Osa 5 

Viimeisimmät Trendit ja ilmiöt sekä haasteet ja mahdollisuudet pk-yrittäjille

Sisältö

Johdanto

Elinkaariarvioinnin sovellukset ovat laajat ja niitä käytetään yhä enemmän päätöksenteon tukena. Viime vuosina elinkaariarvioinnin sovellukset ovat laajentuneet ja kehittyneet, ja tulevaisuudessa elinkaariarvioinnin merkitys tulee todennäköisesti kasvamaan entisestään. 

Viimeisimmät tutkimukset ja trendit elinkaariarvioinneissa tarjoavat arvokasta tietoa pk-yrittäjille, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tässä kappaleessa käsitellään nousevia trendejä ja ilmiöitä elinkaariarvioinneissa. 

Osaamistavoitteet

Osion jälkeen opiskelija:

Nousevat trendit ja ilmiöt

Elinkaariarvioinnin haasteet ja mahdollisuudet pk-yrittäjille

Elinkaariarvioinnit voivat tuoda pk-yrittäjille sekä haasteita että mahdollisuuksia.

Mahdollisuudet:

Haasteet:

Käytetyt lähteet ja lisämateriaalit tutustuttavaksi:

1. Suomen ympäristökeskus. Elinkaariarviointi. Haettu 25.8.2023 osoitteesta https://www.syke.fi/elinkaariarviointi 

2. LUT-yliopisto. ELINKAARIARVIOINTI YMPÄRISTÖMYÖTÄISEN TUOTESUUNNITTELUN TAVOITTEIDEN ASETTAMISEN TUKENA - LUTPub. Haettu 25.8.2023 osoitteesta https://lutpub.lut.fi/bitstream/handle/10024/34673/nbnfi-fe20021421.pdf?isAllowed=y&sequence=1 

3. Helda - Helsinki.fi. Elinkaarimetodiikkojen nykytila, hyvät käytännöt ja kehitystarpeet. Haettu 25.8.2023 osoitteesta https://helda.helsinki.fi/bitstreams/acf887d8-f7e6-405b-8c21-d944066d42a3/download 

4. Theseus. Elinkaaripalveluiden käyttöönotto yrityksen menestyste- kijänä. Haettu 25.8.2023 osoitteesta https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/790514/Eilola_Mikko.pdf?sequence=2 

5. Suomen ympäristökeskus. Tietoa elinkaariarvioinnista (LCA) ja elinkaariklinikka- toimintamallista pk-yrityksille. Haettu 25.8.2023 osoitteesta https://www.syke.fi/download/noname/%7B032490FA-19DF-4E5A-A40F-88E22B86DA20%7D/132057 

6. JYX - Jyväskylän yliopisto. Terveystieteiden opettajan andragoginen käsikirja 2022. Haettu 25.8.2023 osoitteesta https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/82154/1/Andragoginen%20k%C3%A4sikirja%202022_Final_300622.pdf 

Tekoäly ja muut datatyökalut voivat auttaa pk-yrittäjiä elinkaariarviointien toteuttamisessa myös tiedonhakua ja analysointia koskien. 

Tässä muutamia käytännön esimerkkejä:

1. Tiedonhaku: Tekoälyä voidaan käyttää tiedonhaun automatisointiin. Esimerkiksi tekoälyä voidaan käyttää hakemaan tietoa eri tuotteiden elinkaaren eri vaiheista, kuten raaka-aineiden hankinnasta, valmistuksesta, käytöstä ja hävittämisestä. Tämä auttaa pk-yrittäjiä keräämään tarvittavaa tietoa nopeammin ja tehokkaammin.

2. Analysointi ja optimointi: Tekoälyä voidaan käyttää myös tiedon analysointiin, esikäsittelyyn ja priorisointiin. Esimerkiksi tekoälyä voidaan käyttää arvioimaan eri tuotteiden ympäristövaikutuksia ja tekemään niistä vertaisarviointeja. Tämä auttaa pk-yrittäjiä ymmärtämään paremmin tuotteidensa ympäristövaikutuksia ja tekemään parempia päätöksiä niiden parantamiseksi.

3. Visualisointi: Eri datatyökaluja- ja alustoja (Power BI, Excel, Google Sheets, Tableau, Pythonin pandas yms. kirjastot) voidaan käyttää myös tiedon visualisointiin. Esimerkiksi datatyökaluja voidaan käyttää luomaan graafisia esityksiä tai diagrammeja eri tuotteiden ympäristövaikutuksista ja niiden eri vaiheista. Tämä auttaa pk-yrittäjiä ymmärtämään paremmin tuotteidensa ympäristövaikutuksia ja kommunikoimaan niitä selkeästi sidosryhmille. Business Intellgence alustat kuten Power BI on monelle ei-tekniselle käyttäjälle hyvä lähtökohta ja se sisältää nykyään paljon tekoälyohjausta helpottamaan datan käsittelyä.

4. Tietokannat: Tekoälyä voidaan käyttää myös tietokantojen luomiseen ja ylläpitoon. Esimerkiksi tekoälyä voidaan käyttää luomaan tietokantoja eri tuotteiden ympäristövaikutuksista ja niiden eri vaiheista. Tämä auttaa pk-yrittäjiä keräämään ja tallentamaan tietoa tehokkaasti ja järjestelmällisesti.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten tekoäly ja muut datatyökalut voivat auttaa pk-yrittäjiä elinkaariarviointien toteuttamisessa tiedonhaun, analysoinnin, optimoinnin ja visualisoinnin osalta. On tärkeää korostaa, että jokainen yritys on erilainen, ja siksi ratkaisut on räätälöitävä kunkin yrityksen tarpeiden mukaisesti.

Kurssin tekijä suosittelee lämpimästi hyödyntämään työkalujen valinnassa tekoälyratkaisuja kuten ChatGPT (mieluusti maksullinen versio eli 4.0) ja vähintään yhtä hyvä tiedonhakuun (myös tuoreista lähteistä, koska ilmaisen ChatGPT:n koulutusdata on rajoittunut vuoteen 2021) toimii Perplexity.ai sivusto, joka on tekoälyvastine Google-haulle.

Edellinen osio

Osa 6. Power-to-X (aukeaa syyskuussa 2023).

Palautetta kurssista: 

Anna palautetta, ilmoittaa virheistä ja parannusehdotuksista kurssin sisältöön liittyen anonyymisti.