Osa 4

4. Elinkaariarviointien sovellukset 

Johdanto

Tässä kurssiosiossa käymme läpi joitakin tapausesimerkkejä eri teollisuudenaloilta sekä elinkaariarvioinnin integrointia päätöksentekoprosesseihin. 

Osaamistavoitteet

Osion jälkeen opiskelija:

Tapausesimerkkejä eri toimialoilta (esim. elintarvikkeet, tekstiili, elektroniikka, valmistava teollisuus)

Elinkaariarvioinnin sovellukset ovat laajat ja niitä käytetään eri teollisuudenaloilla, kuten elintarviketeollisuudessa, tekstiiliteollisuudessa ja elektroniikkateollisuudessa (1)

Esimerkiksi elintarviketeollisuudessa elinkaariarvioinnin avulla voidaan selvittää tuotteen ympäristövaikutukset sen koko elinkaaren aikana, raaka-aineiden hankinnasta aina tuotteen hävittämiseen asti (3). Tekstiiliteollisuudessa elinkaariarvioinnin avulla voidaan selvittää esimerkiksi vaatteen valmistuksen ympäristövaikutukset (2). Elektroniikkateollisuudessa elinkaariarvioinnin avulla voidaan selvittää esimerkiksi tietokoneen tai matkapuhelimen ympäristövaikutukset sen koko elinkaaren aikana (4). 

Alla on 2 videota tapaustutkimuksista, joissa syvennytään hupparin sekä PET-muovipullon elinkaariarvioihin:

Video (34min) : Tapaustutkimus: Elinkaariarvio hupparista EcoInventin ja OpenLCA:n avulla. 
Videon oikean alakulman asetuksista (Settings --> Subtitles) voit valita tekstitysvaihtoedoksi joko englannin tai automaattisen käännöksen suomeksi (Subtitles --> Auto-translate).
Video (16min): Tapaustutkimus: Elinkaariarvio PET muovipulloista EcoInventin ja OpenLCA:n avulla. 
Videon oikean alakulman asetuksista (Settings --> Subtitles) voit valita tekstitysvaihtoedoksi joko englannin tai automaattisen käännöksen suomeksi (Subtitles --> Auto-translate).

Elinkaariarviointien integrointi eri päätöksentekoprosesseihin

Elinkaariarvioinnin sovellukset ovat laajentuneet viime vuosina ja niitä käytetään yhä enemmän päätöksenteon tukena (2). Elinkaariarvioinnin avulla voidaan arvioida eri vaihtoehtojen ympäristövaikutuksia, päästöjä sekä resurssitehokkuutta ja tehdä päätöksiä sen perusteella, mikä vaihtoehto on ympäristön kannalta kestävin (5). Elinkaariarvioinnin integrointi päätöksentekoprosesseihin auttaa yrityksiä tekemään kestävämpiä päätöksiä ja edistämään kestävää kehitystä. 

Video (60min): Elinkaariarviointi päätöksenteon työkaluna vähähiilisille ratkaisuille. Luennon pitää Professori Paola Lettierieri & Charnett Chau University College Londonista, Kemianteollisuuden tiedekunnasta.
Videon oikean alakulman asetuksista (Settings --> Subtitles) voit valita tekstitysvaihtoedoksi joko englannin tai automaattisen käännöksen suomeksi (Subtitles --> Auto-translate).

Jos sinulla ei ole aikaa syventyä videon katseluun, niin tässä joitain sen keskeisiä havaintoja:

LCA tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän prosessien, tuotteiden tai palveluiden ympäristövaikutuksiin aina raaka-aineiden alkulähteiltä hävittämiseen saakka. Kuvittele, että voit arvioida datapohjaisesti koko ketjua raaka-aineiden hankinnasta hävittämiseen ja tunnistaa kohdat, joissa hiilipäästöjä voidaan vähentää, edistää resurssitehokkuutta, tunnistaa uusia tuotekehityksen innovaatioita tai saada aikaan säästöjä. 

Esimerkki: Geotermisen voimalan rakentamisen vaikutukset voivat yllättää: Rakennusvaihe voi aiheuttaa enemmän ympäristövaikutuksia kuin itse voimalan käyttö. Tämä tieto auttaa suuntaamaan resurssit oikein (jo suunnitteluvaiheessa!) ja tukee tavoitetta vähentää hiilijalanjälkeä elinkaaren eri vaiheissa. Tämän takia on tärkeää, että monenlaisessa suunnittelutyössä sovelletaan elinkaariarvioinnin periaatteita sekä työkaluja jo ennen käytännön toimeksipanoa, jotta vaikuttavuus lopputuotteeseen/ratkaisuun/palveluun on mahdollisimman suuri.

Datan laatuun liittyvät huomiot eri sovelluskohteissa

Elinkaariarvioinnin sovelluksissa on tärkeää huomioida datan laatu,saatavuus, käytettävyys ja luotettavuus (6). Datan laatuun liittyvät huomiot ovat tärkeitä, kun valitaan sovelluskohteita, määritellään tavoitteet ja lopulta todennetaan elinkaariarvioinnin tulokset. Datan laatuun liittyvät huomiot voivat liittyä esimerkiksi datan puutteisiin, vertailukelpoisuuteen tai epävarmuustekijöihin. On tärkeää dokumentoida kaikki käytetyt lähteet ja oletukset, jotta arvioinnin luotettavuus voidaan varmistaa. 

Lähteet ja lisämateriaalit: 



Testaa osaamistasi

HUOM: Alla oleva testi aukeaa uuteen ikkunaan klikkaamalla oikean yläkulman harmaassa neilössä olevaa nuolta ja on tehtävissä ilman kirjautumista.  

Palautetta kurssista: 

Anna palautetta, ilmoittaa virheistä ja parannusehdotuksista kurssin sisältöön liittyen anonyymisti.