Actuem davant l'emergència climàtica

S’anomena canvi climàtic la modificació del clima al llarg d’un període de temps a tot el planeta, en una regió, continent o zona. Aquests canvis es produeixen sobre tots els elements i mesures del clima: la temperatura, les precipitacions, la nuvolositat…

Constantment es produeixen a causa de la variabilitat natural del clima, però, en els últims segles, s’hi ha afegit l’acció de l’ésser humà (canvi climàtic antropogènic). D’aquesta manera, i com determina La Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC), utilitzem el terme canvi climàtic només per referir-nos al canvi intensificat per causes humanes.

Què és el canvi climàtic?

Cal clicar la imatge per veure el vídeo.

Cal clicar la imatge per veure el vídeo.

Activitat 1: L'amenaça climàtica plana sobre el desert

Després d'haver entès què és el canvi climàtic, veuràs quins efectes té en determinades zones i per a algunes espècies, concretament, al desert. Llegeix el text i respon les preguntes al teu document del Classroom.


Enllaç amb informació extra: http://mediambient.gencat.cat/web/.content/home/ambits_dactuacio/educacio_i_sostenibilitat/educacio_per_a_la_sostenibilitat/suport_educatiu/ambits_tematics/canvi_climatic/recursos-educatius-cc/expo/exposicio_canvi_climatic._ecologistes_en_accio.pdf

CLASSROOM de 1r d'ESO

Activitat 2: Frenem el canvi del clima

Com podem contribuir cadascú de nosaltres a frenar aquest canvi?

Cal clicar la imatge per veure el vídeo.

Enunciat de l'activitat

Durant el confinament s’ha pogut observar canvis en el medi ambient relacionats amb l’aturada de la societat, el canvi climàtic i les seves conseqüències.

Volem que feu una reflexió sobre quins actes fem habitualment que poden impactar de manera negativa al medi ambient i que sigueu capaços de poder trobar una alternativa sostenible a aquests actes que repercutiran de manera positiva al medi ambient beneficiant a tota la societat.

Us podeu fer les següents preguntes per ajudar-vos a reflexionar. Quin mitjà de transport utilitzo a diari? Quins mitjans de transport utilitzo quan viatjo? Quins usos faig de la naturalesa? Quant menjar envasat consumeixo?

Després de veure el vídeo i llegir el fragment...

Grava un àudio on expliques si estàs d'acord o no amb les propostes que surten el vídeo per frenar el canvi climàtic. És imprescindible que argumentis i expliquis per què aquestes propostes poden ajudar a frenar el canvi climàtic.

Característiques de l'àudio:

  • La duració de l'àudio ha de ser com a mínim d'uns trenta segons i com a màxim un minut.

  • Pots gravar l'arxiu d'àudio com et sigui més còmode però recorda d'entregar un únic arxiu al Classroom.

  • Abans d'entregar l'arxiu comprova que l'àudio se sent bé i s'entenen totes les paraules.

  • És una activitat on volem aprendre a expressar-nos millor de forma oral en català, així que és important expressar-nos de forma directa, clara, entenedora i amb paraules i expressions que siguin correctes en català.

  • Si ho prefereixes també pots fer un vídeo en comptes d'un àudio.

  • Comença sempre saludant i/o presentant-te a l'inici, explicant de què parlaràs i al final acomiadar-te.


Consells per realitzar aquesta activitat

Aprendre a comunicar-nos oralment no sempre és una tasca senzilla. Us recomanem que abans de gravar l'àudio escriviu un document (revisant que no hi hagi errors ortogràfics i, alhora, que s'entengui allò que voleu expressar) on argumenteu i expliqueu per quines raons esteu o no d'acord amb les propostes.

Un cop acabat aquest document podeu gravar-vos llegint el document i d'aquesta manera podreu expressar totes les vostres idees de forma endreçada i fluida.

També us donem una sèrie de mesures per frenar el canvi climàtic que podeu utilitzar com a guió a l'hora de fer l'àudio. Sobretot recordeu que és important explicar oralment per què aquestes mesures poden ajudar a frenar el canvi climàtic.


  • Millorar la gestió dels residus: utilitzant correctament els contenidors urbans i els punts verds per a residus especials (piles, bombetes, oli usat, etc.). És important separar correctament la matèria orgànica i, fins i tot, podem produir el nostre propi compost.

  • Reutilitzar, reparar i adaptar objectes abans que llençar-los.

  • Utilitzar el mínim de productes envasats i rebutjar les bosses de plàstic. Reduir també el consum de plats i coberts de plàstic i tovallons d’un sol ús.

  • Millorar l’eficiència energètica aïllant finestres i portes i ajustant la temperatura de la calefacció i l’aire condicionat. Les temperatures recomanades són d’entre 19 i 21 ºC a l’hivern i 26 ºC a l’estiu.

  • Substituir els electrodomèstics per d’altres més eficients i desconnectar del tot els aparells electrònics quan no s’utilitzen.

  • Reduir el consum d’aigua: vàters de doble càrrega, airejadors a les aixetes o aprofitar l’aigua de la pluja en són algunes idees.

  • Apostar per operadors elèctrics que fomentin les energies renovables.

  • Consumir productes de temporada, de quilòmetre zero i ecològics; evitar el menjar processat i reduir el consum de carn, ja que la ramaderia suposa al voltant del 15% del total de les emissions d’efecte hivernacle d’origen humà.

  • Deixar el cotxe a casa i prioritzar el transport públic i la bicicleta. Compartir el cotxe amb altres persones.

  • Apagar els llums quan no calen i renovar les bombetes per d’altres de baix consum.

  • Quan cuinem, posar a bullir l’aigua justa i utilitzar tapadores per escalfar-la abans.

  • Imprimir només el que és imprescindible i per les dues cares del paper.

  • Els arbres ajuden a mantenir estable la temperatura i transformen el diòxid de carboni en oxigen; per tant, cal conservar els boscos, plantar arbres i extremar la precaució per evitar incendis. En general, cal una bona gestió forestal. Si comprem fusta, que sigui amb segells que n’assegurin un origen sostenible.

Vídeos per ampliar la informació

La natura recupera el seu lloc mentre la humanitat està confinada pel coronavirus

I vosaltres, com us moveu?

Cal clicar la imatge per veure el vídeo.

Cal clicar la imatge per veure el vídeo.

Contaminació a Xina l’any 2013

Cal clicar la imatge per veure el vídeo.