Bespannen en meer ...

Bespanning

Een goede bespanning komt tot stand door afstemming van speelstijl, het racket, type snaar of snaren en specifieke wensen.

Hardheid van de bespanning (Dynamic Tension) is daarbij het sleutelbegrip. Verschillende rackets met eenzelfde hardheid (DT-waarde) zullen wat de bespanning betreft dan ook altijd gelijkwaardig aanvoelen terwijl verschillende rackets bespannen met 25 kg heel erg van elkaar kunnen verschillen!

Om altijd tot een voorspelbaar resultaat te kunnen komen moet je de invloed van alle variabelen kennen, betrouwbare apparatuur gebruiken, een constante werkwijze hebben en vooral: METEN en LEREN!!!

Daarom wordt ieder nieuw bespannen racket nagemeten of de beoogde hardheid is gerealiseerd.

Babolat Racket Station


Deze machine is in 2016 uitgekomen en is op enkele punten "verbeterd" ten opzichte van de Babolat Star 5. Nu was de Star 5 al een heerlijke machine om op te werken, maar dit Racket Station is een waar feest.

HEAD TE-3300

Deze geheel nieuw ontwikkelde machine is in 2017 uitgekomen. Hij is behoorlijk uitgebreid en heerlijk om op te werken.

Dynamic Tension (DT)

De DT waarde geeft de hardheid van een bespanning aan, dit is niet hetzelfde als de spanning op een enkele snaar (uitgedrukt in kilogrammen). Er bestaat wel een (te berekenen) relatie tussen deze twee, maar dan moeten ook variabelen als bladgrootte, snarenpatroon en soort snaar meegenomen worden.

De DT-waarde beïnvloed de speeleigenschappen POWER en CONTROL van het racket.

Om een ​​maximale prestatie te krijgen van racket en speler streef je naar een optimale afstemming van hardheid op de speelstijl van een speler.

Definitie:

Dynamic Tension is de kracht (van een bal) die nodig is om het snarenbed 1 cm in te drukken in de sweet spot en wordt uitgedrukt in kilopond per centimeter.

Een DT waarde van 40 is hard (en nog harder is eigenlijk zinloos).

Een DT waarde van 28 (deze waarde kan aanleiding zijn voor een verse bespanning).

De DT is de enige realistische en precieze waarde die kan worden gemeten op een bespannen racket.

Er zijn verschillende instrumenten die de DT-waarde kunnen meten, zoals:

  • De ERT300 (Beers);

  • De "Stringlab2" (Stringway).

ERT300

Een erg praktisch apparaatje wat je makkelijk bij je kan stoppen en waarmee je in luttele seconden de hardheid van de bespanning kan bepalen.

De werking van het apparaat is gebaseerd op de relatie tussen frequentie (door vibratie van het apparaat) en hardheid.

Ik heb hem altijd in mijn tennistas zitten!!

StringLab2

Een echt precisie-instrument die de kracht meet om de bespanning over een bepaalde afstand in te drukken.

Met ditzelfde instrument is ook de stijfheid (RA-waarde) van een racket te meten.

Iedere bespanjob eindigt met een meting van de hardheid, dus de stringlab2 ligt naast de bespanmachine en de PTC.

prince Tuning Centre

Met de PTC kunnen drie eigenschappen van een racket worden gemeten:

1. Het swingweight

Swingweight is de weerstand van het racket tegen een cirkelvormige beweging, en waarschijnlijk de belangrijkste karakteristiek om vast te stellen wat het gevoel en de manoeuvreerbaarheid van een racket is tijdens het spelen. Rackets met een groter swingweight voelen zwaarder en minder manoeuvreerbaar aan dan een racket met een lager swingweight met hetzelfde (statische) gewicht en balans.

2. De balans

De balans van een racket is de plaats van het zwaartepunt. Ligt deze precies in het midden, dan spreek je van een "Even Balanced" racket. Ligt het zwaartepunt niet in het midden, dan spreek je van een "Head Heavy" of een "Head Light" racket en dit wordt uitgedrukt in punten (1 punt is 1/8 inch, ~3 mm).

3. Het gewicht

En dat spreekt voor zich.

yonex precision scan

Ook een tuning apparaat die vooral ten aanzien van de meting van de balans een andere methode hanteert. De scan is uitgerust met 3 weegschaaltjes waar het racket (plat) op wordt gelegd. Binnen enkele seconden wordt het gewicht en de balans weergegeven.

Naast het swingweight introduceert Yonex het begrip "Performance Swing". Hierbij wordt de waarde "berekend" op basis van het Swingweight + gewicht en is zo een meer precieze waarde voor de tennisslag als "double pendulum".

Vervangen grommets/bumper

Als grommets (de "buisjes" waar de snaar mee door het frame wordt gevoerd) zijn beschadigd of zijn afgebroken dan beschermen ze de snaar niet meer optimaal. Grommets kunnen individueel vervangen worden, of het racket kan voorzien worden van een gehele nieuwe set.

Hetzelfde geldt voor het racket als de bumper beschadigd is.

Als ik de grommetset niet op voorraad heb (en deze is nog wel leverbaar), dan moet met enkele dagen levertijd rekening worden gehouden.

Nieuwe basisgrip

Het vervangen van de basisgrip is een kleine moeite (en kun je er normaal gesproken op wachten). Ik heb grips van verschillende merken met verschillende eigenschappen als dikte, stroefheid, absorptievermogen en kleur.

Verdikken grips

Er zijn verschillende mogelijkheden om de gripgrootte aan te passen:

  • Gebruik van een overgrip (zijn er in verschillende diktes)

  • Dikkere of dunnere basisgrip (variërend van 1,55 - 2,35 mm)

  • Vervangen gripschaal (alleen bij sommige merken/types mogelijk)

  • Verdikken van de grip door middel van een krimpkous onder de basisgrip. Hierin kun je verdikken tussen een 1/2 en 2 gripmaten. Dit voegt ongeveer 20 gram (per gripmaat) aan gewicht toe, wat de balans wat zal verlagen en het swingweight zal een heel klein beetje hoger worden.

Matchen rackets

Als je in het bezit bent van twee of meer dezelfde rackets, dan is het interessant om ze eens bij mij te laten opmeten.

Vaak zitten er in dezelfde rackets toch (voelbare) verschillen, wat zichtbaar wordt met het meten van het Swingweight, balans en gewicht. Deze verschillen zijn meestal door middel van tuning op te heffen (zie "Tuning").

Tuning

Tuning omvat het aanbrengen van kleine hoeveelheden gewicht (lood en/of siliconen) op specifieke plaatsen op het racket teneinde de eigenschappen gewicht, balans en swingweight te wijzigen.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar wat meer "plow through" in je racket, dan kunnen we (samen dus) in enkele sessies (tunen en spelen) bepalen wat de prettigste aanpassing is. Het mooiste is dan om deze definitieve aanpassing onzichtbaar onder de (nieuwe) grommetset weg te werken.