Hyvä aloitus on kokeilla valmiilla materiaalilla prosessi ennen omia piirroksia. Tässä ohjeessa kokeillaan tehdä netistä löytyvillä materiaaleilla
Kokeile hakea esim "leaf svg". svg on vektoritiedosto tyyppi joka helpottaa löytää selkeäreunaisia kuvia.
Vaiheet:
Ladataan kuva netistä
Siirretään kuva lightburniin
Vektorisoidaan kuva
Lisätään roikutuskohta
Asetukset
Leikkaus
Hionta
Extrat
Lataa / kopioi / screenshot
Vaihtoehtoset tavat
Vektorisointia varten kannattaa idean perään laittaa hakusana "svg". Vektorikuvissa on selkeät reunat, jotka voi lightburnissa laittaa leikkaamaan.
Kopioi kuva ctrl c ctrl v
ota screenshotti kuvasta ja kopioi light burniin
Ligh
Lisätään avaimenperän kolo.
Käytä ympyrätyökalya vasemmasta palkista. Skaalaa millimetreissä noin 4 - 6mm. Lisää kolon ympärille itse ulkoympyrä joko piirtämällä uusi ympyrä tai käyttämällä offset työkalua vasemmmasta palkista
Extrana reunojen kopiointi jos seuraa extra kohdat loppuun
Tällä sivulla on ohjeet kuvan tekoon laaserkaiverrusta varten. Inkscape on oleellinen ohjelma yläastelaisille ja sen ohjeet ovat ensimmäisenä. Selitykset vektorikuvasta ja teoriastaon oleellisia kaikille vaikka käyttäisikin esim adobe illustraattoria. Sisältöä pystyy hyvin käyttämään makerspace käyttäjät sekä ylä-aste opet.
Inkscape on yksinkertainen vektori kuvien piirtelyohjelma. Vektorikuvat on oleellisia, jotta osataan asettaa tietyt piirrokset kapeiksi ja näin leikattavaksi.
Vektorikuvassa on tarkkaan määritellyt reunat, joihin voi zoomata loputtomiin. Tarkkaanmääriteltyjä reunoja voi myös valita leikattavaksi. Perinteisessä bittikartassa kuva koostuu erivärisistä pikseleistä, joista kaiverrus ohjelma päättelee käyttäjän haluavan vain eri vahvuisia kaiverruksia.
Kun olet valinnut vektoreilla piirretyn piirteen jonka haluat leikata, paina CTRL + SHIFT + F . Tämä avaa lisäpaaneelin, jossa asetat reunan leveydeksi 0,1 mm. Tämä kertoo kaiverrusohjelmalle piirteen olevan leikkaukseen eikä vaan kaiverrukseen
Laserkoneella kuvat kaiverretaan kevyesti pintaan. Värit skaalautuu kokeilemalla asteikolle "ei kärvennetty" ja "hyvin kärvennetty". Leikkaukseksi määritelty vektori kuvan ympyrän laaseri kulkee hitaasti polttaen puusta läpi.
Laserkaivertimen kontrastilla on rajansa. Kaiverrukseen kannattaa valita selkeät sävyerot mustavalkoisena !!
Kuva hyvin pienillä kirkkaus eroilla (ja muutenkin ihan liian pienellä tekstillä)
->
Tuottaa hyvin vaikeasti erottuvan mustavalko / Kärvennys ei kärvennys kuvan
Selkeät rajat ja kirkkaus erot
->
Tuottaa selkeän ja siistin lopputuloksen (tai ainakin vähän selkeämmän)
Paras tapa oppia uusia ohjelmia on nähdä esimerkki prosessi. Alla tulee olemaan kaksi esimerkki projektia, ja niiden vaatimat välivaiheet selitettynä
Mitat ! Tiedosto pohja matkii A4 kokoista paperia. Yritä skaalata kuvat sen sisälle. Kun valitset kuvan/piirteen, ylä palkissa näkyy kaksi numeroa jotka ovat sen sijainti, Toiset kaksi numeroa on sen leveys ja korkeus millimetreissä. Muokkaa leveys ja korkeus mittoihin joihin haluat (mielellään A4 arkin sisään)
Inkscapen kynät tekee teräviä piirteitä! Ne tulkitaan leikattavaksi. Jos haluat taiteilla teksitä joka kaiverretaan, käytä työkaluja jotka täyttää terävät piirteet värillä. Esimerkiksi pensseli työkalu. Pensselin reunat on yhä vektoreita, mutta kun ne ryhmittää erikseen voi ne valita kaiverettavaksi kaiverrus ohjelmassa.
Voit myös piirtää täytettäviä alueita joita ei leikata. Tällöin valitset piirroksen jonka haluat täyttää, ja ctrl shift f valikosta laitat täytön sille.
Piirretään vapaallakädelä kyltin reunat ja sisälle teksti
Esimerkiksi pensselillä
Valitse tekstin kappaleet ja laita ne ryhmään. Näin kaiverrusvaiheessa on helppo valita kaikki osat ja asettaa ne kaiverrettavaksi.
Ylä palkista taso ja sieltä lisää taso. Taso säädön voi skipata tässä projektissa, koska teksti ei peitä haluttua leikkaus viivaa eikä ole niin oleellista välillä tarkastella tasoja erikseen.
kynällä tai muilla muodoilla. Tarkista ala reunasta, että olet leikkaus tasoa muokkaamassa. Jos haluat välillä tarkistaa jomman kumman tason voit valita sen menusta ja silmä symboolilla piilotta toisen
Ryhmitetyn tekstin voi valita täytettäväksi ja ulko reunan leikattavaksi. Tasot eivät auta lightburnissa, mutta ryhmitetyt osat saa valittua eri laser tehtäviin
Sisäkkäiset täytöt tietysti kumoavat toisensa. Pensselin reunat risteilevät tehden sisäkkäisiä täyttöjä.
Pensselin vektorit olivat piilossa tekstin sisällä. Polku -> yhdistä yhdistää valitun osan sekalaiset vektorit yhdeksi ulkoreunaksi. Esimerkkiä varten täyttö on pois päältä, jotta näkee mistä on kyse. Pensseli jälkiä voi yhdistellä ilman että vaivautuu muuttaa täyttö ja reuna asetuksia.
#TODO lisää tähän uusiversio kaiverrettuna
Helpoin projekti on ottaa netistä kuva ja leikata sille kehys. Tämä osa on vielä hyvin keskeneräinen
Tässä projektissa opetellaan tekee valmiista kuvasta vektorikuva ja tekemään sille ulkoreunaa seuraava leikkaus. Näin saadaan hieno kuvaa myötäilevä esine.
Tarvittaessa inverttaa värit.
Et tarvii sitä enää
CTRL SHIFT F ja laita pööllöstä fill pois ja viivat näkyviin
Luodaan pöllölle ulkoreuna leikkaukseen että täyttöä varten
Haluamme leikata ulkoreunan, joten kannattaa laittaa se eri väriseksi. Näin erotamme helposti mitä eri osat tekee.
Valitse reuna jota muokkaat ja simplify. Tulee parempaa jälkeä.
Vektori ulkoreuna tuotti random sälää. Valitse kursorin sijaan vektorien muokkaus työkalu ja poista valitsemalla roskat + delete nappi. Saatat joutua etsimään paljon pientä sälää kuvasta.
Jotta kaiverrusohjelma ymmärtää että me haluamme sekä kaivertaa että leikata ulkoreunan. Laita kopioitu ulkoreuna leikkausreunan päälle ja tee siitä saman värinen kuin täytöstä. Näin laserohjelma automaattisesti ehdottaa samaa asetusta tässä sinisille osille ja eri asetusta pinkille.
Kaivertaessa siinä on päällekkäin nyt kaksi ulkoreunaa. Koska toinen ulkoreuna ja pöllön sisäosat on samaa väriä, ymmärsi lightburn lisää ne samaan ryhmään. Lisäksi ulkoreuna sai oman leikkaus asetuksensa.
Säätäen mitkä alueet täytetään tai kaiverretaan, saadaan erilaisia lopputuloksia.