Veelgestelde vragen

Je raadt het nooit, dus geven we hier de antwoorden gewoon.

Technasium klinkt als techniek. Ga je dan vooral timmeren en sleutelen?

Soms, maar zeker niet altijd. Als je kiest voor technasium dan volg je het vak onderzoeken en ontwerpen (O&O). Je werkt in teamverband aan een echt probleem waar een echte opdrachtgever een oplossing voor wil. Nieuwe dingen knutselen is leuk, absoluut, maar er komt veel meer bij kijken. Wat dacht je van nieuwe voedingsproducten bedenken, onderzoeken hoe ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, een robot programmeren, of een promo-film in elkaar draaien?

Technasium is dus veel meer dan alleen bouwen en ontwerpen, het is vooral problemen oplossen. Je hoeft dus ook geen technerd te zijn om technasium te doen.

Wanneer mag ik naar het technasium?

Je mag naar technasium als je op het havo- of vwo niveau zit van het middelbaar onderwijs. Je kan dus kiezen als je in groep 8 zit. Zit je al op de middelbare en ga je van school veranderen? Ook jij bent van harte welkom. Neem dan even contact op via de telefoon: 0183 - 65 68 68.

Krijg je technasium als extra vak op het Fortes Lyceum?

Nee. Als je technasium kiest dan volg je vier lesuren per week het vak Onderzoeken en Ontwerpen (O&O). Als je geen technasium doet (of een andere talentstroom aan het Fortes) heb je in plaats van O&O het vak 'basisstroom'. Daar krijg je dan verdiepende lessen over gewone vakken, zoals aardrijkskunde, Frans of maatschappijleer.

Is technasium ook echt iets waar je later wat mee kan?

Jazeker. Als je aan het einde van de havo of het vwo technasium als examenvak kiest, komt het ook op je diploma te staan. Vervolgopleidingen zoals het HBO of de universiteit verplichten niet dat je technasium hebt gedaan, maar vinden het wel een voorkeur. Als een opleiding vol zit kan het dus zijn

Mag ik een keer komen kijken?

Natuurlijk! Elk jaar hebben we verschillende momenten dat je kan kijken wat technasium is. Zo hebben we net na de herfstvakantie doe-middagen waar je op het Fortes alle vakken kan meemaken. Na de kerstvakantie hebben we speciale Fortes-expeditie middagen: je kan dan de hele middag aan een echt technasium probleem werken. Eind januari heeft de hele school een open middag en -avond. Die is op 25 januari 2019. Houd voor alle details onze websites in de gaten.

Mijn vraag staat er niet tussen?

Dat is knap van jou. Neem gerust even contact met ons op. Je vindt onze gegevens hier.

你是如何解开这个谜的?