Yhdenvertaisuussuunnitelma

Kotex ry:n yhdenvertaisuussuunnitelma 

Kotex ry yhdenvertaisuussuunnitelman on tarkoitus edistää ainejärjestön yhdenvertaisuuskäytänteitä, sekä ehkäisemään syrjintää kaikissa sen muodoissa. Yhdenvertaisuus näkyy ainejärjestön arvoissa ja toiminnan suunnittelussa. 

Yhdenvertaisuussuunnitelma auttaa Kotexin yhdenvertaisen toiminnan toteutumisen arviointia ja yhdenvertaisuuden edistämistä ainejärjestön toiminnassa. Yhdenvertaisuussuunnittelma luo pohjan Kotexin toiminnan toteutumiselle ja toiminnan suunnittelulle. Kotex pyrkii yhdenvertaisuustoiminnassaan jatkuvuuteen, tavoitteellisuuteen ja yhteistyöhön eri ainejärjestöjen, Itä-Suomen Ylioppilaskunnan, Itä-Suomen Yliopiston, sekä Suomen Opettajaksi opiskelevien liiton SOOLin kanssa.

Yhdenvertaisuuden ja syrjinnän  määritelmät 


Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän taustoistaan tai ominaisuuksistaan, kuten sukupuolesta tai sen ilmaisusta, iästä, perhetaustasta, etnisestä tai kansallisesta alkuperästä, kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta tai vakaumuksesta, mielipiteestä, vammasta, terveydentilasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, asemasta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Yhdenvertaisessa toiminnassa jokaisella on tasa-arvoiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa.


Syrjinnällä tarkoitetaan eriarvoista kohtelua ryhmään, kuten kansallisuuteen tai sukupuoleen, kuulumisen perusteella. Syrjintä voi ilmetä yksittäisinä tekoina tai epäoikeudenmukaisuutta tuottavina sääntöinä tai käytänteinä. Positiivinen erityiskohtelu, eli tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistäminen ja syrjinnästä johtuvien haittojen ehkäiseminen ja poistaminen, ei ole syrjintää. Tosiasiallisella yhdenvertaisuudella tavoitellaan sitä, että kaikilla olisi myös käytännössä mahdollisuus yhdenvertaiseen kohteluun, ja sillä pyritään parantamaan heikommassa asemassa olevien asemaa. Yhdenvertaisella toiminnalla ehkäisemme syrjintää. 


Kotexin toiminnassa yhdenvertaisuus näkyy siten, että ihmisten moninaisuus pyritään ottamaan huomioon toiminnan suunnittelussa, sekä toteutuksessa. Yhdenvertainen kohtelu ei tarkoita, että kaikkia kohdellaan samalla tavalla, vaan toiminnassa tulee pyrkiä ottamaan huomioon tosiasiallisen yhdenvertaisuuden toteutuminen ja tarvittaessa muokata toimintaa jäsenten tarpeet huomioiden. Kotexin lähtökohtana on ettei toiminta syrji tai eriarvoista ketään.


Yhdenvertaisuuden huomioiminen 

Tapahtumat 


Kotexin tapahtumat suunnitellaan siten, että lähtökohtaisesti jokaisella kotexlaisella on mahdollisuus osallistua tapahtumiimme. Kaikissa tapahtumissa kunnioitetaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Jäsenten erilaiset toiveet ja tarpeet otetaan huomioon toteuttamalla monipuolisia tapahtumia. Otamme huomioon jäsenistön toiveet tapahtumien suunnittelussa, sekä toteutuksessa. Maksullisia tapahtumia järjestettäessä osallistumismaksut pidetään kohtuullisina, jotta osallistuminen on mahdollista mahdollisimman monelle varallisuustasosta riippumatta


Kotexin tapahtumat ovat läpinäkyviä ja mahdollisimman avoimia. Jäsenistö on oikeus osallistua tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen. Kaikkia tapahtumaan osallistujia kohdellaan tasa-arvoisesti ja tosiasiallisen yhdenvertaisuuden mukaisesti. Tapahtumamme osallistujamäärä tai kohdeyleisö voi olla tarvittaessa rajattu resurssien mukaisella tavalla. 


Kaikkiin Kotexin tapahtumiin on mahdollisuus osallistua myös alkoholittomasti, eikä alkoholittomuus saa aiheuttaa minkään asteista syrjintää. Kaikissa tapahtumissa, joissa alkoholin nauttimista ei ole kielletty saa myös nauttia alkoholia ilman muiden ihmisten moralisointia. Tapahtumissa joissa tarjoillaan ruokaa otetaan erikoisruokavaliot aina huomioon tapahtuman resurssien mukaisesti. 


Tapahtumien esteettömyys huomioidaan, sekä tapahtumien suunnittelussa, että toteutuksessa. Jos tapahtumaan ei ole mahdollista taata esteettömyyttä tiedotamme siitä selkeästi. Kotexin jokaisessa tapahtumassa ja noudatetaan Kotexin turvallisemman tilan periaatteita. Turvallisemmman tilan periaatteiden mukaisesti Kotex huomioi tapahtumissaan jokaisen osallistujan yhdenvertaisesti, sekä tasa-arvoisesti. Tapahtumien ohjelmasta sovitaan tarvittaessa asianosaisten kanssa etukäteen, eikä ketään velvoiteta osallistumaan tapahtumien rangaistuksiin tai tapahtumien toimintaan. 


Kotexin tapahtumiin nimetään vähintään yksi turvahenkilö, jonka tehtävänä on huolehtia osallistujien hyvinvoinnista tapahtuman aikana matalalla kynnyksellä. Turvahenkilöon oltava toimintakykyinen koko virallisen tapahtuman ajan. Tapahtumissa jokainen hallituksen jäsen on velvoitettu valvomaan turvallisemman tilan periaatteiden toteutumista, sekä puuttumaan epäasialliseen käytökseen välittömästi. Hallituksen jäseniltä ei kuitenkaan vaadita tapahtumissa täyttä toimintakykyä, ellei siitä ole erikseen sovittu. Myös tapahtumien jälkeen on mahdollisuus ilmoittaa epäasiallisesta käytöksestä tai turvallisemman tilan periaatteiden rikkomisesta anonyymisti Kotexin nettisivujen palautelomakkeen tai nimellisesti sähköpostin kautta. 


Turvallisemman tilan periaatteiden rikkomiseen reagoidaan välittömästi. Mikäli osallistuja rikkoo turvallisemman tilan periaatteita, henkilöä huomautetaan asiasta. Jos hän edelleen rikkoo turvallisemman tilan periaatteita, hänet kehotetaan poistumaan tapahtumasta. Mikäli henkilö rikkoo vakavasti tai jatkuvasti turvallisemman tilan periaatteita voidaan hänet sulkea määräajaksi ulos ainejärjestön toiminnasta. Turvahenkilö, edunvalvonta, sekä koko hallitus on velvoitettuja ehkäisemään perusteettomia kanteluita epäasiallisesta käytöksestä.



Viestintä ja tiedotus 

Kotexin kehittää viestinnän avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja saavutettavuutta. Kotexin viestintä tapahtuu monipuolisesti WhatsAppissa, Instagrammissa, sekä verkkosivuillamme. Kartoitamme viestinnän saavutettavuuden ja avoimuuden lisäämistä viestintä kanavien laajentamisella ja kehittämisellä. Päätiedotuskielemme on suomi, mutta tarvittaessa tiedotamme myös muilla kielillä. 

Jokaisen hallituksen jäsenen tulee olla valmis vastaamaan jäsenten kysymyksiin hallituksen toiminnasta ja tarvittaessa ohjaamaan kysymystä eteenpäin. Kotexin hallituksen yhteystiedot löytyvät Kotexin nettisivuilta, jotta jäsenistö voi tarvittaessa ottaa yhteyttä esimerkiksi kohdatessaan ongelmia opinnoissa. Tapahtumatiedotuksessa huomioidaan viestinnän selkeys ja asiallisuus.

Hallitus pyrkii olemaan saavutettavissa myös yliopiston käytävillä ja vastaamaan jäsenistön kysymyksiin resurssien mukaisella tavalla. Kotexin nettisivuilla on palautelomake, jonka välityksellä jäsen voi kertoa mietteitään tapahtumista, opinnoista, viestinnästä tai muista mieltä painavista asioista, myös nimettömänä. 


Yhdenvertaisuussuunnitelman päivittäminen ja toteutumisen seuraaminen 


Kotexin edunvalvontavastaavat huolehtivat yhdenvertaisuussuunnitelman arvioinnista ja päivittämisestä yhdessä muun hallituksen kanssa. Yhdenvertaisuussuunnitelma on saatavilla avoimena nettisivuillamme. Kotexin hallitus seuraa ja edistää yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista. Yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumisesta kirjataan toimintakertomukseen.

Tapahtumat kirjataan toimintakertomukseen, jolloin tapahtumien järjestäminen ja toteutuminen on mahdollisimman avointa. Hallituksen ja edunvalvontavastaavan vaihtuessa on tärkeää varmistaa, että tieto hyvin toimivista käytännöistä ja parannusta kaipaavista osa-alueista siirtyy eteenpäin. Kotex pyrkii yhdenvertaisuuden kehittämistyössä jatkuvuuteen, tavoitteellisuuteen ja yhteistyöhön eri toimijoiden ja muiden järjestöjen kanssa.

Yhdenvertaisuussuunnitelma on tehty Kotitalous pedagogio ry:n, sekä Kotex ry:n vuoden 2023 yhdenvertaisuussuunnitelmien pohjia soveltaen.