!

Anmälan har gått ut. Det går inte längre att anmäla sig.