Askel 2: KEHITTELY

Älä tyydy ensimmäiseen tulokseen

Tekoälyn kohdalla voisi pilke silmäkulmassa puhua maanittelu- tai lypsytaidoista. ChatGPT on viritetty miellyttämään käyttäjää. Jos annettu syöte on tekoälyn kannalta vaikea, se antaa aina jotain vastaukseksi. Ensimmäinen vastaus voi osua vain osittain oikeaan suuntaan. 

Syötteen antamisen eli promptaamisen taidoissa kehittyy kokemuksen myötä. Ensimmäinen opeteltava asia on tarkentaminen ja lisävastausten pyytäminen. 

Jatkoharjoittelu on tärkeää. Mitä tarkemman pyynnön teet, sitä parempia vastauksia keskimäärin saat. 

Voit kehitellä haluamaasi aihetta ChatGPTn kanssa. Voit antaa myös esimerkkiaineistoa tai viitata johonkin menetelmään tai kohteeseen, jonka tyylisiä vastauksia haluat, kuten "Suunnittele oppilaitoksen päivän ruokalista, joka on terveellinen, vähähiilinen, ruokaympyrän mukainen ja painottaa Suomessa kasvatettuja juureksia ja vihanneksia." 

Huomaa, että ChatGPT pysyy avausviestin kontekstissa eikä toisaalta muista aiempien chattien sisältöjä. Kontekstissa pysyminen on tärkeä ero hakukoneisiin verrattuna. Aloita siis uuden aiheen kanssa uusi chat.

Ideoinnin alussa on hyvä olla rajoittamatta liikaa ChatGPTn vastausta. Kun ChatGPT on vastannut, niin vastauksesta voi poimia ensin yhden vastauksen, josta pyydetään tarkennuksia, erilaisia näkökulmia ja lisäideoita. 

Voit harjoitella kehittelyä ja maanittelun taitoa tutuilla ja mieluisilla aiheilla, kuten vaikkapa runot, blogitekstin luonnostelu, ruokareseptien ideointi tai sadun generointi.  Esitä jatkokysymyksiä, pyydä tarkempia selityksiä tai uusia versioita. Ehdota haluamaasi tyylilajia vastauksiin. 

Faktatiedon kanssa ongelmia

Huomaa, että ChatGPT tuottaa vain tilastollisesi todennäköisen vastauksen. Julkaisuhentkellä ChatGPT3 käytti vuoteen 2021 saakka kertynyttä internetin aineistoa. 

Vaikka tekoäly olisi koulutettu myös vuonna 2022-2023 julkaistulla materiaalilla, niin siitä huolimatta se ei ymmärrä vastaako puppua vai faktaa. 

ChatGPT ei siis ole hakukoneiden korvike vaan pikemminkin ideageneraattori ja ajatusten sparrailija.

Chattien hallinta

Voit joko aloittaa uuden chatin ja klikata vasemman yläreunan riviä "+ New Chat" tai jatkaa olemassa olevaa chattiä listasta.

ChatGPT luo oletusarvoisesti nimen jokaiselle chatille. Yksittäistä chattiä hallinnoidaan klikkaamalla sitä. Chatin otsikon oikeaan reunaan ilmestyy kynä- ja roskakori -ikonit, joilla chatin voi nimetä tai poistaa. 

Chatteja syntyy helposti kymmenittäin. On hyvä opetella poistamaan ne chatit, joista tietää ettei niitä tarvitse enää myöhemmin tai jotka ovat vain kokeiluja.