Årsplan

Nidarvoll og Sunnland barnehager

Om årsplanen

Årsplanen for Nidarvoll og Sunnland barnehager skal presentere mål og innhold for det pedagogiske arbeidet inneværende barnehageår. Det skrives både en generell og en spesifikk del.


Samarbeidsutvalget vedtar årsplanen. Foreldre og ansatte har mulighet til å påvirke innholdet i årsplanen gjennom sine representantene og innspill forøvrig i planprosessen.


Årsplanen er overordnet for alt pedagogisk arbeid på enheten, og fokuserer på hva som er spesielt viktig for oss som enhet.


Planen er så generell at det skal være rom for å tilpasse arbeidet i.f.t. endringer i barnegruppene, som ofte skjer i august hvert år. Velkomstbrev til foreldre, periodeplaner og andre dokumenter, ivaretar mer spesifikke pedagogiske valg som gjøres på enkelte avdelinger og baser på begge barnehagene våre.


Årsplanen bygger på:


Enhetsavtalen beskriver overordnede mål for oppvekstområdet i Trondheim kommune, og tiltak vi skal gjennomføre for å oppnå disse.


Årsplanen gir rammer for at Nidarvoll og Sunnland barnehager skal være en lærende organisasjon, der vi er i utvikling, og hele tiden tilpasser driften av barnehagen til barnas, foreldrenes og samfunnets behov.



Trondheim, 05. mai 2021


Jan Roger Aukan

enhetsleder

Visjonen vår

Hele enheten er samlet om visjonen ”Sammen – på jakt etter magiske øyeblikk!”. Dette er siktestjernen vår i alt arbeidet vi gjør. Noen stikkord er:

  • samarbeid og medvirkning

  • fokus, interesse, engasjement og kompetanse

  • små og store øyeblikk

Les mer om visjonen vår

”Sammen” – samarbeid og medvirkning

”Sammen” er et sentralt ord i visjonen vår! Vi vet at dersom vi jobber godt sammen, kommer vi lengst! Da oppnår vi flest magiske øyeblikk. Vi skal sammen med barna, sammen med kollegaene, og sammen med foreldrene og andre samarbeidspartnere, jobbe på en slik måte at vi oppnår så mange ”magiske øyeblikk” som mulig. Medvirkning er en sentral faktor i dette: Barn, foreldre, og alle i personalet skal få påvirke på en slik måte at det blir motiverende og meningsfullt for hver enkelt!

”På jakt” – fokus, interesse, engasjement og kompetanse

Det at vi skal være ”på jakt”, sier noe om holdningen vi skal ha i arbeidet. Vi skal aktivt prøve å oppnå disse magiske øyeblikkene i alt vi driver med. For oss holder det ikke bare å være til stede på jobb. Hver enkelt skal ha fokus i arbeidet, og sammen med de andre legge til rette for de gode opplevelsene hver dag. For å klare dette må vi ha folk som er genuint interesserte i barn, og virkelig vil noe med jobben i barnehagen.

Å bli en god ”jeger” forutsetter også kompetanse. En god ”jeger” vet hva han vil oppnå, vet hvordan en mest virkningsfullt skal opptre, og griper øyeblikket når sjansen er der.

Mange slike ”magiske øyeblikk” skjer blant barna hver dag i leken, rundt matbordet, ute o.s.v. Det handler altså om å være oppmerksom, og gi disse oppmerksomhet. Det vi setter fokus på, får vi mer av!

”Magiske øyeblikk” er målet

For oss kan ”magiske øyeblikk” være så mye. Det kan være de små fantastiske øyeblikkene i hverdagen, eller større felles opplevelser. Kjennetegn på disse ”øyeblikkene” kan være:

  • Blikk, smil, latter, humor og glede

  • Følelser av fellesskap – tilhørighet - vennskap – tillit

  • Hjelpsomhet og omtanke

  • Ny mestring og oppdagelser – ”det går opp et lys” - forståelse

  • Utforsking og læring

  • Opplevelser: Gode - nye - varierte

Listen kunne vært lang, men dette er noen av de viktigste kjennetegnene på de ”magiske øyeblikkene” vi jakter på! Hverdagsrutinene og leken er viktig for oss, og her finnes det uendelig mange muligheter til å legge til rette for dette. Samtidig legger vi vekt på å legge til rette for varierte opplevelser i og utenfor barnehagen.

Våre grunntanker

På Nidarvoll & Sunnland barnehager arbeider vi ut ifra en holdning om

  • en tro på menneskets iboende muligheter

  • en dyp respekt for barnet

  • en overbevisning om at alle barn er født kompetente, med en sterk drivkraft til å utforske verden rundt seg.

Grunntankene for vår pedagogiske virksomhet er sammenfattet i nøkkelordene under.

Omsorg

Omsorg er vår primæroppgave. Det handler om å møte alle barn med et åpent blikk, varme, interesse, og sensitivitet for barnets behov. Relasjoner mellom barna og personalet skal preges av tillit og en trygg tilknytning. Vi skal legge til rette for et miljø preget av omtanke for hverandre, og hvor barnas egne omsorgshandlinger anerkjennes. Innenfor våre strukturelle rammer skal hverdagen i barnehagen preges av forutsigbarhet, glede, humor og en positiv atmosfære, som igjen vil danne et grunnlag for trygghet.





Trygghet

Trygghet er en forutsetning for trivsel, tilhørighet og gode sosiale relasjoner. Dette er et viktig utgangspunkt for at barn kan lære, utvikle seg og finne glede i barnehagehverdagen.

Personalets rolle som trygg base for barna er essensiell for å støtte barns utforskning og hjelpe dem å regulere følelsene sine. Barnehagene i Trondheim kommune benytter "trygghetssirkelen" som en viktig del av sine arbeidsverktøy. Les mer under.

Trygghetssirkelen

Se og les mer om tilknytning og trygghetssirkelen på f.eks. Norsk psykolog forenings sin nettside





Lek

Barnehagen skal være en arena for lek, læring og danning. De lærer mye om seg selv, andre og verden for øvrig gjennom leken. Barn er født med en trang til å utforske verden og omgivelsene rundt seg. Barna bruker leken til å bearbeide inntrykk og uttrykke fantasi og følelser. De utvikler vennskap og oppøver sosiale- og språklige ferdigheter. Leken har en egenverdi og er sentral i barnas hverdag, den frie leken må derfor gis rom for i dagsrytme, og gjennom gode møteplasser. Personalet kan stimulere til lek gjennom å tilrettelegge det fysiske miljøet, bidra inn i leken og sammen oppleve glede og fellesskap.





Medvirkning

Demokrati er en viktig grunnstein i vårt samfunn. Barn skal få medvirke i sin egen hverdag. Barnehagen skal være en god arena for å ytre seg, bli hørt og delta i å fremme et inkluderende fellesskap. Gjennom å arbeide prosjektbasert med utgangspunkt i barnas interesser og forutsetninger, kommer barns stemme til uttrykk.


Personalet skal gi rom for barns undring, og støtte deres utforskende og skapende prosesser.

De skal opptre som trygge voksne som setter grenser, og samtidig er anerkjennende og ser det enkelte barnet- og gruppens behov. Barn er ulike og vi ønsker å legge til rette for et mangfold av uttrykksformer. Barns uttrykk involverer alle sansene og anvender mange ulike språk: billed-, tale-, tegn-, skrift- og kroppsspråk, bevegelse, musikk, drama og matematikk. Personalets gode blikk og hørestyrke blir derfor viktig for å gi rom for barns medvirkning.





Viktige satsinger

Gjennom årene har vi funnet frem til noen satsinger som er spesielt viktige for oss, og samsvarer med grunntankene for vår pedagogikk presentert over. Disse fire områdene er presentert i punktene under.

Les om vårt miljøarbeid og "grønt flagg"

Å øke bevisstheten på hvordan vi best tar vare på jorda vi bor på, samt menneskene rundt oss, er en oppgave vi prioriterer høyt ved enheten. Barnehagene våre vektlegger dette noe ulikt bl.a. ut fra forutsetningene på uteområdene og tradisjoner. Å bruke naturen og nærområdene våre, mener vi er viktig for at barna skal bli glade i, og ta vare på naturen. Utelivet må selvfølgelig tilpasses barnegruppen ut fra deres forutsetninger.


Begge barnehagene våre har ”grønt flagg”-sertifisering gjennom organisasjonen Grønn Barneby. Dette forplikter oss på målrettet jobbing med miljøtiltak. For å få beholde flagget, må vi hvert år dokumentere nye varige miljømessige tiltak vi vil jobbe med. Barnehagene har hatt ulike tiltak som følges opp videre.

Egen plan skrives i.f.t. ”Grønt flagg” hvert år i den enkelte barnehage, i tillegg til at arbeidet beskrives mer konkret i de spesifikke delene av årsplan.


Eksempler er dyrehold (fjøs med høns på Nidarvoll bhg), dyrking i drivhus, kildesortering, strømsparing, grønnsakshage, kosthold, men også miljømessige tiltak som går mer på det ”sosiale” som «Barn hjelper barn».

Vi dyrker

Vi høster poteter

Vi steller med hønene våre

Vanning og stell

Les om "Barn og rom"

Rommet blir den tredje pedagog, når de er innredet og utstyrt på en slik måte at de hjelper oss til å nå målene for virksomheten.

Barna skal møte et rikt allsidig miljø, med inspirasjon til lek, utforsking, og møteplasser for barn. Barna skal trekkes mot lekeplassene.

Atmosfæren i rommene skal oppleves god, og møteplassene skal være tilrettelagt for ”magiske øyeblikk” gjennom samarbeid, lure blikk, humor, læring osv.


For å klare dette skal vi ha møteplasser:


  • som er tydelige på hva de tilbyr

  • tilpasset med tilgjengelig relevant utstyr og materialer

  • med plass til flere barn, og gjerne med plass rundt aktiviteten

  • som er skjermet, og dermed gir mulighet for mest mulig konsentrert lek

  • med voksne tilgjengelig for støtte og inspirasjon

  • med variert materiale og utstyr på de ulike møteplasser

  • utstyr og leker byttes ut fra tid til annen for å gi variasjon


Klarer vi dette er det store muligheter for at barna selv lærer mye gjennom sin lek og skapende arbeid. De voksne skal selvfølgelig være nær og støttende i barnas læreprosesser.


Enheten deltar i utviklingsprosjektet ”Barn og rom”, som er en del av Trondheim kommunes kvalitetsprogram.

Varierte lekemiljø

Areaner for å leke

Ulike møteplasser ute

Pinneparken på Sunnland bhg

Les om "La mæ få klar det sjøl"

Barna skal gis mulighet til å mestre mest mulig selv, noe som henger nøye sammen med barns medvirkning. Vi har over flere år fokusert spesielt på dette gjennom prosjektet ”La mæ få klar det sjøl!” (”Ergonomi og pedagogikk - hånd i hånd!”). Vi tror at barn kan mye, og vi lar de få anledning til å prøve selv. Se presentasjonsvideo.

I hverdagssituasjoner jobber vi derfor med å fremme barns mestring og selvstendighet. Mange voksne har behov for å styre «hjelperefleksen» og gi plass til barnas initiativ. Gevinsten er også bedre ergonomi, og dermed mindre belastninger på personalet. Helt fra starten av oppmuntrer vi til at barna skal klatre opp selv, dekke av fat og kopp, kle på seg selv o.s.v.

Dette er også med på å styrke barnas motoriske utvikling. Underveis får barna oppmuntring og personalet benevner hva som er lurt å gjøre, og hva som forventes. På denne måten oppøves også barnas språklige forståelse. Barna deltar i forberedelser til måltid, og må forholde seg til tall og matematikk. Denne måten å jobbe på gjør alle hverdagssituasjoner til god pedagogikk.





Les om våre gode grunnsystemer

Vi har vektlagt at gode grunnsystemer er et viktig utgangspunkt for tilbudet vi gir. Dette gjelder på alle plan i organisasjonen vår.


I arbeidet med barna jobbes det stadig med å tilpasse dagene i barnehagen, for at dagene skal bli best mulig for alle barn.


Eksempler på spørsmål vi stiller oss da er:

  • når og hvordan tilrettelegge for overganger mellom aktiviteter / gjøremål?

  • hvordan gjennomfører vi måltid best mulig?

  • hvordan kan barn medvirke i ulike situasjoner?

  • når gjennomføres pauser og møter?

  • hvem gjør hvilke oppgaver til hvilken tid?

  • hva tilbyr vi barn i rommene våre?

  • hvordan tilrettelegge for de ulike barns behov i spesielle settinger?

  • hvordan møter vi barns sinne og frustrasjon hos oss?


Vi legger vekt på at alle avdelinger skal ha skriftlige dagsrytmebeskrivelser med oversikt over tidspunkter og hva som er viktig å gjøre til hvilken tid. Disse skal inneholde fordeling oppgaver og ansvar.


I tillegg til de løpende tilpasningene, har vi egne halvårlige evalueringer av grunnsystemene på alle avdelinger.


Vi deltar også i et samarbeidsprosjektet Flerfaglig blikk med Sjetne barnehage. Her får vi årlig observatører inn, som ser på grunnsystemene på avdelinger, med påfølgende tilbakemeldinger. Det samme gjør vårt observasjonskorps på Sjetne barnehage.





Foreldresamarbeid

Foreldrene er våre viktigste samarbeidspartnere. For å bygge “Sterke barnefellesskap”, trenger vi sterke voksenfellesskap.

Les mer om foreldresamarbeid

Før sommeren har vi et informasjonsmøte for nye foreldre. I oppstartsfasen har vi også individuelle samtaler, der foreldrene gir oss nødvendig informasjon om sitt barn, slik at vi skal være best mulig i stand til å imøtekomme det enkelte barns ulike behov. Vi har felles rutiner på maler for samtaleskjema og dokumentasjon i etterkant.


Informasjon og medvirkning

Viktigst av alt er den daglige dialogen som foreldre og personale kan ha når de følger barna om morgenen og når de hentes på ettermiddagen. En åpen og direkte dialog er viktig for å bygge et godt samarbeid.


Noen foreldre vil nok oppleve at vi i en travel hverdag ikke alltid har like god tid til å snakke med den enkelte, men vi prøver å informere om ulike gjøremål også gjennom månedsplaner, månedsbrev og oppslag i garderoben. Avdelingene henger også i enkelte tilfeller opp bilder fra dagens store og små hendelser.


Foreldrene har mulighet til å komme med innspill og synspunkter som kan føre til endring av planer, rutiner eller praksis. Spesifikt er dette i daglig samarbeid, foreldresamtaler, foreldremøter/foreldreråd og representasjon i samarbeidsutvalg.


Annethvert år gjennomføres også foreldreundersøkelse som følges opp spesielt.

Samarbeidsutvalg

Samarbeidsutvalget er et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Samarbeidsutvalget består av fire foreldre og fire ansatte i barnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Leder for samarbeidsutvalgene er offisiell kontaktperson, men saker kan også fremmes gjennom de andre representantene. Fullstendig medlemsliste, referater og møtedatoer publiseres fortløpende på nettsiden vår. Les mer om samarbeidsutvalget.

Brukerråd godkjenner barnehagens årsplaner og får informasjon rundt viktige forhold ved barnehagedriften.

Foreldrenes arbeidsutvalg, FAU.

Foreldreråd velger to representanter fra hver avdeling inn barnehagevise foreldreutvalg (FAU). De er viktige samarbeidspartnere til barnehagen. De tar initiativ til ulike sosiale aktiviteter for foreldre, barn og personale, og bidrar inn mot f. eks. sommerfest og dugnader. Dette kan variere litt fra år til år, og fra barnehage til barnehage. De har gjennom mange år bidratt til mange positive fellestiltak på barnehagene, og fremskaffet penger som siden har kommet barnegruppen til gode, f.eks. til turer og fellesutstyr.


Avdelinger har også fra tid til annen uformelle sammenkomster for foreldre. Der har foreldre også mulighet til å knytte nærmere bekjentskap med andre foreldre.


Informasjon fra den enkelte avdeling / base sendes ut elektronisk i «Meldeboka». Dersom noen føler at de har behov for å få informasjon i papirform, er dette ennå mulig etter avtale.


Mer generell info til foreldre kan leses på barnehagens nettsider: https://www.trondheim.kommune.no/nidarvoll-sunnland-bhgr/

Overganger

I barnehagetiden har vi spesiell oppmerksomhet knyttet til tre overganger:

  • Når barnet begynner i barnehagen

  • Overgang fra småbarnsavdeling til storbarnsavdeling

  • Når barnet skal begynne på skolen

Les mer om vårt arbeid med overganger

Vi jobber for at det enkelte barns ulike overganger skal bli så god og trygg som mulig. Overganger er sårbare faser, samtidig som de gir mange nye muligheter.


Når barn starter i barnehagen


  • Epost med informasjon om praktiske opplysninger og tilvenningsrutiner sendes foreldre etter at hovedopptak er ferdigsstilt (april/mai)

  • Pedagog ringer så foreldre for første dialog og avklaringer

  • I juni avholdes første foreldremøte for dialog og omvisning

  • Selve oppstarten:

      • Kontaktperson tar imot barnet og foreldre første dag, og jobben med å bygge tillit og trivsel starter.

      • Det tar ulik tid for barn å knytte seg til og føle trygghet overfor ukjente voksne, barn, lokaliteter og rutiner.

      • Personalet skal gradvis etablere rolle som trygg base for barnet når det er i barnehagen. Lek og utforsking sammen med andre barn og voksne er viktig .

      • Vi forventer at foreldre setter av minst 3 dager for gradvis tilvenning til barnehagen, og at man deretter i dialog med personalet må vurdere det enkelte barns reaksjoner. For flere barn er det viktig å bruke lengre tid.

      • Vi anbefaler å la barnet ha korte dager den første tiden, spesielt på småbarnsavdelingene med de yngste barna.

      • Oppstartssamtaler med foreldre gjennomføres i løpet av de første 14 dager


Fra småbarnsavdeling til storbarnsavdeling


Beslutningsgrunnlaget for hvilken storbarnsgruppe barna skal starte på, legges i dialog mellom avdelingsleder og involverte ped.ledere. Her tas det så langt det lar seg gjøre hensyn til gruppesammensetning i.f.t. alder, kjønn, venner og lignende. Foreldre kan ved behov komme med konkrete ønsker, og vi forsøker å etterleve disse.


Etter beslutning om gruppesammensetning gjennomføres det ulike ”bli-kjent”-tiltak, som skal bidra til at barna opplever den nye settingen som gjenkjennbar og trygg ved oppstarten av nytt barnehageår. Det arrangeres samtaler mellom pedagogisk leder på ”avgivende” og ”mottagende” gruppe for nødvendig informasjonsutveksling. Det føres referat med viktige punkter fra samtalene. Foreldre kan be om å delta på denne samtalen.


På storbarnsgrupper er det mange flere barn og voksne å forholde seg til, samt at det er lokaler og materiell som er annerledes. For de som fyller tre år, vil det ofte i starten på høsten være behov for strammere organisering i smågrupper i deler av dagen for å bygge trygghet.


Fra barnehage til skole / SFO


Enheten følger Trondheim kommunes plan for overgang til skole og SFO.


Fem-åringene på Nidarvoll og fem-åringene på Sunnland har egne førskolegrupper siste året før skolestart. De møtes ukentlig til ulike aktiviteter fra september frem til skolestart. De veksler mellom å ha skrivedans og å dra på tur i månedsbolker.

Skrivedans er et forberedende opplegg for skriveopplæring i skolen.

Dette opplegget har vi gjennomført i flere år, og det fungerer veldig bra. Da får barna bli kjent med flere som skal begynne på samme skole.


De fleste barna hos oss starter på Nidarvoll skole. Det er også den skolen vi har tettest samarbeid med. Barna blir i løpet av barnehagetida kjent med skolen gjennom at vi noen ganger får benytte både sløydsal, gymsal og at vi har benyttet uteområdet der til tur.

Våren det året barna skal begynne på skolen, har vi et møte med Nidarvoll skole, der vi utveksler informasjon om enkeltbarn, dersom foreldrene synes det er greit. For barn som trenger spesiell tilrettelegging av tilbudet i skolen, har vi kontakt 1 år i forveien.


De andre skolene som tar imot barn fra oss, følger samme plan overordnede plan for overgangen, slik at vi sikrer en god overgang for alle barn.


Avslutning for begge førskolegruppene våre pleier å være overnattingstur til Bakksetra andre uka i juni for de som vil.

Det har vært vellykkede turer som vi også håper å få til i år!

Samarbeid med BFT

Barne- og familietjenesten er en av våre viktige samarbeidspartnere for barns beste. Dette kan være på systemnivå i barnehagen, eller inn mot enkeltbarn / familier.

Les mer om vårt samarbeid med BFT

Barne- og familietjenesten er en av våre gode hjelpere, og sitter med høy kompetanse på ulike relevante områder rundt barn. Samarbeidet tar utgangspunkt i åpen og tett dialog med foreldre.


Samarbeidet består bl.a. av:

  • Besøk av "tett på" - observasjonsteam på lavterskelnivå

  • "Åpen dør" - samarbeid med logoped i bydelen

  • Deltagelse i ”fagteam”, en møtearena der vi kan løfte frem saker til veiledning på lavterskelnivå (helst navngitt etter avtale med foreldre, men noen ganger anonymt)

  • Samtaler med helsesøster

  • Tilmelding av saker til BFT for observasjon og veiledning av foreldre og barnehageansatte, samt sakkyndige vurderinger, som grunnlag for anbefaling av tiltak for enkeltbarns beste. Sakkyndige vurderinger gir grunnlag for søknader om ekstra ressurser for å kunne gi tilstrekkelig og tilpasset hjelp til den enkelte

  • Felles ledermøter for barnehager, BFT og skoler i Lerkendal bydel

  • Andre uformelle sammenhenger


Foreldre kan også be om bistand / veiledning rundt foreldrerollen og egne barn til BFT, og da helst gjennom helsesøster, eller direkte til BFT, forvaltning.


Ved bekymring rundt enkeltbarn, har vi plikt til å melde fra om dette til barnevernet (BFT, forvaltning). Bekymringsmeldinger sendes ikke fra enheten uten at foreldre informeres om dette. Eneste unntak fra dette er ved mistanke om vold, eller seksuelle overgrep.

Planlegging og vurderingsarbeid


Les mer om vårt planleggings- og vurderingsarbeid

PEDAGOGISK PLANARBEID


Pedagogisk planarbeid gjøres fortrinnsvis i møtepunktene som er satt i enhetens årshjul for møter.

Enhetsleder er ansvarlig for overordnede planer, mens barnehagelærer / pedagogisk leder er ansvarlig for at det legges detaljerte periodeplaner på hver gruppe.

Pedagogene har i tillegg et årshjul med definerte oppgaver de skal gjøre, tema de skal reflektere om med personalet, og tema som skal løftes inn i barnegruppen.

VURDERINGSARBEID

Vurdering av virksomheten skjer både systematisk i planleggingsdager, personalmøter og andre interne møter, men også løpende der og da.


Hverdagsliv og prosjektarbeid i barnegruppene skal dokumenteres og vurderes. Målet med dette er:

  • Evaluering og vurdering av måloppnåelse i årsplan, enhetsavtale og rammeplan

  • Heve bevisstheten ytterligere på voksenrollen og barns utbytte av aktivitetene / prosjektene, for deretter å forbedre praksis der det er ønskelig

  • Synliggjøring av arbeidet for oss selv, barna, foreldrene og andre


Månedsbrevene fra avdelingene / basene blir viktig også i denne sammenheng. Månedsbrevene har samme mål som over, og er et viktig redskap for evaluering og synliggjøring.


Vi er opptatt av at barn skal kunne ha medvirkning på sin egen hverdag. Gjennom samtaler, det å lytte til barna, gjennom observasjoner og fysisk tilrettelegging av miljøet, prøver vi å fange barneperspektivet og få tak på barnas synspunkter, slik at det vi gjør er i tråd med deres ønsker og behov. Det skal gjennomføres “barnesamtaler” (trivselssamtaler) med alle fire- og femåringer i løpet av året.


PEDAGOGISK DOKUMENTASJON

Vi er opptatt av å dokumentere det barn og voksne gjør i løpet av dagen. I denne forbindelse tas det mange bilder, og vi skriver også ned hva ungene sier eller hva de har gjort, det er også blitt laget både film og cd-er. Barns egen dokumentasjon gjennom ulike uttrykk – bilde- leire- o.l. er minst like viktig. Ved å bruke denne dokumentasjonen som grunnlag for refleksjon og diskusjon, kan vi bli bedre i stand til å inspirere barna videre i sin utforskning av omgivelsene og til å lære seg mer. Pedagogisk dokumentasjon blir det når vi kan synliggjøre barns læreprosesser overfor foreldre, barna selv og for personalet. Dette skal så igjen gi grunnlag for ny refleksjon og videre utvikling.

Barnehagens fagområder og progresjon

Fagområdene gjenspeiler områder som har interesse og egenverdi for barn i barnehagealder, og skal bidra til å fremme trivsel, allsidig utvikling og helse. Barnehagen skal se fagområdene i sammenheng, og alle fagområdene skal være en gjennomgående del av barnehagens innhold.” - Rammeplan for barnehager


Vi ønsker å legge til rette for utvikling og progresjon ut fra barnas individuelle utgangspunkt og mestring. Vår pedagogikk er forankret i en dyp respekt for barnet og en holdning som bygger på en sterk tro på barnets iboende muligheter. Samt en tro på at alle barn er født kompetente og med en sterk indre drivkraft til å utforske verden rundt seg.


I den kommende delen (klikk på knapp under) ønsker vi å synliggjøre vårt praktiske arbeid knyttet opp til de forskjellige fagområdene. Samtidig har vi forsøkt å visualisere en progresjon i vårt arbeid i form av en trapp. Skyene representerer en overordnet hensikt for hvert fagområde, mens boblene symboliserer konkrete aktiviteter som vil bidra til progresjon for barna på veien opp trappa fra småbarn til storbarn. Ethvert barns progresjon må sees individuelt og barna vil befinne seg på ulike steder i trappa. Det er vårt ansvar å møte barnet der det er og tilrettelegge for mestring, utfordringer og aktiviteter som vil motivere og inspirere barnet til videre utvikling.


Som et fundament for vårt arbeid med progresjon ligger

OMSORG - MEDVIRKNING - LEK - TRYGGHET.

Disse ordene er for oss en forutsetning for barnas utvikling og læring.

Tradisjoner

Over år har vi opparbeidet noen tradisjoner ved enheten som vi setter stor pris på, og er en viktig del av vår praksis. Under er oversikt med bilder av noen av de viktigste tradisjonene våre.

Innhøsting

(September)

FN dagen

(Oktober)

Luciafeiring

(Desember)

Barnas julebord Nissefest

(Desember)

Samefolkets dag

(Februar)

Karneval

(Februar)

Foreldredugnad

(Mai)

17. mai

Overnattingstur førskolegruppa

(1 døgn i 2. hele uke i juni)

Sommerfest

(ettermiddag i 3. hele uke i juni)

Bursdagsfeiringer

Foreldretreff