ASKEL 5: MONILLA KIELILLÄ

ChatGPT on kielitaikuri

Monikielinen viestintä on helppo tapa tutustua ChatGPT:n mahdollisuuksiin. Pyytämällä vastauksia eri kielillä saman aikaisesti voi antaa saman oheistuksen monikielisessä luokkaympäristössä. Opiskelijoiden keskinäisessä vuorovaikutuksessa ChatGPT voi toimia tulkkina – ei toki oikeaa tulkkia korvaa, mutta kouluissa ei sellaista ole yleensä mahdollista muutenkaan käuyttää.

ChatGPT tunnistaa myös kielitaitotasot, joten vastauksen voi pyytää halutuille kielitaitotasoille. Tekoäly osaa myös muuttaa annetun tekstin kielitaitotasolta toiselle. 

Tekoälyä voi pyytää selittämään asia niin, että esimerkiksi 10-vuotias ymmärtää sen. Virallista selkosuomea palvelu ei tuota, mutta se on hyvä yksinkertaistamaan ja tiivistämään monimutkaisia tekstejä.

Vastauksen pyytäminen useilla kielillä

Esimerkkisyöte on kaksiosainen:

Tekstin muuntaminen kielitaitotasolta toiselle

ChatGPT:n kyky muokata tekstiä erilaisten kriteerien mukaiseksi on osoittautunut varsin hyödylliseksi. Tätä kannattaa kokeilla, jos oppimateriaali on liian vaikeaa opiskelijoille, erityisesti S2 (suomi toisena kielenä) opiskelijoiden kanssa. Natiivitason tekstin (C2) voi muuttaa ChatGPT:n avulla vaikkapa A2 kielitaitotasoon sopivaksi.

Tekstin tiivistäminen ja yksinkertaistaminen onnistuu soveltamalla alla olevaa esimerkkiä omiin aineistoihin. On tärkeää tarkastaa tulos, sillä joskus yksinkertaistamisen myötä jää jotain olleellista pois.