Zorg
Extra info bij het zorgcontinuüm
Fase 0: Brede basiszorg
Dit is de ‘gewone zorg’ binnen de klas. Elke leerkracht is een expert en een specialist ter zake. Gedurende de hele dag wordt bewaakt dat elk kind aan bod komt, extra uitleg krijgt of uitgedaagd wordt met een gepaste opdracht. Er wordt ook gekeken of ieder kind zich goed voelt … Lees hieronder hoe we dit concreet aanpakken.
Fase 1: Verhoogde zorg
Bij bepaalde problemen kan hulp ingeschakeld worden van de zorgjuf. We kijken hoe we een probleem het best kunnen aanpakken en zo snel mogelijk kunnen oplossen. Ook deze zorg gebeurt vooral binnen de klas. In deze fase kunnen ook redelijke aanpassingen aangeboden worden ( rekenmachine - voorleessoftware (Textaid) - … ). Lees hieronder verder voor mogelijke zorgmaatregelen bij leerlingen met leerstoornissen
Fase 2: Uitbreiding zorg
Als een probleem binnen de klas niet kan verholpen worden, wordt hulp gezocht bij het CLB. Er kan beslist worden om verdere onderzoeken te doen en de hulp van anderen ( logo - kine - Reva - … ) in te schakelen. Dit gebeurt altijd met inspraak en na overleg met de ouders.
Fase 3: Overstap naar een school op maat
Soms zijn de problemen van die mate dat er ondanks alle geboden hulp niet het gewenste resultaat kan geboekt worden in het gewoon onderwijs. Dan wordt in samenspraak met deskundigen en ouders gezocht naar een BO-school die bij de noden van het kind past.
Brede basiszorg: CONCREET?
De klasjuf geeft al heel wat zorg binnen de les. Kinderen die een trager tempo hebben, moeten minder oefeningen maken. Hierbij zorgen we er wel voor dan iedereen alle basisoefeningen maakt. Ook bij de proeven wordt hier rekening mee gehouden. Deze keuze wordt gemaakt na overleg met de school en de ouders.
Sommige kinderen mogen teruggrijpen naar materialen ( rekenblokjes, tafelkaart, … ) als het zonder materiaal nog wat moeilijker lukt.
Wie sneller werkt, krijgt extra oefeningen. Niet iedereen luistert dan naar de klassikale instructie. Sommige leerlingen mogen onmiddellijk aan de slag, anderen krijgen nog wat extra uitleg in een klein groepje.
Na een toets krijgt elk kind remediëringsoefeningen, aangepast aan de gemaakte fouten op de toets. Wie geen extra inoefening nodig heeft, maakt verrijkende oefeningen.
De zorgjuf ondersteunt de leerkracht in het bieden van extra zorg binnen en buiten de klas, de verdeling van het aantal lersuren in de klas is afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen en de grootte van de klasgroep. De leerlingen krijgen extra oefenkansen na een minder goede toets, bij een tijdelijke achterstand door ziekte of omdat de betrokkenheid en werktempo hoger zijn in een kleinere groep, … maar ook omdat een kind soms meer uitdaging nodig heeft en de leerinhoud iets dieper gaat.
Verhoogde zorg: Zorgmaatregelen bij leerlingen met leerstoornissen
Bij sommige leerlingen verloopt het verwerven van leerstof niet altijd even makkelijk, bijvoorbeeld omwille van een leerstoornis. In overleg met de klassenleraar, de zorgleerkracht, de directie, de ouders en eventueel het CLB kunnen verschillende maatregelen genomen worden om de leerlingen te helpen. Een aantal voorbeelden leest u hieronder. Afhankelijk van de nood van de leerlingen worden die al dan niet toegepast.
Hulp bij dyslexie of andere ernstige lees- of spellingsproblemen
leesteksten kunnen vooraf meegeven worden
leesteksten en werkbladen vergroot kopiëren
meer tijd bij een proef
het aantal oefeningen beperken
tijdens zorgmomenten extra herhalingsoefeningen aanbieden
minder woorden van het woordpakket laten oefenen
zinnen kopiëren in plaats van het traditionele dictee
werken met TextAid (dit is een gratis voorleessoftware pakket, dit pakket is ook thuis via een persoonlijke login beschikbaar) bij leesteksten en tijdens de proeven
proeven mondeling afleggen
te studeren bundels kopiëren van een medeleerling
Hulp bij dyscalculie
gebruik maken van een rekenmachine
aanbieden van hulpmapje ( tabellen, onthoudblaadjes,...)
het aantal oefeningen beperken
maken van de oefeningen op basisniveau (en geen verdiepende oefeningen)
tijdens zorgmomenten extra herhalingsoefeningen aanbieden
Begeleiding bij ASS
zichtbaar maken van het dagverloop
wijzigingen in het dagverloop aankondigen en uitleggen
eventueel vooraan zitten met indien nodig een plaatsje apart
gebruik van de koptelefoon om geluid af te schermen
goede samenwerking met externen binnen het ondersteuningsteam = dezelfde aanpak
Opvolging van concentratieproblemen - AD(H)D
voorzien van bewegingstussendoortjes
even aan de kant zetten om rustig te worden
plaats dicht bij de leerkracht voorzien
een plaats alleen geven
oogcontact onderhouden
gebruik van de koptelefoon om geluid af te schermen
weinig materiaal op de bank leggen
Hulp bij het organiseren - DCD - Dyspraxie
aangepast schrijfgerief voorzien
buddy voorzien om agenda in te vullen
agenda momenten gestructureerd en rustig invullen
op regelmatige tijdstippen de bank en de boekentas ordenen
post-it kleven op de pagina waar er moet gewerkt worden
aangepaste schriften voorzien = meer plaats, minder druk qua lay-out, zelfde leerstofinhoud
Begeleiding bij te moeilijke leerstof in het 5° en 6°
Curriculumdifferentiatie = aparte leerlijn op maat van het kind ( aangepaste leerstof en toetsen). Hiermee is een vlotte overgang naar 1B mogelijk.
Opvangen van hoogbegaafdheid of leervoorsprong
schrappen van de basisoefeningen
uitdagende opdrachten aanbieden
instructie kort houden of overslaan
sterke binnenklasdifferentiatie