Sammontekno

Teknologiapainotteisten luokkien toimintaa Lappeenrannan Sammonlahden koulussa innovoinnin, ohjelmoinnin ja robotiikan parissa.

MatCup Semifinaaliin Vaasaan 25.-26.4.2019

Teknoluokan projektien ohessa koulumme 8A-luokka on selvittänyt tiensä Pohjoismaisen MatCup kilpailun Suomen semifinaaliin.

Kilpailussa alkukierroksilla on keskitytty yhdessä luokkana kilpailutehtävissä ongelmanratkaisuun. Seuraavaksi onkin projektityön vuoro. Työssä saadaan ideoiden antaa lentää villisti eli saataneen integroitua mukaan teknologian puolelta elementtejä!

Huikeaa työtä oppilaat!!!

Lisätietoa kilpailusta: matcup.edublogs.org/

Ensimmäisiä vaiheita

Silja, Anna ja Moona tutustuivat Python kielellä ohjelmointiin. Tähtikuviot "Turtlen" avulla:

Tulevaisuuden robottiapulaiset 2018

Osallistuimme Suomen robotiikkayhdistyksen sekä Innokas-verkoston järjestämään robotiikkakilpailuun kahden luokan voimin.

  • 7A-luokan oppilaat ideoivat robotin jäätelöbaariin avustajaksi.
  • 8A-luokan oppilaiden ideointi oli lennokasta ja robotille löytyi jos jonkinlaista roolitusta herätyskellosta jääkaappiin.

Kilpailun deadline tuli liian kiireellä vastaan ja toteutuksessa jäi huomattavasti petrattavaa. Pääasia kuitenkin oli, että oppilailla oli hauskaa ja mahdollisuus päästä toteuttamaan villejä ideoitaan!

8A-luokka ja Legendaarinen Aamutoimiapuri 2.0

Legendaarinen_aamutoimiapuri_v2.pdf

Micro:bit työpajat Erasmus+ opettajille sekä Berliiniläisille ystävyyskoulun oppilaille

Lukuvuonna 2017-2018 syksyn aikana pidimme oppilaiden kanssa Micro:bit työpajat ja tutustuimme ohjelmoinnin saloihin. Kiinnostusta näitä pieniä härpäkkeitä kohtaan löytyi ja tekemisestä paistoi suuri ilo.

Erasmus+ opettajia oli vierailemassa useasta maasta (Italia, Itävalta, Kreikka, Ruotsi , Saksa ja Suomi) ja teknoluokkatoimintaa päästiin esittelemään kansainvälisesti.

Berliinistä saapui syyskuussa ystävyyskoulumme oppilaat joiden kanssa nopealla aikataululla saimme micro:bitit haltuun.

Nyt saa tuulettaa!

Osallistuimme Suomen Robotiikkayhdistyksen ja Innokas-verkoston Haaste 2017 -kilpailuun. Projektityössämme yhtenä teemana oli ruoan valmistusprosessin automatisointi. Yhteisestä ideoinnista esiin nousivat valmistettaviksi "ruokalajeiksi" heinäsirkat ja sienet. Kantavana ideana oli myös hydraulisen prässin käyttäminen tuotantolinjastolla, jonka rakentaminen oli omanlainen haasteensa (Kuva 1.).

Kuva 1. Konkreettista käsillä tekemistä projektin eri vaiheissa.

Luokan oppilaat valikoituivat projektissa tekemään erilaisia osa-alueita omien toiveidensa mukaisesti. Osa vastasi käsikirjoituksen tekemisestä ja kuvaamisesta. Osa valmisti hydraulisen prässin ja rekvisiitan videon tekemistä varten. Osa animoi heinäsirkkojen elämää ja editoi videota. Jokaiselta oppilaalta löytyi omia vahvuuksia johonkin tarvittavista osa-alueista. Yhteistyö ja yhdessä toimiminen oli oppimisprosessissa tärkeää ja isossa roolissa.

Projektissa emme ehtineet tekemään kaikkia suunniteltuja asioita. Pyrimme hyödyntämään monipuolisesti erilaisia teknologisia taitoja projektin eri vaiheissa ja tässä onnistuimmekin kohtuullisesti. Prosessi oli hyvin opettavainen ja riemunkiljahduksiltakaan ei vältytty! "Kuvausstudion" (Kuva 2.) rakentaminen vaati hyvää yhteishenkeä. Yritysten ja erehdysten kautta liukuhihnammekin saatiin toimimaan halutunlaisesti.


Kuva 2. Oppilaiden valmistelema "kuvausstudio" valmiina koitokseen.

Ja mites itse kilpailussa kävikään... Ensimmäinen sija ja palkintona tutustumisretki Ponssen tehtaille Vieremälle! Sammonlahden koulun 7A-luokka kiittää ja kumartaa!

Kilpailun tulokset ja toki kilpailuvideomme:

Teknoluokkatoiminnan ensiaskeleet

Sammonlahden koulussa on aloittamassa lukuvuoden 2017 alussa kaksi teknologiapainotteista luokkaa opettajien Samuli Anttinen ja Olli-Jussi Rissanen johdolla. Konkreettinen käsillä tekeminen, oivaltaminen, ideointi ja erilaisten oppimisprosessien läpikäyminen on esillä erilaisten projektien puitteissa. Teknologian hyödyntäminen arjen haasteissa on tapetilla, kun tartutaan toimeen.

Innovoivalle oppilasjoukolle on luvassa erilaisten energiantuottamistapojen ja kaupunki-infran ymmärtämistä, pienoismallien rakentamista ja myös ohjelmointia sekä robotiikkaa. Mielenkiinnolla odotellaan mitä tuleva lukuvuosi tuokaan tullessaan. Ensimmäisenä pureuduttaneen micro:bittien avulla ohjelmoinnin ja elektroniikan saloihin.