Koulupäivän aikana joudut avaamaan ja sulkemaan tietokoneen useita kertoja. Joskus kesken jää työ, jota pitäisi jatkaa heti seuraavalla tunnilla. Tällöin ohjelmien ja koneen sammuttaminen voi ärsyttää.

Ainakin Windows-kannettavissa kannen sulkemisen (ja virtapainikkeen painamisen) aiheuttamaa toimintaa voidaan muuttaa Ohjauspaneelin asetuksissa. Horrostila on koulukäytössä kätevä: se tallentaa nykyisen istunnon (avoimet sovellukset, tiedostot jne.) koneen muistiin ja sammuttaa virran. Kun kone käynnistetään uudelleen, tallennettu istunto avataan ja käyttöä voidaan jatkaa siitä mihin jäätiin. Lepotila on vastaava toiminto, mutta siinä kone ei sammu kokonaan, joten se kuluttaa vähän virtaa. Vanhemmissa koneissa on lisäksi riskinä, että pyörimään jäävä kovalevy voi vioittua kuljetuksen aikana.

Asetukseen pääsee helpoiten, kun avaa Käynnistä-valikon (paina "ikkuna"-näppäintä) ja alkaa kirjoittaa "kannen" (ks. kuva). Kohdassa "Kun suljen kannen" valitaan Horrostila sekä akku-, että verkkovirrassa. Horrostila pitää ensin aktivoida ikkunan alareunan Sammutusasetuksista.

Kun asetukset ovat kunnossa, voit tunnin päätteeksi vaan sulkea kannen ja kone huolehtii lopusta! Seuraavalla kerralla konetta avattaessa kaikki palaa taas samaan tilaan kuin ennen sulkemista.

Käyttöjärjestelmässä ja useimmissa ohjelmissa on paljon näppäinkomentoja, jotka nopeuttavat koneen käyttöä hiiren käyttöön ja valikoiden selailuun verrattuna. Varsinkin kannettavan tietokoneen oma laattahiiri on monesti aika kömpelö työkalu (kannattaa muutenkin hankkia erillinen hiiri), jolloin näppäimistöllä työskentely sujuu nopeammin ja tarkemmin.

Monissa ohjelmissa toimivat seuraavat (Mac-koneissa ctrl-näppäimen sijaan painetaan cmd-näppäintä):

  • ctrl + z: undo eli kumoa. Monien mielestä tärkein pikakomento, jolla voit kumota melkein minkä tahansa toiminnon (tai useita toimintoja).

  • ctrl + y: redo eli tee uudelleen. Kumoaa kumoamisen, kun virhe ei ollutkaan virhe!

  • ctrl + f: find eli etsi. Pitkistä teksteistä on helppo etsiä haluttua sanaa.

  • ctrl + h: replace eli korvaa. Toimistosovelluksissa kätevä toiminto, kun esim. sama sana pitää korvata toisella useita kertoja.

  • ctrl + x: cut eli leikkaa. Valitse tekstiä (hiirellä tai näppäimistöllä shift + nuolinäppäimillä) ja leikkaa se pois. Teksti kopioituu leikepöydälle, josta sen voi liittää haluamaansa kohtaan. Kätevä vaikka esseen rakenteen muokkaamisessa.

  • ctrl + c: copy eli kopioi. Kopioi valitun tekstin leikepöydälle, mutta jättää sen myös alkuperäiseen paikkaansa. Kätevä tehtävissä, joissa samaa lausetta (tai kuvaa tai muuta objektia) tarvitaan useita kertoja (kenties pienin muutoksin).

  • ctrl + v: paste eli liitä. Toimii edellisten komentojen jälkeen; liittää leikepöydän sisällön haluttuun kohtaan.

  • ctrl + s: save eli tallenna. Muista aina tallentaa muutokset!

Ohjelmakohtaisia pikakomentoja löytyy usein valikoista komentojen yhteydestä tai käyttöohjeista.

Lista Windowsin pikanäppäimistä ja Macin näppäinoikotiet.

Selainohjelma (Chrome, Firefox, Edge jne.) on yksi eniten käytetyistä sovelluksista. Sitä voidaan muokata lukemattomilla tavoilla tehokkaampaan käyttöön.

  • Kirjanmerkkipalkkiin, jonka saa näkyviin/piiloon näppäinyhdistelmällä Ctrl + Shift + B, kannattaa tallentaa useimmin käytetyt sivut. Vähän harvemmin tarvitut, mutta kuitenkin tärkeät sivut voi ryhmitellä kansioihin - voit tehdä vaikka jokaista oppiainetta varten oman kansion!

  • Koko ajan käytettävät sivut voi pitää auki selaimen välilehdissä. Tärkeimmät, kuten Classroom, Drive jne. voi myös "kiinnittää" (klikkaa välilehteä hiiren kakkospainikkeella), jolloin niitä ei vahingossa tule suljettua. Kiinnitetyt välilehdet myös vievät vähemmän tilaa. Jos välilehtiä on auki paljon (kymmeniä), saattaa se näkyä jo koneen hitautena, sillä jokainen avoin sivu vie osan keskusmuistista.

  • Kun selain suljetaan (vaikka päivittämistä varten) ja seuraavan kerran avataan, se voi asetuksista riippuen joko avata edellisen istunnon (kaikki ne sivut, joita viimeksi olivat avoinna) tai selaimen aloitussivun. Ensin mainittu vaihtoehto kannattaa laittaa oletukseksi:

    • Chrome: Asetukset - Käynnistyksessä - Jatka siitä, mihin jäit

    • Firefox: Asetukset - Käynnistys - Palauta edellinen istunto

  • Jos tietokone on henkilökohtaisessa käytössä, selaimeen voi tallentaa eri sivustojen vaatimat käyttäjätunnukset ja salasanat. Yhteiskäytössä olevalla tai varsinkaan julkisella, esim. kirjaston, koneella näin ei tietenkään pidä tehdä! Yksityisyystiedot ja sivuhistoria on mahdollista poistaa selaimen muistista.

    • Mikäli käytät Google-tiliä ja käytössäsi on Android-puhelin, ovat salasanat muistissa sekä tietokoneen että puhelimen Chrome-selaimissa!

  • Monilla sivustoilla on häiritseviä mainoksia (joita sivuston ylläpitäjä toki tarvitsee rahoittaakseen toimintaansa). Niistä pääsee ainakin osoittain eroon mainostenestolisäosilla (esim. Adblock). Jotkut sivut "haistavat" että mainostenesto on päällä, ja aukeavat vasta, kun se poistetaan käytöstä (kyseisellä sivu(sto)lla).

OPETTAJILLE MUISTUTUS: Eikö projektorissa näy tietokoneen kuva, vaikka kaikki näyttää olevan kunnossa? Yksi mahdollisuus on, ettei tietokoneesta lähde kuvasignaalia. Tämän näkee painamalla näppäinyhdistelmän Win + P (P niin kuin Projektori)