Prinsipper for SFO


SFO i Trondheim kommune har fire prinsipper som danner grunnlaget for hvordan vi utformer tilbudet vårt. De fire prinsippene er:


Lekens betydning:

Lek er læring og skal være en vesentlig del av tilbudet som gis i SFO. “Lekens betydning” er viktig for å finne gjennomtenkte lekemuligheter ute og inne samt tilnærmingen de voksne har til barns lek. Tilbudet i SFO skal legge vekt på varierte aktiviteter og mestringsopplevelser, der rom for ro også er en naturlig del av aktivitetstilbudet. Leken er frivillig og indre motivert. Lek er aktivitet tilsynelatende uten et umiddelbart formål og er i stor grad preget av frivillighet. Lek kan utføres alene eller sammen med andre og spiller en viktig rolle i barns læring og utvikling. SFO er en ypperlig arena for å fremme dette.

På Nypvang SFO er vi heldige å ha mange muligheter for turer i nærområdet og vi kan benytte oss både av skolens Gapahuk og Grillhytte for aktiviteter med spisset innhold. I Grillhytta kan vi ha lesestund, bålkos og enkel matlaging. Ved Gapahuken kan vi være ute og lage bål uansett vær og årstid. Ellers benytter vi både gymsal og bygdarom til lek og fysisk aktivitet.

Relasjonskompetanse

Det er viktig for Nypvang SFO å bygge på prinsippet om at relasjonskompetanse er en grunnleggende ferdighet for å kunne inkludere andre og delta i et fellesskap. Relasjonskompetanse handler om evne til å løse konflikter, ordne opp når man er uenige slik at vi sammen skaper rom for utvikling av vennskap. De ansatte veileder barn i ulike situasjoner og har en felles forståelse for hvordan vi møter barn. Som ansatt i SFO skal man jobbe kontinuerlig for at alle barn skal oppleve tilhørighet.


Relasjonell kapasitet og strategier for hvordan vi jobber med barn som har særlige støttebehov i hverdagen, krever at vi sørger for en god dialog med foresatte og barnet. Barna opplever mange ulike aktiviteter i løpet av en dag på skolen, fra undervisning, friminuttsaktiviteter og SFO i et og samme bygg. Det betyr at de voksne må kunne orientere seg i komplekse relasjoner og situasjoner i og rundt barna som er på SFO.


Barns medvirkning

Barn har rett til medvirkning og skal kunne få gi uttrykk for sitt syn på den daglige virksomheten i SFO jmf. Grunnloven § 104 og FN’s barnekonvensjon art.12 nr.1.


På Nypvang SFO er det viktig at barna opplever voksne som legger til rette for at de kan bidra til innhold i SFO tida. Felleskap er viktig for barn og når man opplever å være aktivt med i å skape noe sammen viser forskning at dette skaper både læring, gode relasjoner, kreativitet og kritisk tenkning hos barn. Å kunne medvirke i eget liv i tiden de er på SFO har også en egenverdi. Medvirkning er en del av å ta ansvar for seg selv og utvikle selvstendighet. Vi har barnemøter hvor barna får medvirke og si noe om hva de ønsker å gjøre.


Hele barnet hele dagen

På Nypvang skal de voksne samarbeide og legge til rette for at både barn og foresatte opplever et felles lag som samarbeider, selv om oppdrag og mål kan være ulike. Dette krever et godt samarbeid mellom skolen, foresatte og barna. Det forutsetter også at personalet i SFO ser hele dagen under ett og er komplementerende til undervisningsdelen. Barn og foresatte skal oppleve at det blir gjort en innsats rundt barnets helhetlige hverdag, noe som favner alt fra å tilby et måltid, gi nødvendige medisiner, gi omsorg, tilsyn, tverrfaglig samarbeid og mye mer. Tilnærmingen til dette vil være på gruppenivå.