Sähköiset kokeet

Abitti

Abitti on ylioppilastutkintolautakunnan kurssikoejärjestelmä. Abitti valmistaa opiskelijat, lukiot ja YTL:n sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. YTL:n Abitti-sivuihin kannattaa tutustua, siellä on paljon tietoa ja käytännön ohjeita.

DigabiOS

DigabiOS on sähköisiä ylioppilaskokeita varten kehitetty Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, joka käynnistetään USB-tikulta. Se mahdollistaa kaikille yhtenäisen alustan kokeiden suorittamiseen. DigabiOS estää pääsyn koneen omiin materiaaleihin ja ohjelmistoihin. Sama järjestelmä on käytössä kurssikokeissa.

Elisenvaaran lukiossa USB-tikut tulevat aina lukion puolesta; omia tikkuja ei yhteensopivuusongelmien vuoksi tule käyttää.

Huom. Käytännössä puhutaan aina Abitista, ei DigabiOS:stä, vaikka olisikin puhe nimenomaan käyttöjärjestelmästä!

Sähköisiin kokeisiin valmistautuminen

Tietokoneen käynnistysohjelmistossa (UEFI tai BIOS) määritellään, miten kone käynnistyy. Oletus on, että käyttöjärjestelmä ladataan koneen omalta kovalevyltä. Jotta tietokone saadaan käynnistymään eli "boottaamaan" USB-tikulta, on koneen asetuksiin tehtävä muutoksia (ohjeita esim. Abitin sivulla). Tarvittavat toimenpiteet vaihtelevat konekohtaisesti. Kaikissa koneissa asetukset eivät tallennu pysyvästi, jolloin käynnistysvaihtoehto on valittava joka kerta erikseen.

Varsinkin uudempien koneiden kanssa voi (aluksi) olla vaikeuksia, myös kauppojen mainostamien ns. "Abitti-yhteensopivien" koneiden kanssa.

Jokaisen lukiolaisen kanssa selvitetään lukion alussa pidettävällä TIE1-kurssilla, kuinka oman koneen kanssa pitää toimia. Samalla selviää, toimiiko esim. hiiri ja langaton verkkoyhteys. Mikäli opiskelijan konetta ei kaikesta huolimatta saada käynnistymään tikulta tai se ei toimi oikein, on sähköisissä kokeissa mahdollista käyttää lukion konetta.

Koeympäristön ohjeet ja kaavaeditori

Koeympäristön ohjeisiin ja matemaattisissa aineissa tarvittavaan kaavaeditoriin pääsee tutustumaan koska vain.

"Varo" Windows-päivityksiä!

Windows-päivitykset voivat sekoittaa koko tietokoneen, jos niiden asennus yritetään aloittaa samalla, kun konetta käynnistetään USB-tikulta. Tämän takia on erittäin suositeltavaa asentaa kaikki mahdolliset päivitykset ENNEN koeviikkoa. Varmuuden vuoksi koneen voi ennen sähköistä koetta vielä aamulla uudelleenkäynnistää uusimpien päivitysten varalta!

Kuulokkeet

Sähköisissä kokeissa voi olla tehtäviä, joissa on mukana kuvaa ja ääntä. Kielten kokeissa voidaan tarvita myös mikrofonia. Tätä varten opiskelija tarvitsee kuulokkeet, joissa on joko perinteinen 3,5 mm:n liitin (tai liittimet, mikrofonilla voi olla omansa) tai usb-liitin. Lukiossa on myös lainakuulokkeita tuntikäyttöön.

3,5 mm:n liittimiä on erilaisia (ks. kuva). Kaikki eivät välttämättä toimi tietokoneessa odotetulla tavalla. Kuulokkeiden toiminta on varmistettava ennen koetta.

Ohjelmat

Koejärjestelmässä on käytössä pääosin samat ohjelmat kuin opiskellessa muutenkin käytetään.

Katso myös Koejärjestelmässä käytettävissä olevat ohjelmat.

TI-Nspire

Ainoa merkittävä ero normaaliin toimintaan on eksponenttimerkin ^ käyttö: merkkiä on painettava kaksi kertaa. Jos painaa vain kerran, tuloksena on yläindeksi, joka ei toimi kuten eksponentti. Ero liittyy siihen, miten Linux-käyttöjärjestelmä ymmärtää merkin.

Toinen huomionarvoinen seikka: Koejärjestelmän Nspiressä (kuten muissakin ohjelmissa) on ensimmäistä kertaa avatessa aina oletusasetukset päällä (esim. kulman yksikkö on radiaani). Opiskelijan on itse muutettava asetukset kuntoon, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

LibreOffice Writer

Katso sana- ja merkkimäärän laskemiseen liittyvä vinkki LibreOffice-sivulta!