Dezbateri

"Marti, 17 mai, Colegiul Mihai Viteazul Ineu, candidat la titlul EPAS, a avut plăcerea  de a se întâlni cu domnul Vlad Botos, europarlamentar vicepresedinte al Comisiei REGI si al delegatiei UE-Albania, membru al comisiilor CULT, IMCO si al delegatiei UE-Muntenegru.

Această întâlnire face parte din seria acţiunilor derulate în cadrul Programului „Şcoli Ambasador ale Parlamentului European”(EPAS). Temele abordate au fost istoria UE, valorile europene, Parlamentul European - structura si functionare. De asemenea, elevii au dorit sa inteleaga mai bine cum va arata Europa in viitor. La finalul teleconferintei elevii au lansat invitatia de a veni in scoala noastra, invitatie pe care a promis ca o va onora cu drag atunci cand timpul ii va permite." - prof. Cleopatra ARDELEAN

17.05.2022

Tema dezbaterii: Green Deal – România 0 emisii până în 2050?

Elevii din clasele a X-a C au simulat o sesiune din plenul Parlamentului European folosindu-și competențele secolului 21: gândirea critică, comunicarea, colaborarea și creativitatea. Complexitatea sesiunii a fost redusă. Elevii au fost împărțiți în șapte grupuri politice. Fiecare grup politic s-a axat pe o prioritate și anume: PPE-DE – cercetare și învățare, S&D – dezvoltarea durabilă, ID- suveranitate, Renew Europe – Green Deal, EFA- drepturile omului, ECR- descentralizare, Stânga- feminism și minorități. Fiecare grup și-a prezentat punctul de vedere cu amendamentele create.

Rezultatul dezbaterii a fost:

România va putea atinge pragul de 0 emisii dacă:

-se va pune accentul pe reciclare, refolosire și reducere;

-se va ține seama în mod special de proiectele dedicate mediului;

-mediul va fi protejat prin legi mai aspre;

-se vor consuma doar produse bio și se vor folosi doar produse biodegradabile;

-se va munci în fabrici ecologice;

-se vor folosi doar sursele de energie alternativă;

-se va modifica anul țintă: 2070.

Legea a fost votată cu o majoritate de voturi.

Larisa IACOB

Alexandra POPESCU