Lektionsförslag - MIK

På den här sidan kan du som är lärare hitta förslag på lektioner inom området Medie- och informationskunskap. Du kan dessutom hitta länkar och information som har med de olika ämnena att göra. Om du är intresserad av att genomföra en lektion inom något av de olika områdena, hör av dig i god tid så bokar vi in ett planeringsmöte. Det går bra att boka via min kalender eller mejla. Alla områden går att anpassa till en specifik årskurs och det är även möjligt att planera ett tematiskt samarbete.

Upphovsrätt

Eleverna ges kunskaper om bland annat copyright, äganderätt, plagiering, bildhantering.

Informationssökning

Eleverna ges kunskaper om bland annat:

  • sökord, ämnesord, boolesk logik

  • hur de formulerar och fokuserar sina sökningar

  • webbsök och databassökning

  • hur man navigerar bland poster och träfflistor

  • hur man verifierar källor

Yttrandefrihetskunnighet

Eleverna ges kunskaper i yttrandefrihet knutet till informationskunnighet. Vad får man lov att uttrycka muntligt och i text och bild? Varför bör man tänka ett steg längre innan man skriver eller säger något i olika informationskanaler?

Sociala medier - kunskap

Det här området kan med fördel kopplas ihop med såväl källkritik som yttrandefrihetskunskap. Eleverna ges bland annat kunskaper om hur sociala medier fungerar - vad är en algoritm och hur använder sociala medier dem, nätvett med mera.

Källkritik

Eleverna ges kunskaper inom grundläggande källkritik. Varför är det viktigt och hur använder man det? På vilket sätt kan man använda sig av det när man söker information på nätet? Källkritiken appliceras på både text, ljud och bild. Eleverna ges möjlighet att stärka sina kunskaper genom olika övningar i källkritik.

Bibliotekskunskap

Eleverna ges kunskaper i hur ett bibliotek fungerar. Hur hittar man i biblioteket? Hur lånar man? Hur ska man hantera böckerna? Varför ska man ha bibliotek? Vad gör en bibliotekarie? Hur söker man i en bibliotekskatalog?