Begrepp vi använder oss av i ctrl+

Integritet

Integritet är ett ord som kan vara klurigt att förstå. Det är abstrakt, alltså något som inte går att se eller ta på, och kan ha olika betydelse i olika sammanhang. I ett och samma sammanhang kan det till och med betyda olika saker för olika personer.

För att förstå vad integritet handlar om kan du föreställa dig att du har en rockring runt kroppen. Det som finns innanför ringen, mellan dig och ringen, kan ingen se eller komma åt om du inte väljer att flytta på ringen, öppna den eller låta någon stå tillsammans med dig i den. Det utrymmet är din integritet. Där finns allt möjligt - din kropp, dina känslor, dina hemligheter, dina tankar, dina privata saker och bilder, sånt du är rädd för och sånt du är rädd om. Ringen är till för att skydda dig och det du sätter ett högt värde på. Och det är just för att människor tycker olika om vad det som finns där mellan kroppen och ringen är värt, som integritet inte är detsamma för alla.

Den där ringen finns så klart inte på riktigt, men det kan vara ett bra sätt för att tänka på integritet. För då förstår de flesta att det är fel att tränga sig in i eller göra sönder andras ringar.På internet och i sociala medier är de där osynliga ringarna ännu mer osynliga! Därför händer det att människor struntar i dem eller glömmer bort dem och kliver innanför andras integritet på nätet. Till exempel genom att dela dela taskiga bilder, skriva hemligheter eller sprida information om andra utan att fråga om lov först. Det kallas att kränka någons integritet.
Källa:
Digitalalektioner.se

Sökmotorer

En sökmotor är en webbsida som gör det möjligt att söka på nätet. Det finns en mängd olika sökmotorer att använda sig av på nätet. Google är den vanligaste och redan 2003 blev "googla" ett verb i nyordlistan redan 2003. När du söker med hjälp av en sökmotor går det väldigt snabbt att få fram olika typ av resultat i form av länkar och information om sidor, detta beror på att söktjänsterna är uppbyggda av tusentals olika datorer men också att de har lagrat svaren under tid i index som är ungefär som gigantiska kataloger. Sökmotorerna använder sig också av en typ av filtrering när du gör en sökning, bl.a styr dina sökord och den information du ger sökmotorn, resultatet. Andra saker kan förstås också avgöra vilka resultat som kommer fram; tex var du fysiskt är när du söker eller vad du har sökt på tidigare. Källa: Minabibliotek.se

Se en film om hur internetsökning fungerar

Exempel på sökmotorer: Google, Bing, Startpage, DuckDuckGo, Ecosia, Yahoo!

Algoritmer

Algoritmer är en från början en matematisk term som egentligen bara är ett finare ord för en lista med instruktioner.

För att våra datorer ska fungera och kunna utföra alla de olika sakerna vi vill så behöver de instruktioner. Instruktionerna för hur något ska visas och fungera i våra flöden på tex sociala medier styrs av dessa algoritmer, instruktioner. Källa UR.se/orkaplugga

SÖKA

Privat och anonymt, öppna eller stängda konton

De flesta sociala medier har möjligheten att välja om man vill ha ett öppet eller stängt konto/profil.
Ett öppet konto betyder oftast att alla medlemmar på plattformen kan se och oftast kommentera det du lägger ut. Om plattformen går att nå utan inloggning betyder det att även den som inte har något eget konto kan se inlägget.

För att se inlägg från ett privat konto måste ägaren godkänna dig som följare eller vän.

VARA

Nätfiske

Nätfiske (även phishing, smishing, spear-fishing) kallas det när där du luras att skriva in dina inloggningsuppgifter via en falska länk. Ofta får du länken i ett meddelande i din e-post, chatt eller sms som till exempel ser ut som att det kommer från din bank, posten eller dylikt. Ibland kan det vara kopplat till en falsk tävling på nätet. Film om nätfiske från #290CyberSecurity

Hackare/ning

Att någon har blivit hackad säger vi ofta när en person har fått ett konto i sociala medier eller sin e-post kapat och används av någon annan. Ofta märks det för att kontot börjar dela inlägg som ägaren inte brukar dela. En anledning kan vara att ägaren har utsatts för nätfiske och lurats att dela med sig av sina inloggningsuppgifter.


TRYGGA

Upphovsrätt

Den som skapar ett verk kallas upphovsperson och har ensam rätt att bestämma hur detta verk får användas. Detta gäller 70 år efter att upphovspersonen dött.

Creative Commons och CC0

Creative Commons är en ideell organisation som arbetar för att förenkla och möjliggöra för upphovspersoner att dela med sig av sina verk, tex bilder. För att visa hur verket får användas kombineras olika symboler/bokstäver till en licens. Läs mer om de olika licenserna.

CC0 är ett begrepp inom lagen för upphovsrätt som innebär att upphovspersonen avsagt sig upphovsrätten. Material som är märkt CC0 och finns att få fram via tex google, pixabay eller unsplash är helt fritt att använda hur man vill. Man behöver inte uppge vem som skapat verk med denna märkning. Källa: creativecommons.org

ANVÄNDA

IRL

IRL är en förkortning för In Real Life som betyder ungefär "i det verkliga livet". IRL används för att beskriva sådant som sker i den fysiska världen.


Vad kan du som vuxen göra och ge för råd?

Näthatshjälpen har en guide till att samla digitala bevis

Internetkunskap om nätmobbning

Internetkunskaps sida om föräldraskap


SCHYSSTA