LES ESCLETXES DEL PAPIOL

Sortida als nostres entorns

FITXA:

Quan?: dimarts, 15 de novembre

Sortida: a les 8.30 h a l'institut, a la porta de l'avinguda de Ragull (a les 8.15 h a l'aula per passar llista)

Què cal dur?: Cal dur aigua i esmorzar (recordeu utilitzar embolcalls reutilitzables!). Roba i calçat còmodes i abric.

Arribada: aproximadament, a les 14.00 h a l'institut, a la porta de l'avinguda de Ragull.

L'alumnat de 4t d'ESO tindrem el plaer de passejar per les escletxes del Papiol i pujarem a l'Ermita de la Mare de Déu de la Salut i els més agosarats pujarem al Puig Madrona (amb sorpresa inclosa).


1- Començarem visitant "Les Escletxes".

Les Escletxes al municipi del Papiol són unes esquerdes naturals de certa espectacularitat situades a la serra de Collserola vora el Puig Madrona. Obertes en una unitat de roca calcària d'edat miocena, han sigut ocasionades per l'assentament damunt un terreny argilós i estovat per filtracions naturals. Tenien renom internacional, però foren gairebé destruïdes els anys cinquanta, en fer ciment de la seva pedra, malgrat l'oposició de l'ajuntament. Algunes d'elles són actualment visitables pel seu interior.


2- L'Ermita de la Salut, d'origen visigòtic del s. IX i reformada pel romànic del s. XI de ben segur us sorprendrà molt positivament. A més a més podem fer un descans a l'àrea de pícnic, abans d'emprendre la marxa.


3- L'ascensió del Puig Madrona, que forma part del catàleg dels 100 cims de la FEEC (Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya) és el més septentrional de la Serra de Collserola. A dalt gaudirem d'unes vistes magnífiques. Des d'aquí tornarem a l'Ermita de la Salut per iniciar el camí de tornada per una pista ampla de passejada, diferent al camí d'anada.

Activitat en grups: Durant tota l'excursió, en grups de 8-10 persones, se'ns demanarà una sèrie de propostes per ser més conscients del nostre entorn. Aquí teniu el document amb les propostes.

Important: NO US DESVIEU DEL CAMÍ PROPOSAT!! CAL SEGUIR SEMPRE EL CAMÍ MARCAT PER LA PROFESSORA QUE VA AL DAVANT!!

Geografia

El Papiol es troba a l’esquerra de la confluència de la Riera de Rubí amb el Llobregat, sota els contraforts de la serra de Collserola (Puig Madrona, 336 m).

L'ermita de la Salut

És situada en un coll, al vessant meridional del Puig Madrona. Per arribar-hi, des del Papiol cal seguir uns 3 km la pista que, per les Escletxes, va a Valldoreix. Des de Valldoreix s’ha d’agafar la carretera que va a quadra de Canals i a Can Montmany, des d’on s’hi arriba en menys d’1 km.

L'edifici es desenvolupa en una sola nau, amb capçalera trevolada. La part preromànica, de cap al segle X, abasta les dues terceres parts de ponent de la nau, i se suposa que devia estar coberta amb encavallades de fusta. D'aquesta fase és la finestra geminada de la façana de ponent i la finestra esqueixada senzilla del costat de la porta. Les parets de l'antiga construcció preromànica eren més primes i foren reformades interiorment a la reforma romànica. Els pocs elements conservats d'època preromànica (a part de l'estructura de la planta) són dues finestres, una doble separada per una petita columna de capitell corinti i una altra finestra que va quedar mig tapada per haver-s'hi afegit posteriorment un petit contrafort que en tapa just la meitat. La coberta és de volta de canó sostinguda per quatre arcs torals i s'hi afegiren els contraforts. La porta d'accès, situada a migdia, és posterior a l'edificació original,possiblement de finals del segle XII, i està resolta amb dos arcs dovellats en degradació i timpà llis. És romànica però se suposa que s'obre al mateix lloc que s'obria la porta original del temple preromànic. L'absis principal presenta decoració d'arcuacions entre lesenes. La part de ponent de la nau conserva l'aparell i dues finestres preromàniques.

Al terre, s'endevinen restes constructius probablement corresponents a l'antiga casa de l'ermità, que va ser eliminada l'any 1972, i d'altres desconeguts.

Observacions:

Una nota confusa provinent de l'historial de la família de Can Doménech i feta a principi del segle XIX, parla d'un ritual particular: "els avis havien sentit dir dels seus avis com anaven a missa a Sant Pere de Madrona i que si no hi podien anar la seguien per focs que feien a dalt del Puig". (Jordà, 1998: 64).

L'Aplec de la Salut és una festa molt papiolenca, que organitza la Parròquia de Santa Eulàlia del Papiol amb el suport de l'Ajuntament de la localitat i diverses entitats i associacions locals.

La celebració comença dissabte. La preservació de l'entorn natural del Parc de Collserola impedeix seguir una tradició que havia estat consolida, d'acampar a l'entorn de l'ermita per passar la nit de dissabte, amb una guitarra al voltant d'un foc, per exemple, o fer un concurs d'arrossos. Afegida a la construcció de culte, hi havia la casa de l'ermità, els fonaments de la qual encara semblen visibles al terra. Aquesta casa fou eliminada l'any 1972 (Faura Arís, 1996: 109).

durant la Guerra Civil Espanyola fou saquejada, fet que no afectà l'edifici.

Les Escletxes.pdf