Musiikintekijänä toimiminen

Musiikintekijänä / tuottajana toimiminen

Oona Kapari

Musiikintekijä / tuottaja

Oona Kapari on työskennellyt äänittäjänä, miksaajana ja tuottajana Finnvoxin studiolla sekä omalla Kuohu Records -studiollaan. Lisäksi hän on keikkaillut eri bändien kanssa, viime vuosina erityisesti Likka-bändissä kitaristina ja taustalaulajana. Hän on myös julkaissut soololevyn "Maailmojen murheet".

Hän on opiskellut Pop & Jazz Konservatoriossa ja valmistunut muusikoksi pääaineinaan kitara ja musiikkiteknologia.

Säveltäjänä toimiminen

Jonne Valtonen

Jonne Valtonen aloitti 1990-luvulla säveltäjän uransa tekemällä musiikkia demoryhmä Future Crew:n teoksiin Purple Motion nimellä. Sieltä hän siirtyi säveltämään musiikkia suomalaisiin tietokonepeleihin, kuten Death Rally, Alien Incident, Insaniquarium, Cities Skylines ja Rally Trophy.

Valtonen on valmistunut vuonna 2008 säveltäjäksi ja vuonna 2013 musiikinteoriapedagogiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta. Hän voitti ensimmäisen palkinnon Game Audio Awards for Albion Online -musiikkikilpailussa vuonna 2018 ja Pirkanmaan taidepalkinnon vuonna 2017 yhdessä Roger Wanamon kanssa.

Pelimusiikin sovituksia sinfoniaorkestereille hän alkoi tekemään ystävänsä pyynnöstä ja onkin tehnyt sovituksia monille orkestereille kuten Tokion Filharmonikot, Lontoon Sinfoniaorkesteri, Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri ja Melbournen Sinfoniaorkesteri.

Kotisivut: www.valtone.com

LAuri Mäntysaari

Säveltäjä

Lauri Mäntysaari on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ensin nuoriso-osastolla 1998-2001, sitten maisteriopinnoissa 2002-2010, ensin Erkki Jokisen, sitten Veli-Matti Puumalan johdolla. Valmistunut musiikin maisteriksi 2011.

1990-luvun lopusta karttunut opusluettelo kattaa yli 30 teosta, joista suurin osa tilausteoksia. Tämän lisäksi lukuisia pienempiä teoksia sekä sovituksia kuoroille sekä laulu- ja soitinyhtyeille. Sävellyskilpailuvoitot Haagin kamarimusiikkifestivaalin (2012), Milanon konservatorion (2012) sekä VocalEspoo-festivaalin (2014) kansainvälisissä kilpailuissa, minkä lisäksi mm. sijoitus kolmen parhaan joukkoon Lahden kaupunginteatterin Hopeakuumusiikkiteatterikilpailussa 2003 yhdessä Janne Sundqvistin kanssa.

Merkittäviin suurempiin sävellyskokonaisuuksiin kuuluu kamarikuoro Krysostomoksen tilaama kokoyön Vigilia (n. 60 min.), jonka Ehtoopalvelusosio kantaesitettiin Uspenskin katedraalissa 30.10. 2015 ja Aamupalvelus 4.11.2017. Lisäksi mm. kanadalaisen Le Nouvel Ensemble Modernen tilaama 15-minuuttinen kamariorkesteriteos Time Flowers, joka kantaesitettiin Montréalissa vuonna 2012. Laajamittaisia sovituksia ovat Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia -balettimusiikki turkulaiselle tanssiteatteri Erille vuonna 2014 (vl, cl, vc, acc) sekä Plus Ensemblen 2016 tilaama triosovitus Stravinskyn Kevätuhrista (cl, vc, acc).

Olli Virtaperko

Säveltäjä

Olli Virtaperko kirjoitti ylioppilaaksi Kallion lukiosta vuonna 1992, jonka jälkeen hän opiskeli säveltämistä Edinburghin yliopistossa vudet 1993-1994 Peter Nelsonin johdolla. Hän jatkoi sävellysopintojaan Sibelius-Akatemiassa Tapio Nevanlinnan johdolla, mutta valmistui vasta vuonna 2005 musiikin maisteriksi. Vuodet 1995-2001 hän oli laulajana Ultra Bra -yhtyeessä.

Virtaperko on vuodesta 1995 johtanut Ensemble Ambrosius -kamariyhtyettä, joka on tullut tunnetuksi Frank Zappan musiikin esittämisestä barokkisoittimin. Yhtyeessä Virtaperko soittaa barokkiselloa.

Virtaperkon monipuolinen tuotanto sisältää taidemusiikin keskeisten teostyyppien lisäksi muun muassa bigband-musiikkia, elektronisia instrumentteja hyödyntäviä sävellyksiä sekä teoksia renessanssi- ja barokkisoittimille. Virtaperkon konsertto Romer's Gap sähköisesti vahvistetulle sellolle ja orkesterille valittiin Teosto-palkintoehdokaaksi helmikuussa 2017. Hän toimi vuodet 2011-2014 Tampere Biennalen taiteellisena johtajana ja on lisäksi toimittanut musiikkiohjelmia Yle Radio 1 -radiokanavalle vuodesta 2007, muun muassa "Välilevyjä", "Aikamme suomalaista musiikkia" ja "Jälkikoirat".

Vuonna 2021 Virtaperkolle myönnettiin valtion kolmivuotinen taiteilija-apuraha.

Olli Tukiainen

Pelimusiikin säveltäjä

Olli Tukiainen on Poets of the Fall -yhtyeen kitaristi. Ennen Poets of the Fall -yhtyettä Tukiainen teki kappaleita yhtyeen vokalistin, Marko Saareston kanssa tämän silloiselle yhtyeelle Playgroundille. Lisäksi Tukiainen on toiminut säveltäjänä myös muutamille artisteille kuten Martti Saariselle.

Poets of the Fall on helsinkiläinen rockyhtye, joka perustettiin vuonna 2003. Yhtye on julkaissut seitsemän albumia, joita on myyty Suomessa yli 100 000 levyä ja sillä on hallussaan neljä kultalevyä ja kaksi platinalevyä. Yhtye palkittiin vuoden 2005 debyyttialbumi ja vuoden 2005 yhtyetulokas -palkinnoilla Emma-gaalassa 2006. Poets of the Fallin kappaleita on myös esiintynyt suomalaisissa videopeleissä Max Payne 2 ja Alan Wake.

Sovittajana toimiminen

Jussi Lampela

Sovittaja

Jussi Lampelan on suomalainen kitaristi, jonka päätyönä toimivat sovitus- ja sävellystyöt erilaisille kokoonpanoille konsertteihin, äänilevyille, elokuviin ja televisioon.

Lampela valmistui Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta vuonna 2002, pääaineenaan sähkökitara. Hän haki lisäoppia myös Yhdysvalloista ja Ruotsista sekä opiskeli sävellystä muun muassa Kari Heinilän ohjauksessa. Lampela on ollut ahkera esiintyjä big bandien ja orkesterien riveissä keikoilla ympäri Suomen. Hän on esiintynyt muun muassa UMO Jazz Orchestran, Jean S:n, Markku Johanssonin yhtyeen, Pekka Toivasen yhtyeen, Sinfonia Lahden, Kuopion Kaupunginorkesterin, EBB:n (Espoo Big Band), Tapiola Sinfoniettan, Helsingin poliisisoittokunnan ja The Great Helsinki Swing Big Bandin kanssa.

Oman Jussi Lampela Nonet -yhtyeen kanssa Lampela on tehnyt töitä jo useamman vuoden, lähinnä säveltäjän ja johtajan roolissa. Jussi Lampela Nonetin ja trumpetisti Jukka Eskolan yhteislevy Lampela X Eskola (Ricky-Tick Records 2010) oli vuonna 2010 Emma-ehdokkaana Vuoden jazzlevytyksenä. Lampela X Eskola oli jatkoa Lampelan ensimmäiselle omalle soololevylle Episode 1, joka ilmestyi vuonna 2007.

Pitempiaikaisia yhteistyökumppaneita ja projekteja ovat olleet mm. Vantaan viihdeorkesteri, Oulu All Star Big Band, Jukka Eskolan ja Teppo Mäkysen levytuotannot sekä säveltäjä Pessi Levannon orkestroijana/sovittajana toimiminen useissa suomalaisissa kokoillan elokuvissa. Lampelan sävellysjälkeä on voinut kuulla muun muassa Lepakkomies ja rajanvetäjä -dokumentissa. Viimeisimpiä töitä vuonna 2013 ovat mm. My Fair Lady -musikaalin sovitus kamariyhtyeelle, sovituksia Oulu Sinfonialle sekä Teppo Mäkysen uuden 8-henkisen yhtyeen musiikin sovittaminen.

Lampela on toimii Great Helsinki Swing Big Band ry:n puheenjohtajana sekä opettaa teoria-aineita, yhtyeopetusta sekä kitaransoittoa useissa pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitoksissa, muun muassa Sibelius-Akatemian jazzosastolla, Vantaan musiikkiopistossa, Espoon Pop/jazz-musiikkiopisto Ebelissä sekä Metropolia AMK:n pop/jazz-koulutusohjelmassa.



Yrjö HjElt

Säveltäjä ja sovittaja

Yrjö Hjelt on säveltänyt niin klassista konserttimusiikkia kuin viihde- ja rockmusiikkiakin. Hjelt on tehnyt myös tilaussävellyksiä, muun muassa elokuvamusiikkia mykkäelokuviin Yleisradiolle ja eri orkestereille, teattereille ja lastenmusiikkiproduktioihin. Hän on työskennellyt erityisesti Jukka-Pekka Sarasteen ja Sakari Oramon kanssa. Hänen musiikkinsa tunnetaan taitavasta orkestroinnista ja vivahteikkaasta äänen väreillä nautiskelusta.

Hjelt on toiminut myös orkesterin- ja kuoronjohtajana: hän johti Esbo Kammarköriä vuosina 1985–1895 ja Tapiolan Viihdeorkesteria vuosina 1988–1995. Hjeltille myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 2020.

Hjelt on säveltänyt musiikin mykkäkauden elokuviin Mustalaishurmaaja ja Elämän maantiellä.

Lauluntekijänä toimiminen

Axel Ehnström

Lauluntekijä, sanoittaja, tuottaja

Axel Ehnström tuli tunnetuksi vuonna 2011 Suomen euroviisuedustajana taiteilijanimellä Paradise Oskar, joka oli samalla alku hänen musiikkilliselle uralleen. Hän opiskeli Pop & Jazz Konservatoriolla ja Metropolian ammattikorkeakoulussa, jonka jälkeen hän on tehnyt töitä säveltäjänä ja sanoittajana.

Eurooppalaiset median edustajat valitsivat Paradise Oskarin vuoden 2011 viisujen suosikiksi ja hänelle myönnettiin parhaan ja suosituimman viisuedustajan Marcel Bezencon -palkinto. Paradise Oskarin ensimmäinen albumin Sunday Songs julkaistiin 4. toukokuuta 2011.

Ehnström on tehnyt sävellyksiä muun muassa Lost Frequenciesille, Alle Farbenille, Deependille, Mikael Gabrielille, Pyhimykselle, Teflon Brothersille, Anna Abreulle ja Isac Elliotille. Hän on Elements Musicin listoilla sanoittajana ja säveltäjänä. Ehnström laulaa Lost Frequenciesin Less Is More -albumin ”All Or Nothing” -kappaleella. Hän on myös mukana Pilven Piirtäjät ja Folkhem -yhtyeissä sekä lauloi aiemmin Satin Circus -yhtyeessä.

Jussu Pöyhönen

Laulaja ja lauluntekijä

Jussu Pöyhönen oppi ensimmäiset sointunsa kitaralla 7-vuotiaana ja on tehnyt siitä lähtien omia sävellyksiään. Hänet tunnetaan parhaiten Suurlähettiläät-yhtyeen laulajana ja lauluntekijänä. Yhtyeen esikoislevy Omituisten Otusten Kerho ilmestyi vuonna 1991. Yhtyeeltä on julkaistu kahdeksan albumia ja kaksi kokoelmalevyä, joista useita on myyty kultaa ja yhtä platinaa. Yhtye palkittiin vuonna 1992 Emma -palkinnolla vuoden tulokkaana.

Jussu Pöyhönen teki vuosina 1997 ja 1998 soololevyt Jussu ja Florida. Suurlähettiläät palasi studioon ja lavoille kolmen vuoden tauon jälkeen vuonna 2000.

Vuonna 2011 Suurlähettiläät päätti lopettaa toiminnan toistaiseksi ja Pöyhönen julkaisi vuonna 2013 arvostelumenestykseksi nousseen englanninkielisen sooloalbumin nimellä Bel Vel. Samaan aikaan hän opiskeli Kööpenhaminassa laulunopetusta ja valmistui vuonna 2015 valtuutetuksi Complete Vocal Technique -opettajaksi.

Jussu Pöyhönen on esiintynyt vuonna 2013 musikaalissa Five Guys Named Moe, Samppalinnan kesäteatterissa ja vuonna 2018 Stingin säveltämässä musikaalissa Viimeinen Laiva, Turun Kaupunginteatterissa.

Sanoittajana toimiminen

Sinikka Svärd

Sanoittaja

Sinikka Svärd on suomalainen Juha Vainio -palkittu sanoittaja, joka uransa alkuvuosina toimi erityisesti säveltäjä Esa Niemisen työparina. Svärdin tekstejä ovat sittemmin säveltäneet muun muassa Tomi Aholainen, Petri Laaksonen ja Lauri Tähkä.

Svärd on vuodesta 2004 lähtien toiminut yhtenä Suomen harvoista päätoimisista sanoittajista. Vaikka valtaosa hänen sanoittamistaan lauluista ovatkin iskelmiä, on Svärd tehnyt tekstejä myös kuoroille sekä Äidin maa -musikaaliin, jota on esitetty sekä Espoon että Kuopion kaupunginteatterissa.

Svärdin tunnetuimpia teoksia ovat mm. Katri Helenan "Vie minut", Anna Erikssonin "Kun katsoit minuun" ja "Kaikista kasvoista" sekä Lauri Tähkän "Polte".