MATAGALLS

Sortida al Matagalls

FITXA:

Quan?: dijous, 17 de novembre

Sortida: a les 7:45 h a l'institut, al pati de l'avinguda de Ragull.

Què cal dur?: Cal dur aigua, esmorzar (entrepà + fruita fresca i fruits secs, recordeu utilitzar embolcalls reutilitzables!). Roba i calçat còmodes i abric.

Grups 3C i 3D: heu de portar mapes topogràfic 1 i 2 Collformic-Els Cingles-Matagalls i els perfils topogràfics.

Arribada: aproximadament a les 15:00 h a l'institut, a la porta de l'avinguda de Ragull.

INFORMACIÓ I DESCRIPCIÓ DE LA SORTIDA

El Montseny va ser declarat parc natural el 1978 i més tard per la UNESCO Reserva de la Biosfera el 1987. El seu nom prové del llatí Mont Signis (muntanya senyal) donat pels romans en la seva aproximació per mar a la península. Té tres espais diferenciats, el Turó de l'home amb 1703 m. i Les Agudes 1.703m, per una banda (oest), el Matagalls amb 1.697m. i a ponent l'altiplà de la Calma, amb el cim més emblemàtic del Puig Drau de 1.344m.

El nostre recorregut parteix des de Collformic a 1145 m d’altitud fins al cim del Matagalls, des d'on farem el mateix recorregut de tornada en sentit contrari.

El sender parteix des de Collformic a 1145 m d’altitud i està senyalitzat per les marques del GR 5-2 fins al cim del Matagalls.

Abans d’iniciar la ruta cal considerar que el GR 5-2, com totes les rutes de Grans Recorreguts, estan marcades per dos segments paral·lels de color blanc i vermell que ens indica el traçat del camí. Per tant, per no perdre’s cal tenir en compte les consideracions següents:

Aquesta marca ens indiquen que anem pel camí correcte.


Aquesta marca ens indiquen que anem pel camí correcte.



Aquesta marca ens informa que el camí fa un gir.

Aquesta marca ens indica que ens hem desviat del camí correcte. Tornarem enrere fins arribar a la última marca que vam veure i buscaren el camí correcte.




Iniciem la pujada al cim del Matagalls des del port de muntanya de Collformic (1145 m). Darrere nostre tenim el restaurant i, just davant, a l'altra banda de la carretera, trobem les escales per on comença l'ascensió.


Als pocs metres de l’ascensió trobem la creu de Collformic. Aquest monument recorda una tràgica història i és que van morir un centenar de persones a mans del carlins l’any 1874.


Continuem per un tram empedrat amb escales. Tot fet amb les roques de la zona, pissarres i esquists.


Des d’aquest tram i en direcció mar (a l’est) podem contemplar la vall que forma la riera de Collformic, una afluent de La Tordera que passa pel poble del Montseny.


Seguirem per la carena dels roures i travessarem un petit bosc, que com el seu nom indica predominen els roures.

El camí continua entre arbusts i prats fins arribar al Turó del Pla de la Barraca

A l’arribar al Turó del Pla de la barraca haurem salvat un desnivell d’uns 250m i ara el camí ens ofereix un petit descans.


Passarem molt a prop del cim del Turó del Pla de la Barraca i continuem uns metres més fins arribar a una depressió circular d’origen antròpic. És una bassa de neu. Aquí ens esperarem i farem un reagrupament. Un petit descans per a iniciar la pujada al Turó Gros.


Des de la bassa de neu ens queda a l’est el Turó Gros, segon i últim desnivell fort que haurem de salvar abans d’arribar al Matagalls. Uns 160m de desnivell en poc recorregut.


En la pujada al Turó Gros és fàcil perdre de vista les marques blanca i vermella del GR, per això també s’acostuma a indicar fites com l’acumulació de roques (fotografia) que també ens indica per on passa el camí.

Nosaltres salvarem el cim pel camí que marca el GR i que es situa a l’esquerre (nord) del Turó Gros.


Gairebé a prop del cim del Turó Gros podem observar el Matagalls i el traçat que fa el sender. Continuarem pel camí fins arribar a una zona planera, és el Collet de l’Estanyol, situat entre el Turó Gros (a l’oest) i el Turó de la Morera (a l’est).


Al Collet de l’Estanyol farem una petita parada i l’últim reagrupament abans d’arribar al cim del Matagalls, que ja el tenim bastant a prop.


Continuarem el camí fins arribar al cim del Matagalls a 1697m d’altitud. Al cim hi ha una creu en homenatge a Mossèn Cinto Verdaguer.


Des del cim podem observar les grans unitats del relleu.

Al nord, els Pirineus. Al nord-est el Cap de Creus, Montgrí i Illes Medes. Cap a l’est Serralada Transversal i Serralada Litoral.

Al sud-est Serralada Litoral, Depressió Vallès, Collserola, Barcelona...

Des del sud a l’oest la depressió del Vallès, la Serralada Prelitoral amb Sant Llorenç del Munt, Montserrat...

A l’oest en primer terme la plana de Vic, al fons, si el dia és clar fins i tot es pot veure la Serra del Montsec.


Després d'un breu descans que aprofitarem per recuperar energia iniciarem el camí de tornada, ara tot és descens.