Programmering en organisatie: Evenementen Commissie
Bekijk en bestel alvast tijdig al uw kaarten online via Eventbrite zodat u zeker weet dat u overal er (weer) bij kunt zijn. Mochten niet alle kaarten in de voorverkoop zijn verkocht dan kunt u ze ook nog aan de zaal kopen. Let op er zijn slechts 50 kaarten per evenement beschikbaar!
Kijk de foto impressies terug van alle eerdere evenementen op onze FOTOS-pagina of kijk voor een volledig overzicht van alle eerdere activiteiten en ontwikkelingen binnen Het Oude Gemaal op onze ARCHIEF-pagina.
Openingstijden museum
- Vanaf 29 augustus 2019 is het museum en cafe De Pomp alleen geopend op zaterdag en zondag van 11:00 - 17:00.
- Op de zondagmiddag zijn er tevens vrijwilligers aanwezig die waar gewenst een mondelinge toelichting kunnen geven op specifieke onderwerpen.
- Rolstoelvriendelijk, inclusief invalidentoilet.
- Voor zaalverhuur zie onze tarieven.
Entree museum
- Volwassenen - € 4
- Kinderen 13 t/m 17 - € 2
- Kinderen t/m 12 jaar - Gratis
- Museum jaarkaart - Gratis (kaart tonen)
- Vrijwilligers - Gratis (op naam)
- Voor bootjes verhuur - Kijk hier bij Cafe De Pomp.
Nog meer mooie oude foto's op onze Facebook pagina (ruim 700 volgers) en in ons museum!
Via onze Facebook pagina tonen we wekelijks foto's die het oude Heerhugowaard terug uit de vergetelheid halen. Volg ons op Facebook en laat ons doorgroeien naar ongekende hoogten!
1964 Station Heerhugowaard.
Boeken webshop
Online betaling met iDeal. Bezorging gaat via PostNL als brievenbuspakketje. Of als u in Heerhugowaard e.o. woont kunt u het ook na overleg 's avonds ophalen op een prive adres in Butterhuizen en contant afrekenen (zonder verzendkosten uiteraard).
Uitsluitend levering in Nederland. De webshop levert een beperkt assortiment boeken. We streven naar assortiment uitbreiding op termijn.
In de krant gelezen
Het Oude Gemaal, van stoomgemaal naar culturele pleisterplaats aan het water. (Update, uitgave van Xyto Media oktober 2019)
Het Oude Gemaal biedt ook een podium voor jong regionaal talent! (Heerhugowaards Nieuwsblad, 16 september 2019)
Dit is het programma van september 2019 in Het Oude Gemaal Heerhugowaard.
Meer dan alleen een museum (NHD, 14 juni 2019)
Oude Gemaal in het zonnetje (De Koerier, 13 juni 2019) Theo is Henk (Aandewiel)
Vrijwilligers gezocht
Wij zoeken altijd nieuwe vrijwilligers voor:
- Het ontvangen en begeleiden van bezoekers (en verkoop in onze museumwinkel)
- Het ondersteunen van publieksactiviteiten en evenementen
- Het ontvangen en begeleiden van schoolgroepen
- Het onderhoud van de gebouwen, terrein en aanlegsteiger en ondersteuning voor de inrichting van het museumgedeelte
- Het beheer van de museuminventaris
Polder 3D Experience
Weet je nog weinig over de historie van Heerhugowaard en wil je op een leuke wijze en in korte tijd daar toch meer over weten? En ook nog nooit pratende schilderijen gezien? Kom dan vooral langs om onze nieuwe Polder 3D Experience te bekijken!
Reacties bezoekers:
"Erg leuk klein museum over het ontstaan van heerhugowaard en een bezoekje meer dan waard"
"Het oude gemaal van Heerhugowaard is een museum met aantrekkelijke en bijzondere bezienswaardigheden. Er is voor de bezoekers een informatie video waar de geschiedenis van de streek en de noodzaak van het gemaal wordt aangegeven. Het oude gemaal biedt ook ruimte voor expositie en andere functies. bv bruiloften en partijen. Een leuke bijkomstigheid is er voor behoeftige recreanten een stukje van het gebouw als café restaurant is ingericht. Al met al. Het oude gemaal is een bezoekje waard als bezienswaardigheid en als rust moment voor fietser of wandelaar en recreanten die de omgeving van Heerhugowaard willen ontdekken."
"Leuk gelegen. Knap gerestaureerd. Erg klein. Wel leerzaam en vriendelijke ontvangst. Cafetaria met binnen en buiten zitplaatsen. Goed bereikbaar met fiets"
"Dit oude gemaal is als museum mooi verbouwd en aangepast; de mogelijkheid die het horecagedeelte biedt, is een welkome aanvulling."
"Gewoon een keer gaan kijken de moeite waard"
"Borden aan de weg vermelden Café de Pomp, maar er wordt ook een goede lunch geserveerd. Leuke plek om even op te steken."
"Goed onderhouden. "
"Heerlijke plek voor een fiets stop"
"Het is een super leuk museum. Veel te bekijken en er wordt veel uitgelegd. Ook kan je er met je school heen en staan ze daar achter. Gewoon super vriendelijk."
"Lekkere koffie mooie plek!"
"Erg leuk klein museum over het ontstaan van Heerhugowaard een bezoekje meer dan waard"
"Enorm leuke film/presentatie over de geschiedenis van Heerhugowaard."
"Voor kinderen echt een spectaculaire 3D presentatie, over het ontstaan van Heerhugowaard."
Historische personen
Als Poldermuseum vertellen we primair het verhaal over het ontstaan van de polder
Om het ontstaan van de polder Heerhugowaard in een goed historisch perspectief te zetten, moeten wij ver teruggaan in de tijd. Het “Hollands Noorderkwartier” heeft een zeer jonge geschiedenis en is gevormd na de laatste ijstijd, 10.000 jaar geleden. Door de stijging van de zeespiegel vormden zich strandwallen, waarachter de binnenzee verzoette door aanvoer van rivierwater; er vormde zich hoogveen.
Door het “Gat van Bergen” bouwde de Noordzee de kleigronden van West-Friesland op, later door veenmos overwoekerd. Rond het jaar 2000 v. Chr. zwom dan ook, in het huidige Heerhugowaard, een dwergvinvis rond.
De mens vestigde zich op de veengronden en ging het ontginnen (brandstof en goede bouwgrond) met als gevolg inklinking en dus bodemdaling; het land kwam onder de zeespiegel te liggen! Het water is een probleem; het Noorderkwartier dreigt verloren te gaan. Terpen en dijken zijn een voorwaarde voor bewoning. Het is een drassig gebied met vele meren en plassen.
Vanuit Alkmaar wordt op een doorwaadbare plaats een “dijk” aangelegd naar het hoger gelegen vissersdorpje Oterleek, de Huygendijk! Gelukkig, want bij de stormvloed van 1248 ontstaat de “Grote- of Zuider Waert”. De Huygendijk behoedt het Noorderkwartier voor tweedeling.
De West-Friese Omringdijk wordt voltooid en beschermt het binnenliggende land tegen de Noordzee. Echter dit blijkt later een nadeel; de zee brengt geen vruchtbaar slib en dus is de grond van de polder zeer onvruchtbaar. Maar dat weet men dan nog niet.
Zo’n 400 jaar is het meer De Waert een belangrijk vaargebied voor de boeren om hun waren naar de markten van Hoorn en Alkmaar te brengen. In 1620 wordt het idee geboren de Waert droog te leggen en in 1625 op 4 april wordt het Octrooi verleend door de Staten van Holland.
Het grote werk kon beginnen: een ringdijk aanleggen, een ringvaart graven, molens bouwen. 47 molens stonden er in 1634 bij de drooglegging! Het uitgeven van de kavels vond plaats in Alkmaar. Het waterpeil van de polder varieert tussen – 2,5 m NAP in de Noord tot –3,9 m NAP bij het gemaal/museum.
De elektrische bemaling van nu krijgt toch weer een deel van de energie bij een windmolen vandaan, de moderne windturbine. Een moderne windturbine kan zoveel vermogen leveren dat die in staat is om vier gemalen van energie te voorzien zoals die nu achter het Poldermuseum aan de Huigendijk staat....
Van Poldergemaal tot Poldermuseum
De drooglegging van De Grote Waert was in 1631 gerealiseerd met behulp van 47 molens. Daarna door stoom-, diesel en elektrische bemaling drooggehouden.
Het Poldermuseum Heerhugowaard is gevestigd in het voormalige Poldergemaal uit 1877 aan de Huigendijk, de zuidelijke ringdijk, waar de polder het diepst is, 3.90m onder NAP. In het noorden is de polder hoger, 2.50m onder NAP, en al het water stroomt dus af naar het enige uitslaande gemaal.
- In 1877 werd het eerste gedeelte van het gemaal gebouwd, daar waar eerder de poldermolens aan het zuideinde van de Oostertocht stonden. Twee stoommachines, samen goed voor 120 pk met schroefpompen (vijzels) werden geplaatst.
- Van 1889 werd het gebouw vergroot en in 1907 waren er twee stoommachines van elk 210 pk en 2 centrifugaalpompen in bedrijf. Zij deden hetzelfde werk als in 1629 de 47 molens met scheprad !
- In 1935 werden de stoommachines vervangen door 2 dieselmotoren, terwijl in 1941, in oorlogstijd, er 2 elektromotoren gekoppeld werden aan dezelfde pompen als de diesels. Afwisselend werden ze gebruikt om per minuut 350 m3 water te verpompen. In 1961 werd de vroegere ketelruimte ingericht als vergaderruimte voor het Polderbestuur. Het oude polderhuis bij Vroneroord was te vervallen.
- In 1972 werd een aanvang gemaakt met de automatisering van het waterbeheer in de polder, tevens een volledig geautomatiseerde krooshek reinigingsinstallatie achter het gemaal aangebracht.
- In 1979 bij het 350-jarig bestaan van de polder en toen de polder deel ging uitmaken van het Waterschap Groot Geestmerambacht, werd de vergaderzaal als museum ingericht en de Stichting “Den Huygen Dijck” opgericht.
- In 1994 zijn de bijna 100 jaar oude pompen voorgoed tot stilstand gebracht en nam het nieuwe gemaal hun taken over. De Stichting heeft toen het gehele gebouw van het Waterschap overgenomen en als museum ingericht.
- Al deze wapenfeiten zijn in de pompenruimte van het museum te zien op fraaie plaquettes aan de wanden, onder vermelding van de namen van het toenmalige polderbestuur. De pompen uit 1907 met bijbehorende apparatuur; een prachtig houten schaalmodel van de stoommachine met ketel en pompen, evenals de vergadertafel en stoelen van het polderbestuur zijn te zien in deze ruimte, waar men tegenwoordig ook kan trouwen !
- Vanuit de bedieningsruimte van de krooshekreinigers installatie heeft men een fraai uitzicht op het zuidoostelijk deel van de Stad van de Zon, waar het water weer de ruimte krijgt !
- Een belangrijke educatieve taak van ons museum is om de inwoners, maar vooral de jeugd van Heerhugowaard kennis te laten nemen van het verleden en het ontstaan van de polder. Ook om hen ervan te doordringen dat wij gemiddeld ‘3 meter onder zee’ wonen en dat het overtollig water vroeger, nu en in de toekomst uit de polder in de ringvaart gepompt moet worden. Het blijft voor altijd “pompen of verzuipen”!