Cultuurbeschouwing

Multifunctioneel Centrum
Voor ouders

Vanaf het schooljaar 2019–2020 krijgt elke klas van de lagere school twee lesuren cultuurbeschouwing.

Tijdens de lessen cultuurbeschouwing stellen we ons vragen over de wereld die ons omringt. We zoeken samen hoe we met een houding van openheid, respect en dialoog tot een veilig en stimulerend schoolklimaat kunnen komen. We maken onze kinderen bewust van de verschillende levensbeschouwingen, religies en culturen en willen hierin leren van elkaar. In onze organisatie gaan we aan de slag met de basiswaarden van de Circle of Courage. Iedere mens heeft verbondenheid nodig. Hoe kunnen we deze verbondenheid nastreven en ook versterken? Wat en hoe leren we? Hoe leren we van elkaar?

Kunnen we de sterktes in onszelf ontdekken en stimuleren bij anderen? Kan ik zorg dragen voor de ander? Kan ik geven én ontvangen?

We spreken de taal der deugden en ontmoeten onszelf en anderen. We gebruiken hier het opvoedmodel van het Deugdenproject.

- We gaan met de kinderen aan de slag in verschillende werkvormen. Wat betekenen de deugden voor mij? Hoe kan ik krachtig in het leven staan? Hoe zie/doe ik dat in de klas, thuis, in de omgeving? Wat kan ik doen in functie van verbondenheid en van een positief leefklimaat?

- We zoeken hoe we kinderen kunnen helpen om meer mens te worden en om goed te leren samenleven. We helpen hen om te zoeken naar de zin van het leven.

- We maken kennis met de verschillende religies. Dan zoeken we uit hoe deze waarden vorm krijgen binnen de verschillende religies en hoe ze gelijklopen en verschillen. Welke symbolen gebruiken ze? Welke rituelen en ceremonieën kenmerken hen?

- Hoe leren we beter samenleven in een maatschappij waar diversiteit de norm is en waar verschillende culturen andere accenten leggen.

Iedereen blijft met zijn geloofsovertuiging welkom op onze school, maar tijdens de lessen maken de leerlingen kennis met alle belangrijke wereldreligies.