Reglement

De medezeggenschapsraad (MR.) bevordert naar vermogen, openheid, openbaarheid en onderling overleg in de school. Zij is bevoegd over alle aangelegenheden die de school betreffen voorstellen te doen en standpunten kenbaar te maken aan het bevoegd gezag. De raad wordt tenminste tweemaal per jaar in de gelegenheid gesteld de algemene gang van zaken in de school met (vertegenwoordigers van) het bevoegd gezag te bespreken. De bevoegdheden van de medezeggenschapsraad staan omschreven in een reglement. In dit reglement staat ook aangegeven over welk aangelegenheden de MR. advies kan uitbrengen en welke onderwerpen de instemming van de MR. nodig hebben. De MR. bestaat uit 10 leden; 5 vanuit het personeel en 5 ouders. Voor de oudergeleding worden verkiezingen uitgeschreven. De zittingsduur is 2 jaar, daarna kan een MR.-lid herkiesbaar zijn. Een vertegenwoordiger van de oudergeleding en van de personeelsgeleding neemt plaats in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR.)

De medezeggenschapsraad heeft ingestemd met de inhoud van de schoolgids.

Contact: secretariaatmr@klinkerschiedam.nl


Reglement Medezeggenschapraad De Klinker- versie 01-08-2008


Paragraaf 1 Algemeen


Artikel 1 Begripsbepaling


Dit reglement verstaat onder:


Paragraaf 2 De medezeggenschapsraad


Artikel 2 Medezeggenschapsraad


Aan de school is een medezeggenschapsraad verbonden. Deze raad wordt rechtstreeks door en uit de ouders en het personeel gekozen volgens de bepalingen van dit reglement.



Artikel 3 Omvang en samenstelling medezeggenschapsraad


De medezeggenschapsraad bestaat uit 12 leden van wie


Artikel 4 Onverenigbaarheden


Artikel 5 Zittingsduur

 

Paragraaf 3 De Verkiezing


Artikel 6 Organisatie verkiezingen


De leiding van de verkiezing van de leden van de medezeggenschapsraad berust bij de medezeggenschapsraad. De organisatie daarvan kan de medezeggenschapsraad opdragen aan een verkiezingscommissie. De medezeggenschapsraad bepaalt de samenstelling, werkwijze, en de bevoegdheden van de verkiezingscommissie alsmede de wijze waarop over bezwaren inzake besluiten van de verkiezingscommissie wordt beslist.



Artikel 7 Datum verkiezingen


Artikel 8 Verkiesbare en kiesgerechtigde personen


Zij die op de dag van de kandidaatstelling deel uitmaken van het personeel of ouder zijn, zijn kiesgerechtigd en verkiesbaar tot lid van de medezeggenschapsraad.



Artikel 9 Bekendmaking verkiesbare en kiesgerechtigde personen


De medezeggenschapsraad stelt 1 maand voor de verkiezingen een lijst vast van de personen die kiesgerechtigd en verkiesbaar zijn. Deze lijst wordt aan de ouders en het personeel bekend gemaakt onder vermelding van de mogelijkheid zich kandidaat te stellen, alsmede van de daarvoor gestelde termijn.



Artikel 10 Onvoldoende kandidaten


Artikel 11 Verkiezing


De verkiezing vindt plaats bij geheime, schriftelijke stemming.



Artikel 12 Stemming; volmacht


Artikel 13 Uitslag verkiezingen


Artikel 14 Tussentijdse vacature


Paragraaf 4 Algemene taken en bevoegdheden van de medezeggenschapsraad


Artikel 15 Overleg met bevoegd gezag


Artikel 16 Initiatief bevoegdheid medezeggenschapsraad

 

Artikel 17 Openheid, onderling overleg en gelijke behandeling


Artikel 18 Informatieverstrekking

 

De medezeggenschapsraad ontvangt van het bevoegd gezag, al dan niet gevraagd, tijdig alle inlichtingen die deze voor de vervulling van zijn taakredelijkerwijze nodig heeft.

De medezeggenschapsraad ontvangt in elk geval:

Indien het bevoegd gezag een voorstel voor advies of instemming voorlegt aan een geleding van de medezeggenschapsraad wordt dat voorstel gelijktijdig ter kennisneming aan de andere geleding van de medezeggenschapsraad aangeboden. Daarbij verstrekt het bevoegd gezag de beweegredenen van het voorstel, alsmede de gevolgen die de uitwerking van het voorstel naar verwachting zal hebben voor het personeel, ouders en leerlingen en van de naar aanleiding daarvan genomen maatregelen.



Artikel 19 Jaarverslag


De medezeggenschapsraad stelt jaarlijks een verslag van zijn werkzaamheden in het afgelopen jaar vast en zendt dit verslag ter kennisneming aan het bevoegd gezag, de schoolleiding, het personeel en de ouders. De medezeggenschapsraad draagt er zorg voor dat het verslag ten behoeve van belangstellenden op een algemeen toegankelijke plaats op de school ter inzage wordt gelegd.


 

Artikel 20 Openbaarheid en geheimhouding


Paragraaf 5 Bijzondere bevoegdheden medezeggenschapsraad


Artikel 21 Instemmingsbevoegdheid medezeggenschapsraad

Het bevoegd gezag behoeft de voorafgaande instemming van de medezeggenschapsraad voor de door hem voorgenomen besluiten met betrekking tot:

 

Artikel 22 Adviesbevoegdheid medezeggenschapsraad


De medezeggenschapsraad wordt vooraf in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over de door het bevoegd gezag voorgenomen besluiten met betrekking tot:


Artikel 23 Instemmingsbevoegdheid personeelsgeleding

 


Het bevoegd gezag behoeft de voorafgaande instemming van dat deel van de

medezeggenschapsraad dat door het personeel is gekozen, voor elk door het bevoegd gezag te nemen besluit met betrekking tot de volgende aangelegenheden:


Artikel 24 Instemmingsbevoegdheid oudergeleding


Het bevoegd gezag behoeft de voorafgaande instemming van dat deel van de medezeggenschapsraad dat door de ouders is gekozen, voor de door hen voorgenomen besluiten met betrekking tot:


Artikel 25 Toepasselijkheid bijzondere bevoegdheden

 

Artikel 26 Termijnen


Paragraaf 6 Inrichting en werkwijze medezeggenschapsraad


Artikel 27 Verkiezing voorzitter en secretaris


Artikel 28 Uitsluiting van leden van de medezeggenschapsraad


Artikel 29 Indienen agendapunten door personeel en ouders


Dit kan per school anders geregeld worden: u geeft hier dus uw eigen invulling.


 

Artikel 30 Raadplegen personeel en ouders


Dit kan per school anders geregeld worden: u geeft hier dus uw eigen invulling.


 

Artikel 31 Huishoudelijk reglement


Paragraaf 7 Regeling (andere) geschillen


Artikel 32 Aansluiting geschillencommissie


De school is aangesloten bij de landelijke commissie voor geschillen.


Artikel 33 Andere geschillen



Paragraaf 8 Optreden namens het bevoegd gezag


Artikel 34 Personeelslid voert overleg


Paragraaf 9 Overige bepalingen


Artikel 35 Voorzieningen


Artikel 36 Rechtsbescherming


Het bevoegd gezag draagt er zorg voor dat de personen die staan of gestaan hebben op een lijst van kandidaat gestelde personen als bedoeld in artikel 9 van dit reglement, alsmede de leden en de gewezen leden van de medezeggenschapsraad niet uit hoofde daarvan worden benadeeld in hun positie met betrekking tot de school.



Artikel 37 Wijziging reglement


Het bevoegd gezag legt elke wijziging van dit reglement als voorstel voor aan de medezeggenschapsraad en stelt het gewijzigde reglement slechts vast voor zover het na overleg al dan niet gewijzigde voorstel de instemming van ten minste twee derde deel van het aantal leden van de medezeggenschapsraad heeft verworven.



Artikel 38 Citeertitel; inwerkingtreding